michal_ludwin 27.05.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 sztywność jest lepsza tam gdzie się przydaje robiąc wentylację zakładamy, że kanały mają nominalny przekrój - i tu przydaje się sztywność szkoda czasu na szukanie miejsca, w którym ktoś nadepnął na kanał i ....... zmniejszył przekrój. Każdy instalator pracujący w branży więcej niż 3 lata miał różne śmieszne przygody z flexami czy innymi miękkimi kanałami. Sztywność jest zaletą! Po kanałach Uniflexplus+ możesz chodzić i ich nie uszkodzisz! A są na tyle elastyczne, ze układasz bez żadnych złączek i kształtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 27.05.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 W sprawie ceny systemów kanałów o niewielkiej średnicy to faktycznie nie muszą one kosztować jakoś bardzo dużo. zapraszam do przesłania rzutów budynku na priv lun mailem na [email protected] - Zobaczymy co się da zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Tak z ciekawości - jakoś nikt chyba nie zauwazył, ze ten system ma być w PODŁODZE. Przynajmniej ja tak zrozumiałam autora. ma stropodach płaski, czyli nie ma miejsca na górze. Za to ma 30 cm styropianu w podłodze i tam chce dać rury. Weszłąm na wątek, bo mnie zaciekawiło, czy takie rozwiązanie zmienia wycenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 27.05.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Re Michał Ludwin No nie wpadłem jeszcze na to, by fleksy układać w podłodze Mówiliśmy o kanałach prostokątnych PVC Dospela / Awenty. A jakie fleksy wymienia się co kilka lat? Te które znam jakoś chodzą długie lata i ani myślą się rozlecieć? Re EZS Wiemy, że chodzi o najprostszą pod Słońcem instalację dla domku parterowego (o ile ktoś nie wymyślił belek wysokich na 0,5m - jak ja mam teraz w domku pod Oświęcimiem, i kombinuje jak to obejść bez dwóch dniówek kucia/wiercenia...). System ma być w wełnie, a czy ta wełna leży w podłodze, czy skosie, czy ściance, wielkiego znaczenia nie ma. Edytowane 27 Maja 2012 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 28.05.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Te które znam jakoś chodzą długie lata i ani myślą się rozlecieć? no to znasz te naprawdę dobre . Reszta rozwarstwia się w szybkim tempie. co do kanałów płaskich z PCV to taka instalacja nie jest jakoś rewelacyjnie tania i ma dużo miejsc, gdzie się może rozszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chaffinch 28.05.2012 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Bardzo ciekawie dyskutujecie o twardosci kanalow, a ja zastanawiam sie, czy uzyskam odpowiedź na swoje początkowe pytanie;)EZS slusznie przypomniała, że mówimy o kanałach w posadzce, mam tam plan wrzucić 30 cm. styropianu. Czy są tu jacyś wykonawcy z Warszawy? Chętnie podeślę rzuty i poproszę o wycenę... Na info@comair zaraz prześlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 28.05.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Re Michał LudwinCo się dzieje, gdy kanał nawiewny lub wywiewny rozszczelni się w warstwie styropianu podłogi, pod wylewką? Re Chaffinch40 k to rzeczywiście co najmniej dwa razy za dużo. Z dobrym rekuperatorem naszej produkcji spokojnie jeszcze sporo zostanie z tych 20k. Inna kwestia, kto Ci to wykona - jeśli będziesz się kierował wyłącznie ceną, to maleją szanse na dobrego wykonawcę. Nie znam nikogo z Warszawy. Edytowane 28 Maja 2012 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 29.05.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Co się dzieje, gdy kanał nawiewny lub wywiewny rozszczelni się w warstwie styropianu podłogi, pod wylewką? Rozumiem, że właściwa odpowiedź brzmi: "nie ma żadnego problemu"??? Wiadomo, że instalacja będzie nadal "dmuchać" - tylko po co się nad tym w ogóle zastanawiamy?Poprawnie wykonana instalacja wentylacyjna powinna być szczelna. COMAIR w Holandii miał przez wiele lat system kanałów prostokątnych [zarówno metalowych, jak i z tworzywa] przeznaczonych do układania w podłogach/stropach/wylewkach.Doświadczenie pokazało, że są z tym najróżniejsze problemy i w końcu podjęto decyzję: trzeba te systemy zastąpić czymś lepszym i tak powstał Uniflexplus+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.06.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 rury Dospela są nie mniej trwałe od rur Uniflex, o jakim systemie firmy Dospel mówimy? Chyba nie o termofleksach przeznaczonych właściwie do wymiany na nowe co kilka lat??? michał, bez paranoi, jak się debil do flexów nie dobierze to są i są i są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts