Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie pod panele

kali777

Recommended Posts

Witam,

mam pomieszczenie nad garażem w którym mają leżeć panele. Chcę pod nie wrzucić jakieś docieplenie, bo jak są dłużej mrozy to posadzka jest zimna. Na docieplenie mam 3cm. Zastanawiałem się nad daniem jakiegoś twardego styropianu. Jestem kompletnym laikiem więc trochę poczytałem i takie rozwiązanie jest odradzane, bo styropian może się odkształcić pod naciskiem a później rozpadną się panele. Czy jest jakiś styropian na tyle twardy że da radę, albo czym to można zaizolować?

Dziękuje za odpowiedzi :)

Witam,

mam pomieszczenie nad garażem w którym mają leżeć panele. Chcę pod nie wrzucić jakieś docieplenie, bo jak są dłużej mrozy to posadzka jest zimna. Na docieplenie mam 3cm. Zastanawiałem się nad daniem jakiegoś twardego styropianu. Jestem kompletnym laikiem więc trochę poczytałem i takie rozwiązanie jest odradzane, bo styropian może się odkształcić pod naciskiem a później rozpadną się panele. Czy jest jakiś styropian na tyle twardy że da radę, albo czym to można zaizolować?

Dziękuje za odpowiedzi :)

Może PIR ale nigdy pod panele nie testowałem...

Witam,

Możesz zastosować ocieplenie stropu od strony garażu z zastosowaniem produktu FASROCK LL bądź też kompleksowego systemu garażowego ECOROCK GL.

Istnieje również rozwiązanie z zastosowaniem produktów STEPROCK HD4F czy też STEPROCK HD które nadają się zarówno pod wylewkę betonową jak i pod suchą zabudowę z płyt np. OSB-3 czy też FERMACELL. Sposób wykonywania izolacji stropu z zastosowaniem produktów STEPROCK znajdziesz tutaj http://przewodnik.rockwool.pl/media/92473/broszura%20steprock.pdf