Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wzmocnić (przeliczyć) fundament pod silikat?

Recommended Posts

Witam!

Mam pewien problem, może wymyślony ale chciałbym się upewnić.

Będę budował dom, jednorodzinny z użytkowym poddaszem. Materiałem na ściany konstrukcyjne ma być w/g projektu Ytong PP2 0,4. Chcę zmienić go na silikaty Sil-Pro z Godzikowic.

Fundament to ława o szerokości 60cm i wysokości 30cm zbrojona klasycznie 4x12 strzemiono co 25cm.

Czy ktoś z was, potrafi, umie, może doradzić czy nie należałoby wzmocnić (nadlać z 10cm) betonu? Czy może jestem przewrażliwiony i może zostać jak jest?

Będę wdzięczny za jakąś odpowiedź fachowca, podpartą obliczeniem.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Na forum? OK. Z moich obliczeń i przy moich założeniach wychodzi, że ławy należy poszerzyć o 11,5cm....... Pasuje? :)

A tak na poważnie to poszukaj konstruktora który to przeanalizuje na podstawie geologii i dostępnej dokumentacji budowlanej.

Żeby odpowiedzieć i wziąć odpowiedzialność, trzeba przeanalizować projekt i warunki posadowienia. Wszelkie odpowiedzi typu poszerzyć lub nie, udzielone bez sprawdzenia powyższych można włożyć między bajki. Łatwo coś komuś radzić, gdy się nie ponosi żadnej odpowiedzialności(np. na forum).

Witam!

Mam pewien problem, może wymyślony ale chciałbym się upewnić.

Będę budował dom, jednorodzinny z użytkowym poddaszem. Materiałem na ściany konstrukcyjne ma być w/g projektu Ytong PP2 0,4. Chcę zmienić go na silikaty Sil-Pro z Godzikowic.

Fundament to ława o szerokości 60cm i wysokości 30cm zbrojona klasycznie 4x12 strzemiono co 25cm.

Czy ktoś z was, potrafi, umie, może doradzić czy nie należałoby wzmocnić (nadlać z 10cm) betonu? Czy może jestem przewrażliwiony i może zostać jak jest?

Pozdrawiam

Wypadałoby sprawdzić. O ile mechanicznie to chyba nie byłby problem to dodatkowe obciążenie może wymagać szerszych ław. Niemniej jednak jak pisali koledzy forum to nie jest dobre miejsce na odpowiedź, dobrym jest konstruktor i opini a później ewentualna adaptacja.

Osoba dokonująca adaptacji projektu raczej zrobi tak, że będzie dobrze. Jeżeli masz jakieś obawy, to ja wprawdzie nie konstruktor, ale mogę powiedzieć, jakie mam fundamenty pod ścianami z silikatów 24cm. Projekt był zrobiony z silikatami i tak wybudowaliśmy.

Więc dla porównania:

Ławy pod ściany zewnętrzne - 50cm szerokie, 30cm wysokie, zbrojenie jak Twoje, ławy wewnętrzne 60x30, do tego poszerzenia pod komin, zbrojony słup.

Ściany fundamentowe - 24cm szerokie, 85cm wysokie - lane w szalunki.