Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Emmy dom do remontu *** realizacja marzeń a rzeczywistość ;)

Recommended Posts

Emmo, zdjęcia z kolorami wybarwień drewna niestety mają odbite światło, które - przynajmniej w moim przypadku - utrudnia uchwycenie faktycznego koloru. Mam wrażenie natomiast, że dość dobrze widzę kolor Twojej podłogi i dostrzegam tam nitki ładnego brązu i myślę, że właśnie taki brąz, pełny, chłodny, powinien znaleźć się na blacie Twojego stołu, ale z kolei nie bierz zbyt ciemnego blatu, żeby nogi miały przy czym ładnie odbijać.

Nie wiem czy pomogłam...

• Odpowiedzi 447
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o te "żółte" odcienie to wydaje mi się, że 22-74 i 22-51 :yes:

Emmo, zdjęcia z kolorami wybarwień drewna niestety mają odbite światło, które - przynajmniej w moim przypadku - utrudnia uchwycenie faktycznego koloru. Mam wrażenie natomiast, że dość dobrze widzę kolor Twojej podłogi i dostrzegam tam nitki ładnego brązu i myślę, że właśnie taki brąz, pełny, chłodny, powinien znaleźć się na blacie Twojego stołu, ale z kolei nie bierz zbyt ciemnego blatu, żeby nogi miały przy czym ładnie odbijać.

Nie wiem czy pomogłam...

Asia - :hug: dziękuję, napracowałaś się! Bardzo mi pomogła Twoja kompilacja :yes:

Lui, dzięki za odzew :hug:, wrzucę jutro zdjęcia zrobione w świetle dziennym, bez lampy; zajrzysz, proszę?

Mamy więc głosy na trzy wybarwienia:

22.68 orzech%252022-68.JPG

22.74 orzech%252022-74.JPG

22.51 br%25C4%2585z%252022-51.JPG

Na taka rozpacz w głosie, musiałam zareagować.

O co chodzi i na co głosować....

Czy to co po lewej to Twoja podłoga ?

Jesli tak to podzielam zdanie Luizki, dotyczące i doboru i odbiciu swiatła.

Czy masz tam jeszcze jakieś inne odcienie dżewna ?

Jesli tak to może nie zgrywać się z zyłkami podłogi ( potraktować ją jako neutralne tło) ale z innym mebelkiem ????

Taka luźna sugestia....

Na taka rozpacz w głosie, musiałam zareagować.

O co chodzi i na co głosować....

Czy to co po lewej to Twoja podłoga ?

Jesli tak to podzielam zdanie Luizki, dotyczące i doboru i odbiciu swiatła.

Czy masz tam jeszcze jakieś inne odcienie dżewna ?

Jesli tak to może nie zgrywać się z zyłkami podłogi ( potraktować ją jako neutralne tło) ale z innym mebelkiem ????

Taka luźna sugestia....

Mari :senkju: ze jesteś! Tak, podłoga jest dębowa, jasna, wszystkie meble mam białe oprócz stolika kawowego i stolika, na którym stoi donica. I jedno i drugie mogę przemalować tak, aby pasowały do stołu.

Stół ma mieć czarne nogi i blat pasujący do całego, szaro białego wnętrza. Blat niezbyt zółty, niezbyt czerwony, nie za jasny i nie za ciemny!

http://emotikona.pl/emotikony/pic/2wow2.gif

68 :yes: :yes: ale musisz ocenić na żywo, bo monitor może mnie okłamywać :p

Mnie też okłamywał Ven, jak wrzuciłam fotki okazało się, że kolory wyglądają zupełnie inaczej, próbowałam kilka razy - i u mnie teraz jest ok, to co na monitorze = to, co na wzorniku :yes: Co nie zmienia faktu, że decyzji jeszcze nie podjęłam.

Myślę o tym Twoim stole.

Nie masz w pokoju nic zdecydowanie drewnianego, prawda? Oprócz podłogi cała reszta jest pomalowana na kolory niedrewniane. Po co się męczyć, skoro nie bardzo jest do czego dopasować. Wybierz kolor, który Ci się najbardziej podoba.

Lui :hug: - mam drewniany stolik kawowy!

Masz rację, po co się męczyć.... tylko, że mi się podoba 5 kolorów. No, może trzy.

OK, jutro podejmę decyzję. Howgh!

BTW, wiecie może czy ktoś na forum ma już ten stół?

Edytowane przez Emma M.

A tymczasem, w małej toalecie na parterze, czai się jeszcze jeden horror wyboru! Jeszcze jedna decyzja do podjęcia!

Bo straszny kabel nad lustrem ze ściany wystaje http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif

Zobaczcie, mam już żyrandol, więc kinkiet z takim abażurem to byłoby już stanowczo za dużo szczęścia, prawda?

Co więc mam powiesić nad lustrem?

Zyrandol i kilka ogólnych fotek dla orientacji:

20131018_152135.jpg

20131018_152320.jpg

20131025_180406.jpg

20131018_152044.jpg

DSCF1355.JPG

DSCF1357.JPG

DSCF1366.JPG

DSCF1377.JPG

I garść pomysłów (zródło: Pinterest):

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/f0/1e/46/f01e462750208ef17fe3be4d6a5f9a44.jpg

może takie?

http://media-cache-ec0.pinimg.com/236x/c1/f6/78/c1f6784c6df52d33bddcedeb3a5e922d.jpg

a może proste boczne kinkiety?

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/01/ef/32/01ef32667ab841c806226816fe246796.jpg

ale kuć ścianę??? :bash::bash::bash:

Edytowane przez Emma M.

Ok, ogarniam.

Przemalowanie, fajny myk, ale powiedz czy te białe meble to się grzecznie poddadzą Twojemu szatańskiemu planu, co ?

Z czego one ?

A ja bym zrobiła tak :

Najpierw przemalowała ( czarny of kors ) a potem, oblukała czy np. nie lepsze byłoby odwrócenie kolorów tzn. podstawa stołu w dżewnie bejcowanym a blat czarny.

Może byc ciekawie....chyba nawet bardzo ciekawie :)

Kolor blatu/nogi, mozna by dopasowac pod kolor stolika kawowego.

Chyba namieszałam...

Ok, ogarniam.

Przemalowanie, fajny myk, ale powiedz czy te białe meble to się grzecznie poddadzą Twojemu szatańskiemu planu, co ?

Z czego one ?

A ja bym zrobiła tak :

Najpierw przemalowała ( czarny of kors ) a potem, oblukała czy np. nie lepsze byłoby odwrócenie kolorów tzn. podstawa stołu w dżewnie bejcowanym a blat czarny.

Może byc ciekawie....chyba nawet bardzo ciekawie :)

Kolor blatu/nogi, mozna by dopasowac pod kolor stolika kawowego.

Chyba namieszałam...

Marimag przemalować białe witrynki moje? O w życiu! Przemalować kochana mogę stolik kawowy, bo i tak odświeżyć go muszę i kwietnik. Ale białe na czarne? Never ever :no:

Odwrócenie kolorów stołu, powiadasz?...Ciekawa sugestia :D ale...mam teraz czarny stół i przy tych gabarytach (202X100) w jasnym bądź co bądź wnętrzu jest taką wielką, czarną, przytłaczającą masywną bryłą. Wolę widzieć piękne drewno niż czerń :)

Ha! Jaka stanowcza jestem, kto by pomyślał! http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Jestem wzorem niezdecydowania, typowa zodiakalna ryba....raz w jedną, raz w drugą stronę! http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Edytowane przez Emma M.

Ja jestem takiego zdania: jeśli meble drewniane mają zdrowe, ładne drewno, z ładnym rysunkiem słojów, z ładną barwą wcale nie muszą być w jednej tonacji. Mogą być nawet od sasa do lasa, bo dla mnie to jest kolekcja pięknego drewna, każdy egzemplarz to odrębna osobowość. Co innego, gdy chodzi o garść sosnowych mebli, z których każdy jest przemalowany inną bejcą, ale nie o tym tu mówimy :)

Moja rada jest taka: twórz kolekcję pięknego drewna, wybieraj tylko takie, które Ci się podoba i nie patrz na niuanse kolorystyczne. Różne barwy, różne słoje, różne formy. Najważniejsze, żeby były szlachetne.

Albo takie:

http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/e0/cb/73/e0cb733ec92e90a3492fa9e7a5d84ecc.jpg

Czy ktoś wie co to za drewno? Napisałam już do HW, czekam na odp.

163499_333919990063365_613039309_n.jpg?lvh=1

No przepiękny ten stół i na pewno będzie pasował, jeśli blat będzie w kolorze podłogi.

Ten stół jest piękny.

Czarny też będzie pasował i biały też będzie pasował.

Ty wybierasz i każdy jest super

popieram Luizę - wcale nie musimy trzymać się tylko jednego odcienia drewna. czasy komplecików minęły.

przykład - inne krzesła, inna podłoga, inny stół, a wygląda ładnie. ramy obrazów nawiązują do krzeseł i wystarczy:

http://www.vectormu.com/nnh-content/uploads/creative-white-dining-room.jpg

tu drewno z białymi witrynami (krzesła nie, ale kolor stołu ładny)

http://www.trendecoration.com/wp-content/uploads/retro-eye-catching-white-dining-room-cabinets.jpg

jasne drewno na czarnych nogach (odwrotnie raczej tego nie widzę):

http://www.squarestate.net/wp-content/uploads/2013/08/Contemporary-Cleaning-Lighting-Fixtures-Small-Open-Dining-Room.jpg

czarny blat....ładne, ale skreśliłabym z listy dla siebie z powodu lenistwa. mam kawałek czarnego lśniącego blaty komody i jak nie zetrę dwa razy dziennie, to jest wrażenie nie odkurzania od tygodnia.

http://www.unburro.com/wp-content/uploads/2013/03/wood-glass-dining-table-and-modern-white-chairs-above-black-marble-in-retro-dining-room.jpeg

Ja jestem takiego zdania: jeśli meble drewniane mają zdrowe, ładne drewno, z ładnym rysunkiem słojów, z ładną barwą wcale nie muszą być w jednej tonacji. Mogą być nawet od sasa do lasa, bo dla mnie to jest kolekcja pięknego drewna, każdy egzemplarz to odrębna osobowość. Co innego, gdy chodzi o garść sosnowych mebli, z których każdy jest przemalowany inną bejcą, ale nie o tym tu mówimy :)

Moja rada jest taka: twórz kolekcję pięknego drewna, wybieraj tylko takie, które Ci się podoba i nie patrz na niuanse kolorystyczne. Różne barwy, różne słoje, różne formy. Najważniejsze, żeby były szlachetne.

Lui, dobrze prawisz, kobieto! Jak to dobrze mądrego posłuchać!

No przepiękny ten stół i na pewno będzie pasował, jeśli blat będzie w kolorze podłogi.

Ten stół jest piękny.

Czarny też będzie pasował i biały też będzie pasował.

Ty wybierasz i każdy jest super

Wojnarki - witam :D i dzięki za opinię! Wybiorę brąz, nie za ciepły; ale:-P na pewno nie w kolorze podłogi, ani czarny, ani biały :no:

czarny blat....ładne, ale skreśliłabym z listy dla siebie z powodu lenistwa. mam kawałek czarnego lśniącego blaty komody i jak nie zetrę dwa razy dziennie, to jest wrażenie nie odkurzania od tygodnia.

Z.ogród - nice to see you! :hug: - mam to samo z czarnym stołem - a ponieważ na co dzień nie lubię obrusów, latam ze ściereczką!

popieram Luizę - wcale nie musimy trzymać się tylko jednego odcienia drewna. czasy komplecików minęły.

Ten stół Hazel dla mnie byłby ok, gdyby nie te przyciemniane krawędzie.

Dzięki dziewczyny, miód na moje serce!

Nie zwróciłam uwagi na przyciemnione krawędzie przy tym stole; napiszę do Olgi!

Edytowane przez Emma M.

Hej hej :)

Nikt jeszcze nie doradził w sprawie lampki, to ja się wtrące -ta pierwsza najładniejsza :) sciany juz nie kuj, po co ;)

A stól to już chyba wiesz - chłodny,lekko szarawy brązik, niezbyt ciemny, zeby nie zlewał się z nogami. Bo nogi czarne, blat drewno, nigdy na odwrót :p I nie komletuj drewna ton w ton, tylko mieszaj (grunt, żeby tonacje się jako tako zgadzały, to będzie wyglądac spójnie).

Hej hej :)

Nikt jeszcze nie doradził w sprawie lampki, to ja się wtrące -ta pierwsza najładniejsza :) sciany juz nie kuj, po co ;)

A stól to już chyba wiesz - chłodny,lekko szarawy brązik, niezbyt ciemny, zeby nie zlewał się z nogami. Bo nogi czarne, blat drewno, nigdy na odwrót :p I nie komletuj drewna ton w ton, tylko mieszaj (grunt, żeby tonacje się jako tako zgadzały, to będzie wyglądac spójnie).

No hej hej Paniusiu! :hug:;);)

Dzięki za odwiedzinki i fajne rady - fajnie, że podoba Ci się "ta pierwsza" lampka - mi też! I mam nadzieję, że uda mi się znaleźć taką nadobrazową regulowaną, niklowaną lub w chromie.

Co do blatu:

ograniczyłam się do dwóch kolorów! Uwierzcie, to już sukces ;)

br%25C4%2585z%252022-51.JPGorzech%252022-68.JPG

Edytowane przez Emma M.

ten stół Hazel dla mnie byłby ok, gdyby nie te przyciemniane krawędzie.

Dlaczego :(? Pięknie wygląda cieniowane drewno a moim zdaniem pasuje do tego stołu. Ja bym wzięła z przyciemnianymi krawędziami, żeby wyszło takie fajne przejście od czarnych nóg do brązowego blatu( obojętny już odcień brązu obydwa są piękne:D).

zapewne pasuje do tego stołu, ale to już raczej inny styl, niż Emma chce uzyskać, o ile dobrze ją rozumiem. takie przyciemnianie kojarzy mi się raczej z ciężkim stylem klubowo-dębowo-boazeriowym. a może tylko zdjęcie tak wyszło...nie wiem, ale właśnie mi brakuje tego wyraźnego odcięcia blatu od nóg. oczywiście odczucie subiektywne:)

• 2 weeks później...
zapewne pasuje do tego stołu, ale to już raczej inny styl, niż Emma chce uzyskać, o ile dobrze ją rozumiem. takie przyciemnianie kojarzy mi się raczej z ciężkim stylem klubowo-dębowo-boazeriowym. a może tylko zdjęcie tak wyszło...nie wiem, ale właśnie mi brakuje tego wyraźnego odcięcia blatu od nóg. oczywiście odczucie subiektywne:)

Odcięcie będzie - wyraźne :) Blat na szczęście nie jest cieniowany :no:

Praca mnie teraz tak absorbuje, że wymiękam, sorry... nagle się okazało, że Święta są w grudniu (:yes:) i wszyscy , nie wiedzieć czemu teraz zamawiają karty świąteczne, koperty i kalendarze :rolleyes: Nieliczni wiedzieli o Świętach wcześniej :jawdrop:

to oczywiście ironia, bo już padam....

Więc dla poprawy humoru, coś miłego dla oka :D Widziałyście nowy katalog Lene Bjerre? http://swiflet.ultimize.dk/lbd/autumn2013/1/1/