klujek 28.05.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam Pewnie temat wałkowany ale nie mogę znaleźć konkretnych odpowiedzi na pytania szczególnie po rozmowie z projektantem... 1. Czy istnieje połączenie w jeden system ogrzewania nadmuchowego i wentylacji wymuszonej z rekuperatorem tak aby nie trzeba było robić osobnych przewodów do wentylacji i nagrzewania oraz żeby wentylacja wymuszona działała cały czas a ogrzewanie załanczało się w celu dogrzania powietrza 2. Czy są piece do ogrzewania nadmuchowego z możliwością ogrzewania wody bierzącej lub w zasobniku ciepła. Czy w ogole taka instalacja ma sens ? Czy lepiej będzie zamontować tradycyjne ogrzewanie grzejnikowe z podłogowym + rekuperacja ? Domek, w którym chcielibyśmy to zamontować będzie miał ok 130m2 powierzchni użytkowej oraz kubature ok 370m3. Największym pomieszczeniem będzie salon z antresolą. Pozdr tk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 28.05.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Jak będzie pasywny to można w to się bawić. Wtedy wystarczy ci nagrzewnica ok. 2kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 11.01.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Odświeżę temat ponieważ właśnie go przerabiam i tak jak powiedział firewall ma to rację bytu gdy standard energetyczny budynku bliski jest domu pasywnego czyli ogrzewanie pomieszczeń <15 kWh/m2/rok. Jeszcze powtórzę co cytowałem w moim DB, słyszałem że firmy zajmujące się rekuperacją stosują np grzałki elektryczne lub nagrzewnice woda/powietrze w kanale wylotowym z rekuperatora prowadzącego świeże powietrze do pomieszczeń sterowane automatycznie. I to ponoć wystarcza - w budynku energooszczędnym oczywiście.Właśnie zamierzam udać się do paru firm z zapytaniem. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez artur.tc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts