Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga na kolorowe impregnaty do drewna bez środków biobójczych!!!

cooler

Recommended Posts

Ostatnio w poszukiwaniu impregnatów do drewna natknąłem się na dwie takie marki, które jeszcze niedawno miały w recepturach środki biobójcze a teraz nowe dostawy przychodzą bez!!!

Mówię tu o "Impregnacie drewnochronnym Nobiles" z firmy Akzo Nobel, który w starej wersji miał 0,6% środków biobójczych a nowa wersja nazywająca się tak samo z dodanym paradoksalnie słowem "Plus" nie zawiera biocydów a przynajmniej nie wynika to z opisów. Nie wiem co jest w karcie bezpieczeństwa bo na stronie nie pojawiła się jeszcze ta nowa wersja impregnatu.

Dokładnie taka sama sytuacja jest z impregnatem "Decorator" Den Bravena, który dla nich robi Polifarb Kalisz. Też dodali słowo "Plus" a zabrali biocydy których wcześniej mieli 0,5%!!!

Sprzedawcy w sklepach nic nie wiedzą o tym a jeszcze wciskają że to nowe lepsze formuły bo z "Plusem". Masakra.

Oczywiście nie zapomnieli podnieść ceny, bo przecież... to nowa formuła

Impregnat bez biocydów powinien nazywać się np. lazura dekaracyjna albo coś w tym stylu żeby nie wprowadzać ludzi w błąd.

Te zmiany nie wynikają chyba z dyrektyw unijnych bo inni producenci dalej mają na składzie biocydy, choć z tego co wiem to niektóre zostały zakazane ale jest jeszcze cała grupa dopuszczona do stosowania.

Edytowane przez cooler