Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obmurowanie istniejącego płotu betonowego kostką granitową ok 10 na 10

Recommended Posts

Witam, otrzymałem w spadku solidny płot z lat 70-tych: betonowe słupy 30x20x150 i solidna betonowa podmurówka wysoka na 50 cm. Niestety do tej pory trzeba to malować co kilka lat a pola są brzydkie. Pomyślałem czy nie da się okleić/obmurować istniejącego płota kostka granitową wykorzystując go jako szkielet a potem wymienić istniejące pola na np. panelowe. Czy ktoś próbował może obmurowywać istniejący już płot kostką granitową? Czy jest do tego specjalna zaprawa? Bardzo proszę o poradę. Czy finansowo jest to opłacalne? Żal mi burzyć porządne ogrodzenie.

• 2 months później...
Dzięki za informację - a czy nie muszę zrobić fundamentu pod tą dodatkową warstwę kostki granitowej? Czy ma ktoś doświadczenie z obmurywaniem betonowego ogrodzenia? I czy to się będzie trzymać?

Moim zdaniem będzie się trzymać... przez jakiś czas. Tak pewnie 5-10 lat, ale to tylko moje zdanie :)

Pozdrawiam

Najpierw gruntujesz a potem kładziesz na gotowej mocnej zaprawie murarskiej z marketu. Myjesz wiele razy gąbką i wodą póki nie przyschnie. Twój murek mocno utyje. Musisz zsumować: kostka 8x11 plus odchyłka 2 cm plus 2 cm zaprawy x2 bo są dwie strony.

Hej, Blechert!

Zupełnie poza tematem: tyle się naczytałem o Twoim ogrodzie w starszych wątkach.

Wrzuciłbyś trochę zdjęć gdzieś w dziale z ogrodami, bo mnie ciekawość zżera.

Pochwal się.

Przepraszam wszystkich za prywatę :)