Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy picie wody z instalacji miedzianej jest szkodliwe?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ujednoliciłem pytanie w temacie z tym w treści, aby nie było wątpliwości co do jednoznaczności odpowiedzi. Wczoraj mój ojciec stwierdził, że jak miedziane rury zaśniedzieją to nie można pić wody. Oczywiście jest to informacja niewiadomego pochodzenia, ale wolę sprawdzić czy aby nie prawdziwa. Dlatego więc pytam. Jeszcze mam czas aby zareagować w razie jakby coś.

a ja słyszałem że już Rzymianie wiedzieli, że miedź jest szkodliwa i dletego naczynia miedziane pokrywali .... ołowiem. Co wy na to :D

Jak kiedyś zauważył Robert Makłowicz, Rzym upadł przez naczynia ołowiane a komunizm przez aluminiowe. :D

Ad rem: kolejny wątek"metafizyczny". Nie dajmy się zwariować, miliony ludzi na świecie korzystają z miedzianych instalacji.

Jestem z wykształcenia i praktyki technologiem wody i ścieków, powiem Ci, że kiedyś robiono rury do wody pitnej z azbestu i też miały atest;

kolego, tylko ocynkowane ponieważ Zn /DROBNE CZĄSTKI WYPŁUKIWANE Z RURY/ BARDZO DOBRZE WPŁYWA NA POTENCJĘ, tak zresztą jak jedzenie śledzi.

POZDRAWIAM

Prawde powidziawszy nie spotkalem sie aby ktos mial instalacje do wody pitnej z miedzi. Argumentami zeby takiej nie robic moze byc posmak miedzi jaki latwo przczhodzi do wody ( wez szkalanke nalej wody wsadz w to rurke ( midziana ) potrzymaj godzinke i sam sie przekonasz) oczywiscie mozna powiedziec ze i stalowe i plastykowe daj posmak...

poza tym nalot na miedzi ten zielony jest trujacy ( toksyczny )(sniedz - ale mecze sie jak to napisac ) to nie jest pewna informacja postaram sie ja sprawdzic. ( ale kiedys slyszlem o jakim ksieciu ktorego otruli trzymajac cukier w midzianej cukiernicy az zzielenial...)

aaa bym zapomnial do laczenia rurek midzianych uzywa sie "cyny" jako lutu !!! niestety nie jet to czysta cyna ale sa tam dodatki uplastyczniajace i obnirzajace temperature miedzy innymi olow (Pb) wiec koniecznie trzeba stosowac cyne bezolowiowa !!!

Wszystkie instalacje mam z miedzi, firma która robiła instalacje od n lat robi w miedzi.

Piję wode z miedzianych rur od 7 lat i na razie czuję się dobrze, nie czuję też żadnego posmaku.

Pamietam natomiast chyba rok temu w "Ładnym domu" tematem przewodnim była woda i instalacje - i tam rury miedziane były OK.

Jesli sa zainteresowani moge odszukać ten numer.

DB

Nie ulega najmniejszej dyskusji, że miedż z instalacji będzie się przedostawała do wody i zależy to tylko od składu chemicznego wody i rodzaju miedzi/jest ich kilka/. W Polsce jeszcze do niedawna dopuszczalne stężenie Cu w wodzie pitnej wynosiło 0,1 mg/l a obecnie 2,0 mg/l!!! To 20 krotne podniesienie normy przyjęte zostało ślepo za przepisami UE. Zachodzi pytanie dlaczego? W unijnej literaturze fachowej dostrzeżono ten problem już dawno. I co miała zrobić biedna unia z tysiącami instalacji z miedzi ? wymienić? przecież to kosztuje! a oni są na to za biedni. I co się robi w takim przypadku? proste, zmienia się normę!! i jest OK. A my to małpujemy w sposób bezmyślny. Pozostaje tylko wiara, że te 2,o mg Cu nie szkodzą, ale o tym dowiemy się za jakiś czas. Kochani użytkownicy instalacji z Cu. Jak rano się budzicie i idziecie do łazienki pobierzcie próbkę tej wody i dajcie do analizy np w Sanepidzie lub zaprzyjażnionych wodociągach i porównajcie z normą i oby było OK. Jako ciekawostkę podam, że w Anglii ponad połowa podłączeń domowych jest wykonana z ołowiu i oczywiście stężenie tego pierwiastka w wodzie nie spełnia norm UE. I co się dzieje?NIC. Potomkowie Wilhelma Zdobywcy uznali, że są za biedni na wymianę tych rur i nikt ich z Unii nie wyrzucił! Tyle przynudzania serdecznie pozdrawiam Pikuś