Cezarr 01.04.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 a może ktos wie, czy stal oferowana jest w róznych gatunkach, klasach. Pewien hurtownik oferuje mi stal sporo taniej. Czy może być ona gorszego gatunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 01.04.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Oczywiscie, ze sa rozne rodzaje stali. Kup taka jaka masz na oznaczeniu w projekcie konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 01.04.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 owszem mam w projekci A0 i AIII- co oznaczają te symbole? Chodzi mi o to, że facet ma tańszy towar, jest to troche podejrzane, bo wszyscy wiedzą po ile jest dziś stal (on również), ja natomiast nie wiem, czy to że jest tańsza nie oznacza gorszej gatunkowo, mniej wytrzymałej itp. Czy wogóle istnieje problem złej jakości stali??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 01.04.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 najogólniejA0 - to pręty gładkieAIII - żebrowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 05.04.2004 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 kupiłem po 2,78 do 2,90 w zależności od rodzaju dodatkowo wyszarpnąłem 4% rabatu i darmowe przechowanie na kilka miesięcy... monitorowałem to przek kilka ostatnich dni, troche rozmawiałem na ten temat i nie wygląda żeby miało być lepiej [/quote Niestety stal ciągle idzie w górę!!! Dzisiaj sprawdzałem i ppodano mi następujace ceny netto: fi 8 AIII - 3,23 zł/kg fi 10-12 AIII - 2,95 dobrze, że kupiłem wczesniej (szkoda, że nie 3 miesiące wcześniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 05.04.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ja sądzę że ceny tak łatwo nie pójdą w dół. Jeśli chodzi o ceny złomu to inna bajka bo przecież Stalownie mają ograniczone przez kochaną UE możliwości produkcyjne, więc dlaczego miałyby płacić dużo więcej za złom którego i tak nie mogą przetworzyć i stąd są te obniżki. Niezgodzę się z Tobą... Na studiach uczono mnie o kilku "antycypatorach" przyszłych cen i tak np. dwa koronne przykłady to: -ropa - dolar -złom - stal Ruch ceny pierwszego czynnika w jedną stronę wyprzedza zawsze ruch ceny drugiego i pokazuje jego przyszły trend (ceny ich są skorelowane) W przypadku ropy i dolara sprawdza się w 100% przy tak zwanym ceteris paribus... W przypadku złomu i stali w ostatnim przypadku wzrostu też się to potwierdziło... Zaczęło się od stali... Ci /mityczni już wręcz/ Chińczycy z początku podbili tak wysoko cenę złomu... gdyz jest to mądry naród... Złom jest później wykorzystywany w procesie produkcyjnym stali i jest czynnikiem, który zmniejsza koszty /jest relatywnie tańszy niż ruda/. Dopiero brak złomu spowodował ruch samej stali w górę... Tu nałożyło się jeszcze klika dodatkowych czynników... Więc jeżeli teraz złomu jest dużo... A jak mijam składy złomu, to po raz pierwszy od dwóch miesięcy widzę jakieś stany, to może to znaczyć, że będzie pozytywnie... Ja już dostałem cenę lepszą niż miałem tydzień temu, ale nie wiem na ile jest to kwestia rynku, a a na ile skorzystania ze "znajomości"... Na razie za mało danych, żeby jednoznacznie wskazać jakiś trend... a za to jest też trochę czynników psychologicznych, które mogą spowodować, że on się nie narodzi... (np. szalone rzucenie się na 3 tygodnie przed europejskim błogosławieństwem na stal, bo jej cena spadnie, np. o 20% - chociaż to nie powinno być aż tak ważne, bo ostatnie wzrosty cen nie mają charakreu lokalnego, lecz globalny) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.04.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ciekawe prognozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 05.04.2004 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Słyszałem że w trójmieście 3,2-3,5 za kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gostek 05.04.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Kupiłem dzisiaj walcówke po 3150 tona, pręty fi 10 po 2830 tona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 06.04.2004 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 A ja wczoraj kupilem po 2,85 i juz przestaje mnie to tak bardzo pasjonowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.04.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 a ja płaciłem za zbrojenie po 1,35 !!! no ale to było prawie rok temu. teraz widzę, że będa nici zamiast ogrodzenia kutego Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 07.04.2004 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Byłem dzisiaj w punkcie skupu złomu i okazało się, że u nich ceny już spadają. Pytanie tylko czy na długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 07.04.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Byłem dzisiaj w punkcie skupu złomu i okazało się, że u nich ceny już spadają. Pytanie tylko czy na długo. może jak wszyscy oddalibyśmy po parę kilo złomu, ( a przecież u każdego coś się znajdzie ) to jednak stać mnie byłoby na to ogrodzenie kute. Please !!! Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 08.04.2004 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 A ja mam cenę 1.80 brutto! Z dostawą... Ale nic więcej nie powiem... .... szukajcie a znajdziecie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 08.04.2004 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Wiec albo kradziona albo niepelnowartosciowa. Wiec ani pierwsze ani drugie radoscia cie nie powinno napawac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 08.04.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 A w Trójmieście ceny już spadają. Były nawet po 3,17 a już jest 1,95. Według nieoficjalnych wiadomości ceny powoli wracają do normy. Spoko wszystko będzie dobrze. Z jakieś 3 tygodnie temu kupiłem stal po 2,27 i 2,33 a teraz zalecili mi w hurtowni poczeka aż się unormuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 08.04.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 nie wiem czy mam rację ale widzę tylko tyle że to jakaś nowa forma marketingu. puszczenie wiarygodnie brzmiącej ploty bądź nagłaśnianie, że coś gwałtownie pójdzie w górę bo albo to konieczny europejski vat albo przeogromny popyt w chinach czy gdziekolwiek indziej a już wariują z cenami. tak czy siak wygląda mi to na bardzo grubymi nićmi szyte! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 09.04.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Wiec albo kradziona albo niepelnowartosciowa. Wiec ani pierwsze ani drugie radoscia cie nie powinno napawac. No ani to ani to a radością mnie napawa... Pare tysięcy zostanie w portfelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jalokim 09.04.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Jakie są aktualne cenyw waszych miastach. Zastanawiam sie czy brać teraz czy poczekać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksik 10.04.2004 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2004 ja ryzykuję i poczekam , na tę piep.. Unię i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts