Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nadmuchowe + rekupreacja

klujek

Recommended Posts

Witam

Pewnie temat wałkowany ale nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi na pytania szczególnie po rozmowie z projektantem...

1. Czy istnieje połączenie w jeden system ogrzewania nadmuchowego i wentylacji wymuszonej z rekuperatorem tak aby nie trzeba było robić osobnych przewodów do wentylacji i nagrzewania oraz żeby wentylacja wymuszona działała cały czas a ogrzewanie załanczało się w celu dogrzania powietrza

2. Czy są piece do ogrzewania nadmuchowego z możliwością ogrzewania wody bierzącej lub w zasobniku ciepła.

Czy w ogole taka instalacja ma sens ? Czy lepiej będzie zamontować tradycyjne ogrzewanie grzejnikowe z podłogowym + rekuperacja ?

Domek, w którym chcielibyśmy to zamontować będzie miał ok 130m2 powierzchni użytkowej oraz kubature ok 370m3. Największym pomieszczeniem będzie salon z antresolą.

Pozdr tk

• 7 months później...

Odświeżę temat ponieważ właśnie go przerabiam i tak jak powiedział firewall ma to rację bytu gdy standard energetyczny budynku bliski jest domu pasywnego czyli ogrzewanie pomieszczeń <15 kWh/m2/rok.

Jeszcze powtórzę co cytowałem w moim DB, słyszałem że firmy zajmujące się rekuperacją stosują np grzałki elektryczne lub nagrzewnice woda/powietrze w kanale wylotowym z rekuperatora prowadzącego świeże powietrze do pomieszczeń sterowane automatycznie. I to ponoć wystarcza - w budynku energooszczędnym oczywiście.

Właśnie zamierzam udać się do paru firm z zapytaniem.

Edytowane przez artur.tc