skystar 28.05.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam, otrzymałem w spadku solidny płot z lat 70-tych: betonowe słupy 30x20x150 i solidna betonowa podmurówka wysoka na 50 cm. Niestety do tej pory trzeba to malować co kilka lat a pola są brzydkie. Pomyślałem czy nie da się okleić/obmurować istniejącego płota kostka granitową wykorzystując go jako szkielet a potem wymienić istniejące pola na np. panelowe. Czy ktoś próbował może obmurowywać istniejący już płot kostką granitową? Czy jest do tego specjalna zaprawa? Bardzo proszę o poradę. Czy finansowo jest to opłacalne? Żal mi burzyć porządne ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.05.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Najpierw gruntujesz a potem kładziesz na gotowej mocnej zaprawie murarskiej z marketu. Myjesz wiele razy gąbką i wodą póki nie przyschnie. Twój murek mocno utyje. Musisz zsumować: kostka 8x11 plus odchyłka 2 cm plus 2 cm zaprawy x2 bo są dwie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 14.08.2012 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Dzięki za informację - a czy nie muszę zrobić fundamentu pod tą dodatkową warstwę kostki granitowej? Czy ma ktoś doświadczenie z obmurywaniem betonowego ogrodzenia? I czy to się będzie trzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 14.08.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Dzięki za informację - a czy nie muszę zrobić fundamentu pod tą dodatkową warstwę kostki granitowej? Czy ma ktoś doświadczenie z obmurywaniem betonowego ogrodzenia? I czy to się będzie trzymać? Moim zdaniem będzie się trzymać... przez jakiś czas. Tak pewnie 5-10 lat, ale to tylko moje zdanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.08.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 To ile się będzie trzymać zależy od tego jak solidna jest podmurówka [w ziemi], oraz tego jak solidna będzie zaprawa na jakiej to wymurujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 15.08.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Najpierw gruntujesz a potem kładziesz na gotowej mocnej zaprawie murarskiej z marketu. Myjesz wiele razy gąbką i wodą póki nie przyschnie. Twój murek mocno utyje. Musisz zsumować: kostka 8x11 plus odchyłka 2 cm plus 2 cm zaprawy x2 bo są dwie strony. Hej, Blechert! Zupełnie poza tematem: tyle się naczytałem o Twoim ogrodzie w starszych wątkach. Wrzuciłbyś trochę zdjęć gdzieś w dziale z ogrodami, bo mnie ciekawość zżera. Pochwal się. Przepraszam wszystkich za prywatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts