czarn-y 27.05.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Witam Jestem w trakcie ręcznego kopania fundamentów. Większość ziemi wyrzucam na zewnętrzną stronę wykopów. Jednak przy kopaniu pod wewnętrzne ławy, chcąc nie chcąc, trochę ziemi trzeba wyrzucać do środka. Pytanie mam takie, czy tą ziemię lepiej wywieźć, czy można wykorzystać jako dolną część podsypki pod podłogę? Wiem, że powinno się podsypywać piaskiem i zagęszczać warstwami. Ale tą ziemię jak rozprowadzę między ścianami fundamentowymi to będzie maks 20-30cm grubości przed ubiciem, później to zagęszczę i następnie już poleci piach warstwami. Pytam, ponieważ nie chcę niepotrzebnie gonić z taczkami, jeśli taka ilość ziemi nie zagraża opadnięciem podłogi w przyszłości. Fundamenty z podłogą na gruncie bez podpiwniczenia. Grunt to glina spoista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.05.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 te 30 cm gliny tak siądzie samo z 5 cm potrwa to z rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 28.05.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Czyli lepiej to wywieźć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koństruktor1719510000 28.05.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 absolutnie TAK,siądzie posadzka o kilka cm ponieważ jest to materiał ,który zmieni objetość ,w zależności od stopnia wilgotności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts