Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne maksymalnie przeszklone - warto?

Recommended Posts

Przeciwwskazań nie ma, ale jest tradycja.Dlatego rzadko można spotkać takie drzwi.

Poza tym cały przemysł stolarki budowlanej rozpisuje się o tym jakiej to klasy antywłamaniowej produkuje się drzwi, choć każdy wie że najczęściej złodzieje wchodzą przez taras lub inne okno. Więc co za różnica którędy wejdzie złodziej.

Tego typu drzwi to najcieplejsza konstrukcja.

Żeby uniknąć podglądania można zastosować np. szkło ornamentowe , które zasłoni przestrzeń wewnątrz za drzwiami.

Do tego szyba klasy P4A + solidne okucia + zamek patentowy + alarm i masz komplet o chrakterystyce antywłamaniowej.

Trochę to kosztuje ale komfort na całe życie.

• 1 month później...

No i drzwi zamówione :) Będą przeszklone, dąb, od Urzędowskiego, ładnie doświetlą wnętrze, muszę jeszcze znaleźć jakieś klamkowe rozwiązanie, Urzędowski ma tu zbyt tradycyjne propozycje jak na mój gust.

Przy okazji stwierdziłam, że na forum częściej narzekamy, rzadziej chwalimy. By zaradzić tym proporcjom, chcę tu mocno polecić forumowego Finlandię. A w zasadzie to duet z żoną. Miłe było zaskoczenie, gdy odkryłam, że mój sprzedawca okien stoi za forumowymy wpisami Fina :) Salon profesjonalny, Finlandia lubi/lubią doedukować klienta i pomóc w podjęciu racjonalnej decyzji. Bardzo taktownie, bez narzucania rozwiązań. Dobry kontakt, komunikatywne i zaangażowane istoty. Z okien jestem b. zadowolona, chętnie wróciłam po drzwi. Podziwiam etos pracy i polecam!

Edytowane przez interona

No i drzwi zamówione :) Będą przeszklone, dąb, od Urzędowskiego, ładnie doświetlą wnętrze, muszę jeszcze znaleźć jakieś klamkowe rozwiązanie, Urzędowski ma tu zbyt tradycyjne propozycje jak na mój gust.

Przy okazji stwierdziłam, że na forum częściej narzekamy, rzadziej chwalimy. By zaradzić tym proporcjom, chcę tu mocno polecić forumowego Finlandię. A w zasadzie to duet z żoną. Miłe było zaskoczenie, gdy odkryłam, że mój sprzedawca okien stoi za forumowymy wpisami Fina :) Salon profesjonalny, Finlandia lubi/lubią doedukować klienta i pomóc w podjęciu racjonalnej decyzji. Bardzo taktownie, bez narzucania rozwiązań. Dobry kontakt, komunikatywne i zaangażowane istoty. Z okien jestem b. zadowolona, chętnie wróciłam po drzwi. Podziwiam etos pracy i polecam!

Finlandia chwalą Was :)

P.S a co do narzekania to jest to jeden z elementów wzrostu PKB :)

Jak się już wzbogacimy to niebędziemy narzekać :):)

Tak tak, już wczoraj widziałem, ale zabrakło sygnału by przesłać podziękowania :) Dziękujemy:D

Cieszę się, że całość wyszła przy okazji. No i teraz już nie mam możliwości, by dać plamę ;) oj dyscyplinują takie posty...

• 6 months później...
No i pojawiły się takie drzwi, jakie chciałam. Przeszklone, wpuszczające do wnętrza dużo światła, lekkie. Załączam zdjęcie. Finlandia & Co., jeszcze raz Wam dziękuję! bardzo przyjemna współpraca i takiż efekt. Zdecydowałam się na zwykłą klamkę, nie pochwyt. Chyba nie wygląda źle? ;-) IMAG0291.jpg

Drzwi jak drzwi - to nie dzieło sztuki. Machnij fotę całej elewacji i zobaczymy czy trafiłaś w design :)

Myślę że właśnie tu trafiłeś w sedno. Drzwi wyrwane z kontekstu mogą być takie sobie. W swoim otoczeniu zyskują.

Wczoraj przeglądałem katalog firmy Internorm- mają parę zdjęć z podobnych realizacji, ale u nich zabrakło odwagi dla zastosowania przeszklonego skrzydła (są tylko wielkie płaskie, pełne płyty)