Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ze stalą?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

owszem mam w projekci A0 i AIII- co oznaczają te symbole? Chodzi mi o to, że facet ma tańszy towar, jest to troche podejrzane, bo wszyscy wiedzą po ile jest dziś stal (on również), ja natomiast nie wiem, czy to że jest tańsza nie oznacza gorszej gatunkowo, mniej wytrzymałej itp. Czy wogóle istnieje problem złej jakości stali???

kupiłem po 2,78 do 2,90 w zależności od rodzaju

dodatkowo wyszarpnąłem 4% rabatu i darmowe przechowanie na kilka miesięcy...

monitorowałem to przek kilka ostatnich dni, troche rozmawiałem na ten temat i nie wygląda żeby miało być lepiej :wink:[/quote

Niestety stal ciągle idzie w górę!!! :evil:

Dzisiaj sprawdzałem i ppodano mi następujace ceny netto:

fi 8 AIII - 3,23 zł/kg

fi 10-12 AIII - 2,95

dobrze, że kupiłem wczesniej (szkoda, że nie 3 miesiące wcześniej) :(

Ja sądzę że ceny tak łatwo nie pójdą w dół. Jeśli chodzi o ceny złomu to inna bajka bo przecież Stalownie mają ograniczone przez kochaną UE możliwości produkcyjne, więc dlaczego miałyby płacić dużo więcej za złom którego i tak nie mogą przetworzyć i stąd są te obniżki.

Niezgodzę się z Tobą...

Na studiach uczono mnie o kilku "antycypatorach" przyszłych cen i tak np. dwa koronne przykłady to:

-ropa - dolar

-złom - stal

Ruch ceny pierwszego czynnika w jedną stronę wyprzedza zawsze ruch ceny drugiego i pokazuje jego przyszły trend (ceny ich są skorelowane)

W przypadku ropy i dolara sprawdza się w 100% przy tak zwanym ceteris paribus...

W przypadku złomu i stali w ostatnim przypadku wzrostu też się to potwierdziło... Zaczęło się od stali... Ci /mityczni już wręcz/ Chińczycy z początku podbili tak wysoko cenę złomu... gdyz jest to mądry naród... Złom jest później wykorzystywany w procesie produkcyjnym stali i jest czynnikiem, który zmniejsza koszty /jest relatywnie tańszy niż ruda/. Dopiero brak złomu spowodował ruch samej stali w górę... Tu nałożyło się jeszcze klika dodatkowych czynników...

Więc jeżeli teraz złomu jest dużo... A jak mijam składy złomu, to po raz pierwszy od dwóch miesięcy widzę jakieś stany, to może to znaczyć, że będzie pozytywnie...

Ja już dostałem cenę lepszą niż miałem tydzień temu, ale nie wiem na ile jest to kwestia rynku, a a na ile skorzystania ze "znajomości"...

Na razie za mało danych, żeby jednoznacznie wskazać jakiś trend... a za to jest też trochę czynników psychologicznych, które mogą spowodować, że on się nie narodzi... (np. szalone rzucenie się na 3 tygodnie przed europejskim błogosławieństwem na stal, bo jej cena spadnie, np. o 20% - chociaż to nie powinno być aż tak ważne, bo ostatnie wzrosty cen nie mają charakreu lokalnego, lecz globalny)

Pozdrawiam

Byłem dzisiaj w punkcie skupu złomu i okazało się, że u nich ceny już spadają. Pytanie tylko czy na długo.

może jak wszyscy oddalibyśmy po parę kilo złomu,

( a przecież u każdego coś się znajdzie )

to jednak stać mnie byłoby na to ogrodzenie kute. Please !!!

:wink:

Cz.

nie wiem czy mam rację ale widzę tylko tyle że to jakaś nowa forma marketingu. puszczenie wiarygodnie brzmiącej ploty bądź nagłaśnianie, że coś gwałtownie pójdzie w górę bo albo to konieczny europejski vat albo przeogromny popyt w chinach czy gdziekolwiek indziej a już wariują z cenami. tak czy siak wygląda mi to na bardzo grubymi nićmi szyte!