Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lazienka OMBLIGO drugie podejcie ;)

Recommended Posts

Agnieszka piekne wizualizacje. Super!

Az się przez chwilę zastanowiłam czy to gotowa łazienka czy wizualka!

Normalnie szczeka mi opadła i podnieść nie moge!

Coz to za program????

Ombligoo - bierz w ciemno!

A co do higieniczności - to podobnie jak w brodziku - przeciez sprzatac bedziesz regularnie.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałam dać tam brodzik zwykły akrylowy, ale na rynku są tylko 80x120 głębkie z siedziskiem, a tam by pasował minimum 150 szeroki i bez siedziska.

Płytki w brodziku to dobre rozwiazanie, wytrzymałe. Jest duzy plus z oknem, bo mozna je normalnie myć - wstawic krzesło itd. Gorzej z dziecmi, nie wiem jaki masz system mycia. W obecnej sytuacji jest utrudniony dostep do baterii z zewnątrz. Rozwiązanie jest wiele:

1. baterie montujesz pod oknem (taką jak do wanny), obok słuchawka prysznicowa na punktowym uchwycie. Masz łatwy dostep do baterii i prysznica, aby myc dzieci. Oprocz tego montujesz drązek prysznicowy po lewej stronie okna, jesli drosły bierze prysznic, moze zawiesic słuchawke na tym drazku

2. System podtynkowy - bateria pod oknem, słuchawka dla dzieci tez, oprocz tego deszczownica lub druga słuchawka prysznicowa na tej scianie, gdzie znajduje sie wc, tutaj przykład takiego systemu:

3. Bateria tak jak na wizualizacji, ale montujesz zamiast szyby NA RAZIE parawan nawannowy harmonijkowy(jakis tani) lub zasłonke prysznicowa, aby miec łatwy dostep do baterii podczas mycia dzieci. Dzieci w wieku 7-8 lat zaczynaja sie same myc, montujesz ładna scianke szklana stałą.

Nie narysowałam na wizualizacji, ale konieczne jest jeszcze zrobienie podcięcia na nogi w obudowie brodzika, bedzie ci wygodniej stac przy brodziku.

Dla dzieci moze byc zbyt twardo, kładziesz im jakąś matę kąpielowa na dnie. Głębokość w wewnątrz takiego brodzika proponowałabym na jakies 28 cm, nalejesz im wody i beda miały jak w wannie. Przy wejsciu do prysznica po prawej mozesz zamontowac suszarke elektryczna na reczniki

http://lazienkowy.pl/obrazki/250808purmo41.jpg

Docelowo proponowałabym szybe lekko szronioną, nie bedzie tak widac zacieków z wody

Szocik - zawodowo zajmuje sie wizualizacjami, ale troche w innej branzy;) Bardzo lubie robic wnetrza i to mnie relaksuje.

Syfony produkowane do brodzików z płytek to takie kratki sciekowe, one maja przede wszystkim bardzo szybko odprowadzac wode, a jednoczesnie syfon ma byc bardzo niski. Montuje sie je przeciez głównie z poziomem podłogi w reszcie łazienki, dlatego nie maja korków, zeby nie zalac całej podłogi:P Tutaj jest inna sytuacja.

Pasowałoby cos takiego

http://www.viega.pl/produktkatalog.html#modeldetail-group2744212979459

Na moje oko chyba nie ma przeciwskazan

Płytki wewnatrz trzeba bedzie ciąć po skosie, zeby ukształtowac spadek do syfonu.

A w sumie teraz wpadłam na koncepcję, ze zawsze mozna włozyc tam po prostu zwykły płytki brodzik - ścianka z przodu bedzie chroniła przed zalaniem przeciez.

http://pics-2.hub30.com/163/162546_s.jpg

http://www.hub30.com/zdjecia-produktu/317539,Brodzik-Sanplast-Space-Mineral-B-M-Space-Prostokatny-80x150

Edytowane przez Agnieszka G.

Tak mi sie wydaje, ze chyba lepiej taki plytki brodzik 70x120 (o ile znajde)+ podmurowka, coby przy kazdej kapieli hektolitrow wody nie zuzywac...

No i z ta bateria rzeczywiscie trzebe by pokombinowac, gdzie dac. Maz powiedzial, ze musi przespac problem (kazdy pretekst jest dobry, by sie walnac do lozka, heheh). A ja dumam i dumam...

A gdybym taki brodziko-prysznic z plytek umiescila na srodku sciany, tak jak planowalam ustawic ten narozny 90x90, tylko ze teraz wszystkie scianki szklane? Bo pod oknem, to jednak i ciezko z tym myciem dzieci i musialabym w 2 miejscach instalowac baterie czy tez rure pod sluchawke i wtedy szykac dlugiego sznura. No i utrudniony dostep do okna, a jednak czesto sie otwiera. I na dodatek ta ochrona okna, tez by trzeba kombinowac.

Co myslicie?

--

znalazlam wyjscie z sytuacji, idealne!

hehehehehehheheehhe

Edytowane przez ombligo777

Przekonala mnie Wasza krytyka mojego pomyslu na lazienke, wiec ja troche zmodyfikowalam.

Planuje wobec tego takie ustawienie:

http://i45.tinypic.com/w1snqe.jpg

Dla przypomnienia

Wymiary to: 1,75 x 5,08 m. WC, bidet standardowe 36x55 cm. Okno 85x137 cm.

Kafelki bede klasc do wysokosci 120 cm tylko na scianie z umywalka. Krotsze sciany pomaluje na ciemny braz. Kafelki na podlodze i scianie w kolorze bezowym z wykonczeniem wenge. Nad wykonczeniem wenge, farba w kolorze bezowym.

Mam 3 pytania:

1. Jak ulozyc kafelki przy prysznicu?

Mysle, ze bede robic odplyw liniowy, wiec na podlodze beda w bezu, dluzsza sciana pomalowana na bez, a krotsza sciana na braz. Czy mam polozyc na bezowej scianie bezowe kafelki, a na ciemnej ciemne. Czy zrobic odwrotnie, na bezowej polozyc pod sciane prysznica ciemnobrazowe i na brazowej bezowe. Czy jakos je pomieszac na obu scianach mix?

Wiecie, zeby mi wiocha nie wyszla, jak zaczne kombinowac...

2. Pod umywalke bede dawac szafke wenge i druga by mi sie tez przydala gdzies. Teraz mam szafki na przeciw wc (35 cm glebokosci) i spoko mozna tam znow cos wcisnac. Chcialbym cos fajnego, a nie jakas zwykla kolumne...

3. Grzejnik przydalby mi sie na sciance z prysznicem, bo za nia mam lodowata sypialnie, wiec bym ja troche dogrzala. Tak na srodku sciany. Ale taki rurkowy mi jakos tam nie pasuje. Ale z kolei na jakis extra za 500 czy 1000 Euro mnie nie stac :(

Mozecie cos podpowiedziec??? :)

Edytowane przez ombligo777

Zajrzałam i najmocniej przepraszam, że nie odpowiem na Twoje pytania, bo... jestem pod wrażeniem wizualizacji jaką zrobiła dla Ciebie Agnieszka.

Wszystko przemyślane, bezpretensjonalne, zgodne z trendami a jednocześnie ponadczasowe - słowem piękne. Gdy pierwszy raz ją oglądałam, to pomyślałam sobie - o! jak adekwatnie znaleziona GOTOWA inspiracja ;). Dopiero po chwili zorientowałam się, że to wizualizacja dedykowana konkretnie Twojej przestrzeni. Naprawdę wyjątkowo "smaczna".

To łazienka, którą sama chciałabym mieć. Szkoda, że Tobie nie odpowiada, bo to wyjątkowo udana propozycja.

Agnieszko G. chylę pokornie czoła przed Twoimi umiejętnościami i nie chodzi tu tylko o obsługę programu, ale przede wszystkim sam pomysł, dobór kolorów i sprzętów :D. Wszystko jest bardzo funkcjonalne:

- zasłonka na okno w czasie prysznica;

- głęboki brodzik z kafli, na którego brzegu można usiąść, a nawet urządzić sobie kąpiel;

- sporo miejsca do przechowywania.

Dobór kolorów i praca lustrami sprawia, że mimo, iż łazienka jest wąska, to udało się ją optycznie poszerzyć. Dzieje się tak też dzięki skróceniu "tunelu" na końcu właśnie prysznicem. Cała propozycja łazienkowa dla mnie jest BOSKA!

Ombligoo, fajnie ze zrezygnowałaś z prysznica na środku łazienki. To już postęp ;)

Gwarantuje ci, ze jak tu jeszcze troche z nami popiszesz to jeszcze sto razy zmienisz koncepcje. (możesz podczytac moj watek - a przekonasz się ze to o czym myslałam 3 miesiące temu i teraz to zupełnie inna bajka) Tobie życzę tego samego :)

Przeanalizuj wersję Agnieszki jeszcze z tysiąc razy - jest suuuuuuper!

Co do układania płytek - beze i wenge to nie do końca moja bajka. Masz juz jakieś płytki wybrane?

Szocik wszystko pieknie ladnie, tylko ja ta lazienke musze robic juz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! W starej dzila mi tylko wanna, wiec jak robie w niej prysznic, to mam cala zalana, a reszta sprzetu nie do normalnego uzytku, wlaczajac w to wylaczenie pradu w sypialni na 1 scianie, bo przecieka prysznic.

Dlatego tak niecierpliwie sie dopytuje o wizualizace i pytam o rozne rzeczy. Nie mam czasu po prostu na tysiac zmian koncepcji :(

A propozycja Agnieszki owszem, jest ciekawa, ale utrudniony dostep do okna jest duza przeszkoda, bo kilka razy dziennie naprawde go "uzywamy", wiec wchodzenie co rusz do wanny/prysznica jest fatalnym pomyslem.

Jesli chodzi o plytki, to chyba biore te:

Gardenia, seria Filigrane color avorio

http://www.gardenia.it/it/collezione.php?ID_COLORE=1765

z takim wykonczeniem

http://www.ceramichelicata.it/default.asp?cmd=getProd&cmdID=9391&idC=30&idA=59

ale nie wiem, czy je dam, bo by bylo tylko na 1 scianie, hmmm

a

tu

zero

pomocy

przy

nowym

pomysle

buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Hehe, dzięki Julianna za pochwały;) Mnie też sie ta łazienka podoba, myśle ze to, ze jest długa jest nawet atutem

Ombligo, zrobisz jak zechcesz, ja niestety nie mam teraz za bardzo czasu na kolejną wizualizację. Zresztą temat chyba jest wyczerpany, przynajmniej jesli chodzi o ustawienie sprzętow.

Jedno mnie zainteresowało, piszesz "Mysle, ze bede robic odplyw liniowy", czyli rezygnujesz z głebokiego brodzika? Odpływ liniowy wyklucza zatkanie go korkiem i utworzenie mini wanny dla dzieci. Przeznaczony jest wrecz do czegos przeciwnego - jak najszybszego odprowadzenia wody z brodzika wykonczonego płytkami. Jesli zrezygnujesz z głebokiego brodzika, jesli uda Ci sie zrobic prysznic na równi z podłogą, ewentualnie z niskim murkiem, to odpada problem dostępu do okna.

Nigdy nie będzie sie miec wszystkiego, zawsze trzeba isc na kompromis. Moim zdaniem lepiej przysznic pod oknem i koniecznosc podniesienia nogi o 20 cm by otworzyc okno, niż prysznic przy drzwiach, który będzie mało komfortowy, bo wąski, utworzy nam sie wąskie gardło i trzeba będzie łokcie trzymac przy sobie wchodząc do łazienki, a wychodząc uważać, by sie nie nadziac na narożnik kabiny;)

Co do wyboru płytek, to beż + wenge nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem.

Ooo Agnieszka, myslalam, ze juz predko nie zawitasz, bo jestes zajeta, a jednak!!

Dzieki jeszcze raz za wizualizacje, ktora robi furrore na forum!

Jesli chodzi o prysznic, to tak, zdecydowalismy sie na normalny prysznic, albo liniowy, albo z plaskim brodzikiem. W tej chwili mamy ustawiony narozny prysznic w tej lazience, ktory zajmuje kwadrat 66x90 cm. Jestesmy wiec przyzwyczajeni do wchodzenia i wychodzenia przez "waskie gardlo".

Wiem, ze obojetnie jakie rozwiazanie wybiore, bedzie to rezygnacja z czegos na rzecz innej rzeczy :( Trudno, z powodu waskiej lazienki sie nie przeprowadze ;)

A dlaczego bez+wenge Ci sie nie podoba?

---

Jakiej wielkosci nadaja sie najlepiej plytki pod odplyw liniowy. POnoc jak najmniejsze. A takie 30x30 sa OK, czy za duze?

Beż + wenge, tego się nie da wytłumaczyć. Zrób taką i za 3 lata się przekonasz;)

Nie znam się, ale na zdrowy rozum do odpływu liniowego wymiar płytek nie ma znaczenia. Po to własnie on jest "liniowy", czyli wąski i dlugi na cała szerokosc kabiny, aby zrobic spadek brodzika bez koniecznosci cięcia płytek po przekątnej. Do odpływu małego i kwadratowego lepiej małe płytki, bo łatwiej ukształtowac spadek. Jesli się myle, niech mnie ktos poprawi;)