rpilski 29.05.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Mam dom na płycie fundamentowej. W związku z tym dookoła domu mam opaskę przeciwwysadzinową ze styropianu EPS100. Sytuację pokazuje rysunek. Pod styropianem opaski jest 50-60cm dobrze zagęszczonej pospółki. Nad opaską chciałem dać kostkę betonową 6cm lub 8cm, ale ponieważ góra opaski jest około 20cm poniżej docelowego poziomu gruntu mam mało miejsca (10-12cm) na podbudowę między styropianem a kostką. Jaki sposób ułożenia w tej sytuacji się sprawdzi ? 7-8cm chudziaka B-10 - B-15 + parę cm suchego betonu i na to kostka ubijana ręcznym ubijakiem ? Może kostka kładziona na mokry beton (ktoś na forum w innym wątku proponował takie rozwiązanie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 29.05.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Jak szeroka jest opaska? Też mam płytę, opaska 50cm. Tyle że nie przewiduję chodnika aż do samej ściany, bo przecież przy samej ścianie i tak się nie chodzi. Na opasce wysypię kamień ozdobny, a chodnik zacznie się tuż za opaską. Jeśli koniecznie zrobić na opsce to jako podbudowa wystarczy parę cm lekko uklepanego suchego betonu - przecież to tylko chodnik, samochodem tam nie wjedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 30.05.2012 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Opaska ma 1m szerokości. Pierwotnie miał być właśnie kamień ozdobny w tym miejscu, ale nastąpiła zmiana planów. Chodniczek przy ścianie jest w moim przypadku lepszy z 2 powodów. Ze Jak pada deszcz, to można przejść pod okapem suchą stopą. Zimą spadający z dachu śnieg nie zlatuje na chodnik/przechodniowi na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 30.05.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Zwykle ścieżki układa się na podbudowie z ubitego piasku i to wystarcza, dlatego jak dasz suchy beton w tym miejscu, wtedy będzie a za dobrze, bo na opasce domu nie ma dużych obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts