Emma M. 27.05.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie! Tytułem wstępu... (part 1) Kilka lat temu mieliśmy pomysł budowania domu, już wtedy trafiłam na forum muratora. Wiedziałam, że jest rewelacyjnym żródłem pomysłów, rad i rozwiązań. Domu wtedy nie wybudowaliśmy, życie potoczyło się inaczej Teraz wracam do forum, od dłuższego już czasu podczytuję różne wątki, nie udzielałam się zbyt często - jestem jednym z tych tzw.'podglądaczy' Ponieważ jestem na etapie wykańczania wnętrz i zaczynam mieć coraz więcej dylematów i wątpliwości, postanowiłam jednak założyć własny wątek, z nadzieją, że u Was, drogie forumki, znajdę pomoc i (tak bardzi mi potrzebne!) wsparcie. Nikt inny lepiej niż Wy nie wie, co znaczy wykończeniówka. Tysiące dylematów i decyzji do podjęcia. Mnóstwo pomysłów i inspiracji i czasami nie wiadomo, na co się zdecydować... A teraz trochę o mnie Przez wiele lat wynajmowałam wraz z mężem mieszkania w Poznaniu i ... było nam z tym dobrze. Częste wyjazdy, dużo pracy, nie motywowało nas jakoś specjalnie do wydawania pieniędzy na mieszkanie, woleliśmy np. podróżować. Potem pojawiła się córeczka, a wraz z nią potrzeba stabilizacji i osiedlenia się "na swoim". Kupiliśmy mieszkanie, blisko centrum, blisko przedszkola, w dobrej lokalizacji... Znowu minęło kilka lat, a że z upływem czasu rosną również potrzeby i pojawiają się nowe możliwości, zdecydowaliśmy się na kupno domu. Zależało nam na fajnej lokalizacji, bliskości centrum, a jednocześnie spokojniejszej, niż nasza obecna, okolicy. No i padło na Antoninek. Kupiliśmy dom do remontu i codziennie odkrywamy, że jest to niemal skarbonka bez dna. Ma jednak mnóstwo plusów - las za oknem, duży ogród, ponad 120m i piwnicę 60m z pralnią, garażem i wielką spiżarnią Jest cudnie, spełniamy marzenia! cdn. Edytowane 29 Maja 2012 przez Emma M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 27.05.2012 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Wstępniak - part 2 - Remont zaczął się od wyburzania ścian, skuwania tynków, usuwania boazerii i podłóg; wyglądało to tak: Edytowane 29 Maja 2012 przez Emma M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 27.05.2012 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Teraz mamy tzw. "stan deweloperski" - betonowe wylewki, ściany na biało (w salonie próba koloru). Wymienialiśmy okna, wszystkie instalacje, piec, grzejniki itp itd... jest tak : Za oknem widać ogród, który obecnie jest w wersji dzikiej dżungli, ku uciesze okolicznych kotów Wkrótce dobudujemy tam duży taras, z zejściem do ogrodu... Edytowane 29 Maja 2012 przez Emma M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diedra 27.05.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Znam doskonale takie "skarbonki bez dna"... w naszej zamieszkaliśmy miesiąc temu, a końca wydatków wciąż nie widać Jestem bardzo ciekawa kolejnych części (foto)relacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 27.05.2012 23:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Znam doskonale takie "skarbonki bez dna"... w naszej zamieszkaliśmy miesiąc temu, a końca wydatków wciąż nie widać Jestem bardzo ciekawa kolejnych części (foto)relacji! Diedra witam Cię! Jak fajnie, że zajrzałaś do mnie, liczę na Twoje doświadczenie!;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 27.05.2012 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) Teraz ważna kwestia: wśród inspiracji, które w najbliższych dniach postaram się zamieścić, z pewnością wiele z Was znajdzie zdjęcia swoich wnętrz i swoich pomysłów - za co z góry serdecznie przepraszam! Przez wiele, naprawdę wiele miesięcy zapisywałam fotki z różnych forów, stron, blogów na swoim komputerze i mam ich bardzo dużo - źródeł niestety nie pamiętam, przykro mi... Nie gniewajcie sie proszę, obiecuję, że usunę każdą fotkę, której właściciel o to poprosi! Edytowane 28 Maja 2012 przez Emma M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 27.05.2012 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 (edytowane) :(A oto pierwszy problem, z którym się teraz zmagam. Otóz do nowego domu zmuszona jestem zabrać meble kuchenne (w sumie dość fajne, z litego drewna - w rzeczywistości mniej pomarańczowe ) i wypoczynkowe - przynajmniej na jakiś czas - bliżej nieokreślony Wygladają jak wyglądają, chciałabym je oczywiście wymienić - zwłaszcza kuchnię! - oczywiście na białą lub waniliową. Sofa i fotele są mega wygodne, z miękkiej bawolej skóry, sprowadzane z USA. Fajne i praktyczne ale... też się już nam znudziły. Póki co, jadą jednak z nami. Najważniejsze: muszą sie dopasować do stylu wnętrza, czyli - ściany greige, białe listwy, klasyka i trochę nowoczesności, srebrne / niklowane i czarne dodatki, czarne ramki itd itp... trochę tak popularyzowanego przez MagdęZZZ eklektyzmu,(pozdrawiam Madziu!) trochę glamour sporo wpływu boskiej Darcy i innych, cudnych wnętrz w tym stylu... Oto te meble, w moim aktualnym mieszkanku: poradźcie, drogie forumki, czy uda się te meble wkomponowac jakoś tak, aby pasowały do całości...? Edytowane 28 Maja 2012 przez Emma M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 28.05.2012 00:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Ach, jak bardzo chciałabym uzyskać wnętrza w takim, mniej więcej stylu.... http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png Edytowane 28 Maja 2012 przez Emma M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 28.05.2012 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Pewnie że się da;)... tylko musisz je przemalować! Oczywiście oprócz skóry;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 28.05.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Cześć Emmo! Czy się da? Poza rozłożeniem parasola w d.pie, wszystko się da Meble kuchenne, tak jak pisze rasia, możesz przemalować. Tym bardziej, że są z drewna. Jeśli nie własnoręcznie, to może zleć to stolarzowi? Kanapa i fotele nie są takie tragiczne. Fakt, trochę zwaliste, ale da się żyć. Pierwsza inspiracja mi się bardzo podoba. Dąż do niej, a meble się przecież kiedyś wymienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 28.05.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Maluj Znasz na pewno watek Kasi SW - obejrzyj metamorfozę kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 28.05.2012 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Rasia, Narendil, Joliska jak miło Was u mnie gościć - znam Was z wielu wątków, bo mimo, że się nie ujawniałam zbyt często, siedziałam u Was godzinami. Z tym malowaniem nie będzie chyba tak łatwo, wchodzi tu w grę uwielbienie mojego męża dla drewnianych mebli w tym kolorze. Niemniej jednak, będę próbowała! ps. Joliska, czy z tytułu mojego wątku można usunąć jedno zbędne "m"? Nie wiem, jak się tam znalazło:o , możesz pomóc - jako administrator? będę wdzięczna niezmiernie! Zbliżenie na szafki kuchenne - o ile ładniejsze byłyby w bieli, prawda? Edytowane 28 Maja 2012 przez Emma M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 28.05.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Mówisz i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 28.05.2012 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Jesteś wielka! Ja lecę do pracy... Wrzucę później rzut parteru do wglądu Edytowane 28 Maja 2012 przez Emma M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 28.05.2012 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Cześć Emmo! Kanapa i fotele nie są takie tragiczne. Fakt, trochę zwaliste, ale da się żyć. Pierwsza inspiracja mi się bardzo podoba. Dąż do niej, a meble się przecież kiedyś wymienią - dzięki! Tego mi było trzeba - na szczęście salon i jadalnia to w sumie ponad 50 m, więc mam nadzieję, że ta ich zwalistość nie będzie tak widoczna. Teraz stoją w pokoju 24m! Narendil, wiem, że wszystko się da! Jak to ostatnio powiedziała moja córcia w odpowiedzi na moje "nie da się": "mamo, wszystko się da, ludzie na księżyc latają!" :wiggle::wiggle: Edytowane 28 Maja 2012 przez Emma M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 28.05.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Cześć Emma Witam się u Ciebie Mebelki w kuchni przemalowałabym bez dwóch zdań jeśli chcesz je wpisać w białe listwy i ściany greige A barierę (czytaj Mąż) sprytnie pokonaj jak się nie uda to i tak coś się wymyśli Pozdrawiam i podglądam Twoje zmagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 28.05.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Piękna baza do malowania . Witam się . I zostaję bo coś czuję, że będzie pięknie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmajeczkaa 28.05.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Kupiliśmy dom do remontu i codziennie odkrywamy, że jest to niemal skarbonka bez dna. Witam się u Ciebie Emma Będę podglądać ... sama przez coś takiego przeszłam i wiem ile to nerwów i pieniędzy kosztuje Edytowane 28 Maja 2012 przez mmajeczkaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damarel_d 28.05.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 WitamBardzo często goszczę w Waszych domach, podziwiam i podglądam. Ponieważ widzę, że Emma urządzi dom trochę w moim stylu, pozwolę sobie dołączyć kilka zdjęć, może pomogą jej w podjęciu decyzji.Mnie też sie podobają jasne kuchnie, ale w końcu zrobiłam drewnianą, aby stanowiła jakąś całość z jadalnią i salonem.Pozdrawiam i życzę powodzenia i wytrwałości http://images42.fotosik.pl/387/de8136cae4385aa4m.jpg http://images42.fotosik.pl/387/21186642babef824m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emma M. 28.05.2012 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Cześć Emma Witam się u Ciebie Mebelki w kuchni przemalowałabym bez dwóch zdań jeśli chcesz je wpisać w białe listwy i ściany greige A barierę (czytaj Mąż) sprytnie pokonaj jak się nie uda to i tak coś się wymyśli Pozdrawiam i podglądam Twoje zmagania Mugatka! TY u mnie! Jakże jestem zaszczycona, mam mnóstwo inspiracji zachowanych od Ciebie i zapisanych jako "idealne must have" Witam, witam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts