lukaszo11 28.05.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam,Jakieś 1,5 ms temu odkopałem cześć starego kamiennego fundamentu domu z lat ok 1930Nie ma ławy. Fundament szeroki z 50 cm +-.Wkopany w grunt od 1,5m do ok. 50cm ( gdyż dom zaczyna się od drogi wchodzi w lekką skarpę )Fundament oczyściłem , wysuszyłem , zaszprycowałem zaprawą mocną i wyrównałem ile można było. Schło z ms.Pokryłem to bitumem – i dokleiłem na kleju do styropianu – styrodur 5cmI sprawa jaka mnie męczy dalej : styrodur nie jest dociśniety na „lico” do sciany gdyż ściana nie jest równa.Zastosowałem go z racji ,że część domku ma piwniczkę – chciałem ją ocieplić. I jak zaczołem to ociepliłem cały obwód.Dodatkowo od dołu od gruntu też jest szpara między styrodurem a fundamentem ( widomo nie ma ławy wiec styropian łączy się z gruntem )Nie będzie podciągała tam woda z gruntu ? Od góry ( nie wiem czy dobrze ) zakleiłem go klejem i staką wiec nie ma dostępu powietrza od góry między tą szczelinę…Proszę o poradę… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 26.06.2012 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam, Jakieś 1,5 ms temu odkopałem cześć starego kamiennego fundamentu domu z lat ok 1930 Nie ma ławy. Fundament szeroki z 50 cm +-. Wkopany w grunt od 1,5m do ok. 50cm ( gdyż dom zaczyna się od drogi wchodzi w lekką skarpę ) Fundament oczyściłem , wysuszyłem , zaszprycowałem zaprawą mocną i wyrównałem ile można było. Schło z ms. Pokryłem to bitumem – i dokleiłem na kleju do styropianu – styrodur 5cm I sprawa jaka mnie męczy dalej : styrodur nie jest dociśniety na „lico” do sciany gdyż ściana nie jest równa. Zastosowałem go z racji ,że część domku ma piwniczkę – chciałem ją ocieplić. I jak zaczołem to ociepliłem cały obwód. Dodatkowo od dołu od gruntu też jest szpara między styrodurem a fundamentem ( widomo nie ma ławy wiec styropian łączy się z gruntem ) Nie będzie podciągała tam woda z gruntu ? Od góry ( nie wiem czy dobrze ) zakleiłem go klejem i staką wiec nie ma dostępu powietrza od góry między tą szczelinę… Proszę o poradę… Szpary trzeba było zakleić pianką EOS lub tym podobną. Dodatkowo - jeśli to styrodur, XPS - to jego nasiakliwość jest znikoma - max 3 % - więc sam styrodur nie pociagnie wody. Poza tym od izolacji od wody smarowałeś ściany czyms czarnym........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 27.06.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Według mnie zrobiłeś wszystko tak jak mogłeś najlepiej. Fundament kamienny zabezpieczony tynkiem przez erozją zaprawy będzie służył jeszcze kolejne setki lat. A jak wygląda sytuacja w środku ? Często spotyka się błąd polegający na zasypaniu podłogi ziemią aż do legarów. Pomimo, że fundament wody nie podciąga (kamień) to ziemia dostarcza wilgoci do fug między kamieniami i nawilgaca go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 27.06.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Mam podobna sytuację, z tym że dom 40 letni ale ławy wylane tak nierówno że nie idzie ich docieplić.AA więc odkopałem fundamenty, oczyściłem z piachu, posmarowałem dysperbitem x2.Na to pojdzie styrodur 5 cm, ale ponieważ jest bardzo nierówno wymyśliłem że przyłoże styrodur do ściany, być może ustabilizuje go punktowo pianką EOS. a szczeliny +- 4cm zasypie drobnym keramzytem 4-8mm.Keramzyt też izoluje, działa też jak drenaż. Nie wiem tylko czy na styrodur coś dawać, mam kupiona folię kubełkową ale tynkować/siatkować go już nie zamierzam.Chyba dam tylko folie kubełkową i zasypię.Czy to dobry sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 27.06.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Mam podobna sytuację, z tym że dom 40 letni ale ławy wylane tak nierówno że nie idzie ich docieplić.A A więc odkopałem fundamenty, oczyściłem z piachu, posmarowałem dysperbitem x2. Na to pojdzie styrodur 5 cm, ale ponieważ jest bardzo nierówno wymyśliłem że przyłoże styrodur do ściany, być może ustabilizuje go punktowo pianką EOS. a szczeliny +- 4cm zasypie drobnym keramzytem 4-8mm. Keramzyt też izoluje, działa też jak drenaż. Nie wiem tylko czy na styrodur coś dawać, mam kupiona folię kubełkową ale tynkować/siatkować go już nie zamierzam. Chyba dam tylko folie kubełkową i zasypię. Czy to dobry sposób? Na styrodur nie ma potrzeby stosowania folii kubełkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 27.06.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Na styrodur nie ma potrzeby stosowania folii kubełkowej Tak też wyczytałem, ale skoro już kupiona była wczesniej napewno nie zaszkodzi. PS:Dziś zrobiłem dwie sciany budynku wyżej opisaną przeze mnie metodą i chyba jest nieźle. Edytowane 27 Czerwca 2012 przez danielw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 28.06.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Tak też wyczytałem, ale skoro już kupiona była wczesniej napewno nie zaszkodzi. PS:Dziś zrobiłem dwie sciany budynku wyżej opisaną przeze mnie metodą i chyba jest nieźle. Jak już masz to pewnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts