cooler 28.05.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Ostatnio w poszukiwaniu impregnatów do drewna natknąłem się na dwie takie marki, które jeszcze niedawno miały w recepturach środki biobójcze a teraz nowe dostawy przychodzą bez!!!Mówię tu o "Impregnacie drewnochronnym Nobiles" z firmy Akzo Nobel, który w starej wersji miał 0,6% środków biobójczych a nowa wersja nazywająca się tak samo z dodanym paradoksalnie słowem "Plus" nie zawiera biocydów a przynajmniej nie wynika to z opisów. Nie wiem co jest w karcie bezpieczeństwa bo na stronie nie pojawiła się jeszcze ta nowa wersja impregnatu. Dokładnie taka sama sytuacja jest z impregnatem "Decorator" Den Bravena, który dla nich robi Polifarb Kalisz. Też dodali słowo "Plus" a zabrali biocydy których wcześniej mieli 0,5%!!!Sprzedawcy w sklepach nic nie wiedzą o tym a jeszcze wciskają że to nowe lepsze formuły bo z "Plusem". Masakra. Oczywiście nie zapomnieli podnieść ceny, bo przecież... to nowa formuła Impregnat bez biocydów powinien nazywać się np. lazura dekaracyjna albo coś w tym stylu żeby nie wprowadzać ludzi w błąd.Te zmiany nie wynikają chyba z dyrektyw unijnych bo inni producenci dalej mają na składzie biocydy, choć z tego co wiem to niektóre zostały zakazane ale jest jeszcze cała grupa dopuszczona do stosowania. Edytowane 28 Maja 2012 przez cooler Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/168928-uwaga-na-kolorowe-impregnaty-do-drewna-bez-%C5%9Brodk%C3%B3w-biob%C3%B3jczych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts