puzon_16 28.05.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam, Bardzo prosze o pomoc. Zamierzam obłożyć kominy kamieniem naturalnym gnejsem. Samym położeniem kamienia zająć ma sie znajomy ale wiele słyszy sie o odpadających, oblepionych pleśnią kamieniach więc prosże o weryfikację naszych ustaleń: 1) kamień to gnejs, nieregularne płyty o grubości ok 1-3 cm, różnych wielkościach. Kolor wpadający w brąz 2) kominy z cegły pełnej mają być obłożone styropianem 4cm do posadzej-ma byc przez to twardszy. Kołki bite bardzo gęsto. Następnie siatka zatopiona w kleju jak do elewacji, siatka ma być położona dla pewności dwukrotnie 3) Czy jest potrzebny jakiś grunt? W ustaleniach nie mamy. 4) klej do położenia najlepiej firmy mapei - elastyczny do płytek 5) następnie impregnat - tylko jaki polecicie? 6) fugowanie - gotowa zaprawa tynkarska z ewentualną domieszką barwnika 7) kolejna impregnacja Z góry dziekuje za uwagi, Zaczynamy z praca koło piątku!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 28.05.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Planowałem okleić komin piaskowcem, ale waga przekroczyłaby 90kg na 1 m2. W przypadku ociepleń na styropianie dopuszczalne jest tylko ok. 20kg. Zrezygnowałem z piaskowca i mam płytki udające piaskowiec, waga 1m2 ok 19kg. Szczegóły w tym wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?50990-Elewacje-)-zdj%C4%99cia&p=5201875#post5201875 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzon_16 28.05.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 tyle że kamień juz leży na podwórku i bardzo podoba mi się jego wygląd. Zależy mi na informacji czy kolejnośc prac oraz materiały są prawidłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 28.05.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 tyle że kamień juz leży na podwórku i bardzo podoba mi się jego wygląd. Zależy mi na informacji czy kolejność prac oraz materiały są prawidłowe Właśnie o to chodzi, żeby ten gnejs nie wylądował z powrotem na podwórku Dlaczego styro 4cm? U mnie na kominach jest 15cm, więc było o co walczyć. Co do kolejności prac: 2) siatka na raz. Po co druga warstwa? 3) gruntowałem. Nie pamiętam nazwy, to był jakiś grunt pod wyprawy tynkarskie. Po gruntowaniu trzeba odczkeać (wg wskazań producenta) 4) klej OK, używałem też zwykłego kleju (szarego) do przyklejania płyt styropianowych (za radą fachowców) 5) impregnat miałem podany przez producenta płytek - u Ciebie może taki? http://www.kam-chemia.com.pl/informatory/S35.pdf 6 i 7) OK, ja kładłem fugi przed impregnacją, ale najpierw sprawdziłem na kawałku fugi, jak działa na nią impregnat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts