Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków - zgłoszenie

FatherMichael

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam problem dotyczący zgłoszenia budowy przydomowej oczyszczalni ścieków.

Zebrałem już wszystkie dokumenty i wypełniam dokument zgłoszenia budowy.

Utknąłem jednak w punkcie "sposób wykonania robót budowlanych". Co tam mam wpisać? :)

Jeśli ma to jakieś znaczenie, to będzie to oczyszczalnia grawitacyjna, drenażowa.

Pozdrawiam

Edytowane przez FatherMichael

Najlepiej napisać : wykonanie samodzielne zgodnie z instrukcją producenta. Lub jeżeli kupujesz z montażem to: wykonanie przez autoryzowanego przedstawiciela producenta. Wydaje mi się, że przy robotach na zgłoszenie nie trzeba pisać więcej. I kierownik budowy też nie jest konieczny. Wymagają go czasami przy udzielaniu dofinansowania (gminy, WFOŚ).

• 2 years później...
Też mi się wydaję że nie potrzebujesz pisać Bóg wie czego. Tak jak mówi ludwik_13 jak napiszesz w ten sposób powinno być ok. A mogę zapytać jaką kupiłeś? Bo ja zastanawiam się nad kupnem przydomowej oczyszczalni Eko-hause. Wiecie coś może o niej? Ja sama czytałam troche całkiem dobre opinie i ich strona wydaję się być bardzo zachęcająca ale sami wiecie jak to jest z inwestycjami w naszym kraju długo rozpatruje się za i przeciw.

Też mi się wydaję że nie potrzebujesz pisać Bóg wie czego. Tak jak mówi ludwik_13 jak napiszesz w ten sposób powinno być ok. A mogę zapytać jaką kupiłeś? Bo ja zastanawiam się nad ................ kupnem przydomowej oczyszczalni Eko-hause[/url]. Wiecie coś może o niej? Ja sama czytałam troche całkiem dobre opinie i ich strona wydaję się być bardzo zachęcająca ale sami wiecie jak to jest z inwestycjami w naszym kraju długo rozpatruje się za i przeciw.

:spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam: :spam:

Edytowane przez Beja
usunięcie linku reklamowego

• 1 year później...

Witam

Jestem tu nowy i pozwolę sobie podłączyć się pod temat.

Jestem w trakcie budowy domu aktualnie stan surowy zamknięty.

W planie mam budowę przydomowej biologicznej oczyszczalni ścieków, miejscowy plan zagospodarowania dopuszcza takie rozwiązanie z powodu braku możliwości budowy sieci kanalizacyjnej. Planuję odprowadzanie oczyszczonych ścieków do znajdującego się w pobliżu cieku wodnego. Przed zleceniem wykonania operatu wodno-prawnego wystąpiłem do RZGW o wydanie warunków technicznych wykonania wylotu i tu trochę mnie przeraziło: wylot wykonać jako wylewany typu ciężkiego E1 ze skrzydełkami. Skarpę (choć jej brak) w rejonie wylotu (5m w górę i 5m w dół od osi wylotu) ubezpieczyć narzutem kamiennym o średnicy 50-70 cm.

Może jest ktoś na forum kto objaśni co to za wylot typu E1 oraz czy takie umocnienie nie jest jakąś przesadą mającą na celu mnie odwieźć od pomysłu odprowadzenia do cieku wodnego. Jeśli ktoś ma może wiedzę ile taki wylot może kosztować to proszę o informację

Może jest ktoś na forum kto objaśni co to za wylot typu E1

Czy to jest wszystko, co napisali w swoim piśmie? Może jest jeszcze jakaś norma albo inny przepis. A jeżeli nie, to po prostu zapytaj tego, kto podpisał pismo, czy mógłby ci po ludzku wyjaśnić albo pokazać podczas wizyty, jak to ma wyglądać. Pewnie też znają tam projektantów, którzy robią projekty takich urządzeń wodnych.

czy takie umocnienie nie jest jakąś przesadą mającą na celu mnie odwieźć od pomysłu odprowadzenia do cieku wodnego. Jeśli ktoś ma może wiedzę ile taki wylot może kosztować to proszę o informację

Raczej wykorzystują okazję, żeby sobie na twój koszt wyremontować kawałeczek zaniedbanego brzegu. To raczej dość powszechne zdzierstwo.

Gdyby chcieli cię odwieść, to daliby ci zaporowe wymagania co do jakości zrzucanych ścieków.

Wyloty były na studiach :)

Poniżej grafiki wylotów E1, ten z dolnymi wypustkami to tzw E1 ze skrzydełkami. Załączam też przekrój.

Można to kupić w każdej dobrej betoniarni.

pozdrawiam

Wylot E1.jpg Wylot E1 ze skrzydełkami.jpg Wylot E1 - przekrój.jpg

Czy to jest wszystko, co napisali w swoim piśmie? Może jest jeszcze jakaś norma albo inny przepis. A jeżeli nie, to po prostu zapytaj tego, kto podpisał pismo, czy mógłby ci po ludzku wyjaśnić albo pokazać podczas wizyty, jak to ma wyglądać. Pewnie też znają tam projektantów, którzy robią projekty takich urządzeń wodnych.
Edytowane przez ArturStadnik

• 5 years później...