Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dobrze docieplony i zaizolowany stary fundament ?

lukaszo11

Recommended Posts

Witam,

Jakieś 1,5 ms temu odkopałem cześć starego kamiennego fundamentu domu z lat ok 1930

Nie ma ławy. Fundament szeroki z 50 cm +-.

Wkopany w grunt od 1,5m do ok. 50cm ( gdyż dom zaczyna się od drogi wchodzi w lekką skarpę )

Fundament oczyściłem , wysuszyłem , zaszprycowałem zaprawą mocną i wyrównałem ile można było. Schło z ms.

Pokryłem to bitumem – i dokleiłem na kleju do styropianu – styrodur 5cm

I sprawa jaka mnie męczy dalej : styrodur nie jest dociśniety na „lico” do sciany gdyż ściana nie jest równa.

Zastosowałem go z racji ,że część domku ma piwniczkę – chciałem ją ocieplić. I jak zaczołem to ociepliłem cały obwód.

Dodatkowo od dołu od gruntu też jest szpara między styrodurem a fundamentem ( widomo nie ma ławy wiec styropian łączy się z gruntem )

Nie będzie podciągała tam woda z gruntu ?

Od góry ( nie wiem czy dobrze ) zakleiłem go klejem i staką wiec nie ma dostępu powietrza od góry między tą szczelinę…

Proszę o poradę…

• 4 weeks później...
Witam,

Jakieś 1,5 ms temu odkopałem cześć starego kamiennego fundamentu domu z lat ok 1930

Nie ma ławy. Fundament szeroki z 50 cm +-.

Wkopany w grunt od 1,5m do ok. 50cm ( gdyż dom zaczyna się od drogi wchodzi w lekką skarpę )

Fundament oczyściłem , wysuszyłem , zaszprycowałem zaprawą mocną i wyrównałem ile można było. Schło z ms.

Pokryłem to bitumem – i dokleiłem na kleju do styropianu – styrodur 5cm

I sprawa jaka mnie męczy dalej : styrodur nie jest dociśniety na „lico” do sciany gdyż ściana nie jest równa.

Zastosowałem go z racji ,że część domku ma piwniczkę – chciałem ją ocieplić. I jak zaczołem to ociepliłem cały obwód.

Dodatkowo od dołu od gruntu też jest szpara między styrodurem a fundamentem ( widomo nie ma ławy wiec styropian łączy się z gruntem )

Nie będzie podciągała tam woda z gruntu ?

Od góry ( nie wiem czy dobrze ) zakleiłem go klejem i staką wiec nie ma dostępu powietrza od góry między tą szczelinę…

Proszę o poradę…

Szpary trzeba było zakleić pianką EOS lub tym podobną. Dodatkowo - jeśli to styrodur, XPS - to jego nasiakliwość jest znikoma - max 3 % - więc sam styrodur nie pociagnie wody. Poza tym od izolacji od wody smarowałeś ściany czyms czarnym...........

Według mnie zrobiłeś wszystko tak jak mogłeś najlepiej. Fundament kamienny zabezpieczony tynkiem przez erozją zaprawy będzie służył jeszcze kolejne setki lat. A jak wygląda sytuacja w środku ? Często spotyka się błąd polegający na zasypaniu podłogi ziemią aż do legarów. Pomimo, że fundament wody nie podciąga (kamień) to ziemia dostarcza wilgoci do fug między kamieniami i nawilgaca go.

Mam podobna sytuację, z tym że dom 40 letni ale ławy wylane tak nierówno że nie idzie ich docieplić.A

A więc odkopałem fundamenty, oczyściłem z piachu, posmarowałem dysperbitem x2.

Na to pojdzie styrodur 5 cm, ale ponieważ jest bardzo nierówno wymyśliłem że przyłoże styrodur do ściany, być może ustabilizuje go punktowo pianką EOS. a szczeliny +- 4cm zasypie drobnym keramzytem 4-8mm.

Keramzyt też izoluje, działa też jak drenaż.

Nie wiem tylko czy na styrodur coś dawać, mam kupiona folię kubełkową ale tynkować/siatkować go już nie zamierzam.

Chyba dam tylko folie kubełkową i zasypię.

Czy to dobry sposób?

Mam podobna sytuację, z tym że dom 40 letni ale ławy wylane tak nierówno że nie idzie ich docieplić.A

A więc odkopałem fundamenty, oczyściłem z piachu, posmarowałem dysperbitem x2.

Na to pojdzie styrodur 5 cm, ale ponieważ jest bardzo nierówno wymyśliłem że przyłoże styrodur do ściany, być może ustabilizuje go punktowo pianką EOS. a szczeliny +- 4cm zasypie drobnym keramzytem 4-8mm.

Keramzyt też izoluje, działa też jak drenaż.

Nie wiem tylko czy na styrodur coś dawać, mam kupiona folię kubełkową ale tynkować/siatkować go już nie zamierzam.

Chyba dam tylko folie kubełkową i zasypię.

Czy to dobry sposób?

Na styrodur nie ma potrzeby stosowania folii kubełkowej