Uller 30.03.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Czy spożywanie wody z miedzianej instalacji wodnej jest szkodliwe dla zdrowia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdieuAnd 30.03.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 absolutnie nie.... zależy to tylko jaka jest woda w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 30.03.2004 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Ujednoliciłem pytanie w temacie z tym w treści, aby nie było wątpliwości co do jednoznaczności odpowiedzi. Wczoraj mój ojciec stwierdził, że jak miedziane rury zaśniedzieją to nie można pić wody. Oczywiście jest to informacja niewiadomego pochodzenia, ale wolę sprawdzić czy aby nie prawdziwa. Dlatego więc pytam. Jeszcze mam czas aby zareagować w razie jakby coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 30.03.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Miedż o czystości cu 99.99 nie ma prawa być szkodliwa jest atest DWGW I polski . O takiej czystości są rury hutmen i nie ma co się bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlod 01.04.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 a ja słyszałem że już Rzymianie wiedzieli, że miedź jest szkodliwa i dletego naczynia miedziane pokrywali .... ołowiem. Co wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 01.04.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 I wtedy umierali na ołowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 01.04.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 a ja słyszałem że już Rzymianie wiedzieli, że miedź jest szkodliwa i dletego naczynia miedziane pokrywali .... ołowiem. Co wy na to Jak kiedyś zauważył Robert Makłowicz, Rzym upadł przez naczynia ołowiane a komunizm przez aluminiowe. Ad rem: kolejny wątek"metafizyczny". Nie dajmy się zwariować, miliony ludzi na świecie korzystają z miedzianych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.04.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Może i umierali ale za to zdrowo... i mieli ciężkie gości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mala 1719499456 01.04.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 sprawdz lepiej jakosc wody z ujecia. To czasem lepszy problem niz to czy miedz jest szkodliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocny 01.04.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Jestem z wykształcenia i praktyki technologiem wody i ścieków, powiem Ci, że kiedyś robiono rury do wody pitnej z azbestu i też miały atest;kolego, tylko ocynkowane ponieważ Zn /DROBNE CZĄSTKI WYPŁUKIWANE Z RURY/ BARDZO DOBRZE WPŁYWA NA POTENCJĘ, tak zresztą jak jedzenie śledzi.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 01.04.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 No to chyba juz wszystko wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 01.04.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Wiesz co, zrób sobie tą instalacje z miedzi bo po przeczytaniu tych postów potrzebna bedzie miedz na zdrowie psychiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arogantisch 02.04.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Prawde powidziawszy nie spotkalem sie aby ktos mial instalacje do wody pitnej z miedzi. Argumentami zeby takiej nie robic moze byc posmak miedzi jaki latwo przczhodzi do wody ( wez szkalanke nalej wody wsadz w to rurke ( midziana ) potrzymaj godzinke i sam sie przekonasz) oczywiscie mozna powiedziec ze i stalowe i plastykowe daj posmak...poza tym nalot na miedzi ten zielony jest trujacy ( toksyczny )(sniedz - ale mecze sie jak to napisac ) to nie jest pewna informacja postaram sie ja sprawdzic. ( ale kiedys slyszlem o jakim ksieciu ktorego otruli trzymajac cukier w midzianej cukiernicy az zzielenial...) aaa bym zapomnial do laczenia rurek midzianych uzywa sie "cyny" jako lutu !!! niestety nie jet to czysta cyna ale sa tam dodatki uplastyczniajace i obnirzajace temperature miedzy innymi olow (Pb) wiec koniecznie trzeba stosowac cyne bezolowiowa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D_B 02.04.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Wszystkie instalacje mam z miedzi, firma która robiła instalacje od n lat robi w miedzi. Piję wode z miedzianych rur od 7 lat i na razie czuję się dobrze, nie czuję też żadnego posmaku.Pamietam natomiast chyba rok temu w "Ładnym domu" tematem przewodnim była woda i instalacje - i tam rury miedziane były OK.Jesli sa zainteresowani moge odszukać ten numer. DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 02.04.2004 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Ja też mam instalację z miedzi. Nie widzę w tym nic szkodliwego. Ojciec jest chemikiem, więc gdyby było jakiekolwiek zagrożenie, to bym wiedział. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 02.04.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Też mam miedziane rurki ja i moja rodzina czuje się OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 02.04.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Nie ulega najmniejszej dyskusji, że miedż z instalacji będzie się przedostawała do wody i zależy to tylko od składu chemicznego wody i rodzaju miedzi/jest ich kilka/. W Polsce jeszcze do niedawna dopuszczalne stężenie Cu w wodzie pitnej wynosiło 0,1 mg/l a obecnie 2,0 mg/l!!! To 20 krotne podniesienie normy przyjęte zostało ślepo za przepisami UE. Zachodzi pytanie dlaczego? W unijnej literaturze fachowej dostrzeżono ten problem już dawno. I co miała zrobić biedna unia z tysiącami instalacji z miedzi ? wymienić? przecież to kosztuje! a oni są na to za biedni. I co się robi w takim przypadku? proste, zmienia się normę!! i jest OK. A my to małpujemy w sposób bezmyślny. Pozostaje tylko wiara, że te 2,o mg Cu nie szkodzą, ale o tym dowiemy się za jakiś czas. Kochani użytkownicy instalacji z Cu. Jak rano się budzicie i idziecie do łazienki pobierzcie próbkę tej wody i dajcie do analizy np w Sanepidzie lub zaprzyjażnionych wodociągach i porównajcie z normą i oby było OK. Jako ciekawostkę podam, że w Anglii ponad połowa podłączeń domowych jest wykonana z ołowiu i oczywiście stężenie tego pierwiastka w wodzie nie spełnia norm UE. I co się dzieje?NIC. Potomkowie Wilhelma Zdobywcy uznali, że są za biedni na wymianę tych rur i nikt ich z Unii nie wyrzucił! Tyle przynudzania serdecznie pozdrawiam Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 02.04.2004 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Spotkałem się z twierdzeniem,ze Welkie Imperium Rzymskie padło z powodu stosowania naczyn miedzianych i wodociągów ołowianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 02.04.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Ciao Kiedys jak bylem maly to tak sie mowilo ze w tej "Ameryce to ludziom mlotli pozabierali" i z nudow wymyslaja sobie problemy. Ja jestem od niedawna na tym forum ale to najglupszy temat jaki widzialem. (prawie jak Ameryka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 02.04.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Mnie w mieszkaniu instalator radził jakies zagraniczne , bo polskie są be Dość długo robił instalacje a na końcu robił właśnie do wody i chyba sobie zapomniał co mówił bo założył te same polskie które użył do CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts