Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emmy dom do remontu *** realizacja marzeń a rzeczywistość ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 447
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieliśmy dziś z mężem taką małą rocznicę i z tej okazji na konsolce pojawiła się lampa:wiggle::lol2: :cool: Może być? ;)

Wiem. Kabelek zostanie wymieniony na biały, mam to już obiecane! (I tak dobrze, że na etapie remontu pomyślałam o tym, żeby gniazdko umieścić wyżej ;P Ha!)

IMG_20131023_155356.jpg

Ślicznie. I co ja widzę!? Znowu wazonik z białymi kwiatuszkami. Ja oszaleję! ONI SĄ WSZĘDZIE!

(Emmo, wyjaśniam, że ten motyw mnie prześladuje i oczywiście podoba mi się niezmiernie, muszę go mieć, tylko nie mam ostatnio czasu, żeby sobie to zorganizować ;) )

Jakie macie fantastyczne wyłączniki!

W sprawie narzut futrzanych. Sama się zastanawiałam. Wg mnie sprawa wygląda tak: wszystko zależy od jakości tkaniny. Jeśli jest to futerko dobrej jakości, z miękkim włoskiem, który nie zbije się i nie zmechaci raz-dwa, to oczywiście, że jest to ładna rzecz! Zwłaszcza na zimę (można sobie zrobić wersję sypialni letnią i zimową). Ostatnia z inspiracji, którą wkleiłaś, bardzo przypomina welur. W AD są piękne welurowe narzuty, z weluru jedwab z wiskozą, no ale cena... :no:

Emmo, dotarłam tu śladem classic i jestem pod wrażeniem - szczególnie metamorfozy kuchni. piękny kolor ścian i podłoga w salonie. wprawdzie nie czuję się upoważniona do komentowania, ale popieram dziewczyny w sprawie koloru stołu i zmian upięcia zasłon.

ale oczywiście nie jestem tutaj tak całkiem bezinteresownie - zaciekawiły mnie twoje lampy nad stołem. znalazłam je w sieci - sa różne średnice - 28,40 i 50 cm. ty masz zdaje się 40 cm? ja potrzebuję jedną, więc wzięłabym raczej te 50 cm. moje pytanie - czy tak lampa wystarczająco oświetli stół? lubię mieć dobrze oświetlony stół, szkło na stole musi błyszczeć w świetle. ale też nie chcę oślepiać gości. jakie masz odczucie - tam jest 6 żaróweczek 40W G9, czy to wystarcza?

O, dzień dobry Zielony Ogrodzie! Ja śladem classic dotarłam do Ciebie i wczoraj cały dzień przeglądałam Twój wątek :) Jestem pod wrażeniem, z jaką sumiennością opracowywałaś koncepcję kolorystyczną w pokoju!

witam witam! i co z tej sumienności mi przyszło, skoro i tak szaroniebieski chcę wywalić, na razie córka mnie siłą powstrzymuje. za to ten drugi kolor jest świetny nawet po roku.

przepraszam Emmo za prywatę:D

Cuudna lampa, i cała aranżacja elegancka :yes:

Narzuty futrzane, no hmm... co kto lubi, ja nie lubię :p

dla mnie jako kocyk na sofie (do przykrycia sie gdy zimno)- to ok, ale jako narzuta na łóżko - to mało elegancko;)

ale jak Tobie sie podoba, to spoko :D

No właśnie nie wim, czy mi się podoba :/ Widziałam u koleżanki, i u niej mi się podobało, ale ona ma taką sypialnię "na bogato", dużo wszystkiego; no i tam taka narzuta jakoś pasowała. U mnie...jeszcze nie wiem, chyba nie.

Zielony Ogród!

Witam Cię serdecznie - dzięki za miłe słowa i opinie - zawsze mile widziane! :yes: I zapraszam częściej i jak najbardziej czuj się upoważniona do komentowania! :)

Co do lamp najważniejsze aby powiesić je na odpowiedniej wysokości, w przeciwnym razie rzeczywiście oślepiają. Dają dużo światła i ciepła, pięknie oświetlają stół i tylko stół, wieczorem potrzebne są dodatkowe, boczne lampy w pokoju.

Ja mam dwie lampy o średnicy 40cm nad stołem długości 200cm i jest ok, nie wiem nad jaki stół planujesz swoją i czy jedna rzeczywiście wystarczy.

Zrobiłam kilka fotek dla Ciebie :)

- wyłączone lampy 20131025_175312.jpg

20131025_175220.jpg

20131025_175159.jpg

20131025_175118.jpg

szkło, jak widać, błyszczy ;) 20131025_175045.jpg

20131025_174937.jpg

Edytowane przez Emma M.

Przesunęłam zasłony. Zdjęcia robiłam telefonem, jest już ciemno, ale może dostrzeżecie efekt i ocenicie :)

Mąż stwierdził, że zrobiło się ciemniej w pokoju, ale i przytulniej, duże ciemne powierzchnie zasłon trochę równoważą biel mebli i szarość ścian. Zobaczcie:

Okno od strony stołu 20131025_174559.jpg

- okno od strony ogrodu 20131025_174641.jpg

Kopiuję od Vesilki, ku pamięci...

coby nie zapomnieć, kopiuje od MarJel:

Cytat Napisał agawi74 Zobacz post

jeżeli chodzi o nawozy do trawników.

Po pierwsze nawozy 100 dniowe to jest szajs i mit. Trawa nie wygląda imponująco po takim nawozie i nie działa on należycie, tak jak trawa tego wymaga.

Ponieważ masz młodziutki trawnik, to jak tylko się ociepli- bez przymrozków sypnij Azofoskę lub Polifoskę, który dajemy w ilości około 3 kg na 100m2.

http://www.florovit.pl/strona-azofoska-270.html

Po upływie 2 tyg sypnij normalny, wieloskładnikowy nawóz (może być Florovit, ale niekoniecznie)

Stosuje się go od kwietnia do końca sierpnia co 3 tygodnie w dawkach ok. 30g na 1m2 trawnika.

http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-do-trawnikow-p2.html

Natomiast od września stosuje się nawóz jesienny, który zapobiega powstawaniu grzyba pod śniegiem i służy lepszej kondycji trawy na wiosnę

http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-do-trawnikow-jesienny-p13.html

Jeżeli nie czujesz się pewnie to siewnik do nawozu możesz sobie zakupić, ale u nas luby rzucał ręcznie i było wszystko ok. Ważne, żebyś nie rzuciła dużo nawozu w jednym miejscu, bo wypali Ci trawkę. Siewnikiem też nie zawsze można wszędzie dotrzeć, wiec i tak pozostaje w tych miejscach sposób ręczny.

http://www.gardena.com/pl/lawn-care/spreader/

Oprócz tego oczywiście częste podlewane koszenie i głaskanie i masz piękny, gęsty trawnik

No to się wymądrzyłam i lecę dalej

Emmo, a gdzie kupowałaś witryny? Defekty, o których piszesz, raczej nie powinny się pojawiać w meblach robionych fabrycznie.

Bo też nie są to meble robione fabrycznie. Zamawiałam je w Boutique Pierrot w Poznaniu, w takiej rodzinnej firmie, która swoje produkty zamawia u zaprzyjaźnionych stolarzy. Meble są robione pod indywidualne zamówienia klientów. Wiesz, to o czym pisałam, te wady, nie rzucają się bardzo w oczy, trzeba się przyjrzeć aby je dostrzec. Ale ja je widzę.

te wady, nie rzucają się bardzo w oczy, trzeba się przyjrzeć aby je dostrzec. Ale ja je widzę.

To pomyśl, co ja sobie zafundowałam: teraz znam każdy milimetr kwadratowy mojej biblioteczki, wiem gdzie coś nie wyszło stolarzom i wiem, gdzie coś mnie nie wyszło... E tam, nie ma co się zadręczać. To nie fizyka kwantowa ;)

Prawda jest też taka, że wykonawca będzie się bronić: że to naturalny urok drewna, a że może złe środki do czyszczenia stosowałaś, albo wilgotność w domu masz jakąś inną, za którą oni nie mogą gwarantować, albo wina ogrzewania. Jeżeli są to wady, które widać po bardzo dokładnych celowych oględzinach, to ciesz się witrynkami, bo są bardzo ładne :)