Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja z kanałami w posadzce - koszt?

Recommended Posts

sztywność jest lepsza tam gdzie się przydaje

robiąc wentylację zakładamy, że kanały mają nominalny przekrój - i tu przydaje się sztywność :-)

szkoda czasu na szukanie miejsca, w którym ktoś nadepnął na kanał i ....... zmniejszył przekrój.

Każdy instalator pracujący w branży więcej niż 3 lata miał różne śmieszne przygody z flexami czy innymi miękkimi kanałami.

Sztywność jest zaletą!

Po kanałach Uniflexplus+ możesz chodzić i ich nie uszkodzisz! A są na tyle elastyczne, ze układasz bez żadnych złączek i kształtek.

Tak z ciekawości - jakoś nikt chyba nie zauwazył, ze ten system ma być w PODŁODZE. Przynajmniej ja tak zrozumiałam autora. ma stropodach płaski, czyli nie ma miejsca na górze. Za to ma 30 cm styropianu w podłodze i tam chce dać rury.

Weszłąm na wątek, bo mnie zaciekawiło, czy takie rozwiązanie zmienia wycenę?

Re Michał Ludwin

No nie wpadłem jeszcze na to, by fleksy układać w podłodze :-) Mówiliśmy o kanałach prostokątnych PVC Dospela / Awenty.

A jakie fleksy wymienia się co kilka lat? Te które znam jakoś chodzą długie lata i ani myślą się rozlecieć?

Re EZS

Wiemy, że chodzi o najprostszą pod Słońcem instalację dla domku parterowego (o ile ktoś nie wymyślił belek wysokich na 0,5m - jak ja mam teraz w domku pod Oświęcimiem, i kombinuje jak to obejść bez dwóch dniówek kucia/wiercenia...). System ma być w wełnie, a czy ta wełna leży w podłodze, czy skosie, czy ściance, wielkiego znaczenia nie ma.

Edytowane przez Indiana_

Bardzo ciekawie dyskutujecie o twardosci kanalow, a ja zastanawiam sie, czy uzyskam odpowiedź na swoje początkowe pytanie;)

EZS slusznie przypomniała, że mówimy o kanałach w posadzce, mam tam plan wrzucić 30 cm. styropianu. Czy są tu jacyś wykonawcy z Warszawy? Chętnie podeślę rzuty i poproszę o wycenę... Na info@comair zaraz prześlę.

Re Michał Ludwin

Co się dzieje, gdy kanał nawiewny lub wywiewny rozszczelni się w warstwie styropianu podłogi, pod wylewką?

Re Chaffinch

40 k to rzeczywiście co najmniej dwa razy za dużo. Z dobrym rekuperatorem naszej produkcji spokojnie jeszcze sporo zostanie z tych 20k. Inna kwestia, kto Ci to wykona - jeśli będziesz się kierował wyłącznie ceną, to maleją szanse na dobrego wykonawcę.

Nie znam nikogo z Warszawy.

Edytowane przez Indiana_

Co się dzieje, gdy kanał nawiewny lub wywiewny rozszczelni się w warstwie styropianu podłogi, pod wylewką?

Rozumiem, że właściwa odpowiedź brzmi: "nie ma żadnego problemu"???

Wiadomo, że instalacja będzie nadal "dmuchać" - tylko po co się nad tym w ogóle zastanawiamy?

Poprawnie wykonana instalacja wentylacyjna powinna być szczelna.

COMAIR w Holandii miał przez wiele lat system kanałów prostokątnych [zarówno metalowych, jak i z tworzywa]

przeznaczonych do układania w podłogach/stropach/wylewkach.

Doświadczenie pokazało, że są z tym najróżniejsze problemy i w końcu podjęto decyzję: trzeba te systemy zastąpić czymś lepszym i tak powstał Uniflexplus+.