ElwoodWroclaw 29.05.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam!Mam pewien problem, może wymyślony ale chciałbym się upewnić. Będę budował dom, jednorodzinny z użytkowym poddaszem. Materiałem na ściany konstrukcyjne ma być w/g projektu Ytong PP2 0,4. Chcę zmienić go na silikaty Sil-Pro z Godzikowic. Fundament to ława o szerokości 60cm i wysokości 30cm zbrojona klasycznie 4x12 strzemiono co 25cm. Czy ktoś z was, potrafi, umie, może doradzić czy nie należałoby wzmocnić (nadlać z 10cm) betonu? Czy może jestem przewrażliwiony i może zostać jak jest?Będę wdzięczny za jakąś odpowiedź fachowca, podpartą obliczeniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 29.05.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Będę wdzięczny za jakąś odpowiedź fachowca, podpartą obliczeniem. Pozdrawiam Na forum? OK. Z moich obliczeń i przy moich założeniach wychodzi, że ławy należy poszerzyć o 11,5cm....... Pasuje? A tak na poważnie to poszukaj konstruktora który to przeanalizuje na podstawie geologii i dostępnej dokumentacji budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 29.05.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Żeby odpowiedzieć i wziąć odpowiedzialność, trzeba przeanalizować projekt i warunki posadowienia. Wszelkie odpowiedzi typu poszerzyć lub nie, udzielone bez sprawdzenia powyższych można włożyć między bajki. Łatwo coś komuś radzić, gdy się nie ponosi żadnej odpowiedzialności(np. na forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 29.05.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam! Mam pewien problem, może wymyślony ale chciałbym się upewnić. Będę budował dom, jednorodzinny z użytkowym poddaszem. Materiałem na ściany konstrukcyjne ma być w/g projektu Ytong PP2 0,4. Chcę zmienić go na silikaty Sil-Pro z Godzikowic. Fundament to ława o szerokości 60cm i wysokości 30cm zbrojona klasycznie 4x12 strzemiono co 25cm. Czy ktoś z was, potrafi, umie, może doradzić czy nie należałoby wzmocnić (nadlać z 10cm) betonu? Czy może jestem przewrażliwiony i może zostać jak jest? Będę wdzięczny za jakąś odpowiedź fachowca, podpartą obliczeniem. Pozdrawiam Wypadałoby sprawdzić. O ile mechanicznie to chyba nie byłby problem to dodatkowe obciążenie może wymagać szerszych ław. Niemniej jednak jak pisali koledzy forum to nie jest dobre miejsce na odpowiedź, dobrym jest konstruktor i opini a później ewentualna adaptacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.05.2012 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 bez przesady akurat czy ściany z gazobetonu, czy pustaka silikatowego to co to za różnica, nie wiem, dla mnie niezauważalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 30.05.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Osoba dokonująca adaptacji projektu raczej zrobi tak, że będzie dobrze. Jeżeli masz jakieś obawy, to ja wprawdzie nie konstruktor, ale mogę powiedzieć, jakie mam fundamenty pod ścianami z silikatów 24cm. Projekt był zrobiony z silikatami i tak wybudowaliśmy. Więc dla porównania:Ławy pod ściany zewnętrzne - 50cm szerokie, 30cm wysokie, zbrojenie jak Twoje, ławy wewnętrzne 60x30, do tego poszerzenia pod komin, zbrojony słup.Ściany fundamentowe - 24cm szerokie, 85cm wysokie - lane w szalunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekMaj 03.06.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Moim zdaniem nie będą potrzebne zmiany, ale pogadaj z projektantem - niech to lepiej klepnie (ze zmianami ławy lub bez) bez przesady akurat czy ściany z gazobetonu, czy pustaka silikatowego to co to za różnica, nie wiem, dla mnie niezauważalna ? 1m kw. muru silkatowego jest cięższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.06.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 różnica pomijalna obliczeniowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 05.06.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Taka zmiana wymaga ponownego przeliczenia, kontakt z projektantem, odpowiednia adnotacja na projekcie i po wszystkim. Powinno obyć się bez kosztów.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts