Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jasne podstopnice szybko si? brudz??

apeska

Recommended Posts

Mam w swoim domku schody betonowe, które zamierzam obłożyć dechami, ale tylko stopnie. Podstopnice chciałabym pozostawić jasne, w kolorze ściany, żeby schody wyglądały nieco lżej. Mąż mnie straszy, że takie podstopnice będą od razu "pokopane" i potwornie brudne, i że nic nie będę robić tylko je czyścić i w kółko odmalowywać. Naprawdę tak się brudzą??? POradźcie, proszę.

Pozdrawiam. A.

Oj brudzą się :( ale myślę, że to wina moich "fachowców", którzy źle wymierzyli schody i trepy wystają poza schód tylko 0,5 cm :evil: (a miały wystawać 2 cm) i to powoduje, że nogi stawia się bliżej podstopnia i zawsze się coś tam zabrudzi mimo, że przeważnie chodzi się w kapciach. Natomiast gdyby było tak jak potrzeba, czyli trep wystawał by więcej, nie było by aż takiego problemu :D Podstopnie pomalowaliśmy Duluxem więc nie ma problemu z ich czyszczeniem :D Mokra szmatka i już schody są czyste :D :D :D

W takim razie, jak szerokie powinny być stopnie - zakładając przeciętną długość stóp domowników - żeby w miarę spokojnie chodzić po schodach?

A może by tak te podstopnice kafelkami jasnymi potraktować? Ale na pewno będzie problem z dobraniem kolorów do koloru ściany. Sama już nie wiem, a bardzo chcę takie schody.

Apesko - ja nigdy w życiu nie zmieniłabym tych schodów na inne :D Takie chciałam bo zawsze takie mi się podobały :D i gdybym miała jeszcze raz robić schody byłyby takie same :D

Swego czasu Alanta proponowała mi obłożenie glazurą podstopni (jej znajomi tak mają i bardzo sobie to chwalą) ale jakoś mi to nie przypdało do gustu.

A co do szerokości podstopni to nie wiem jaka powinna być (u nas jest 30 cm a miało być 32 cm). Wiem tylko, że powinna wystawać jakieś 2 cm poza podstopień - wtedy szerokość stopnia się zwiększa i czubkami kapci, butów nie dosięgamy podstopnia i raczej nie powinien się brudzić.

schody, aby były wygodne to liczy się z wzoru:

2h+s=63cm

h- wysokość stopnia

s-długość stopnia

63cm to długość kroku

Co do podstopnic to :

1) pomalować farbą zmywalną

2) wykończyć płytą laminowana, matową w kolorze ściany konicznie

pozdr

wyjaśniam: to było albo rozwiązanie-1), albo rozwiązanie-2)

:lol: płyta lamininowana ma być wykończeniem podstopnicy

ps. nadwieszenie stopnia nie powinno byc większe niż 3cm(oczywiście wlicza się to w szerokość stopnia) :lol:

A ja widziałam super patent na białe podstopnice, otóż do każdej została dokręcona szyba ze specjalnego hartowanego szkła-(szkło było nawet lekko białawe) wygląda to super i ja na pewno tak sobie zrobię, i nawet takie drogie nie było-( to zależy od ilości schodów of Course :D )

Iskra

Ja mam tych stopni 18 i już wymyśliłam sobie oświetlenie halogenowe (a podobają mi się lampki za 36 zł/szt) więc jak jeszcze dodam szkło na podstopnice to mnie mąż zamorduje z zimną krwią i będzie miał chłopak spokój. Chyba nie zaryzykuję. POdoba mi się pomysł z Duluxem.

Maluszek, ja też mam co drugi stopień (na razie same kabelki), a oprawy halogenowe znalazłam w Castoramie. To są takie małe kwadratowe okienka w kolorze srebro - satynka. mają tylko jedną wadę - są głębokie na cztery centymetry i będzie trochę kucia. W katalogach są cieńsze, ale w sprzedaży już niedostępne. Mój mąż znalazł super lampki, ale kosztowały 86 euro za sztukę, więc sprawa jest oczywista....

Jeżeli chodzi o moc to chyba nie powinna być duża (może jakieś 15 albo troszkę mniejsze - nie wiem czy są) ale to zostawiam mojej połówce. Mój mąż namawia mnie na takie ruchome halogeniki tzn. kwadratowa oprawa a w niej druga okrągła oprawa, która się rusza i wg niego przy takich oprawkach światło w górnych schodach nie będzie raziło po oczach bo oprawki można ustawić tak, żeby świeciły w dół schoda.

Maluszek, powiedz mi jeszcze, czy będziesz je miała bezpośrednio w ścianie, czy kładziesz jakąś listwę albo ozdobną deskę? Bo ja bym chciała w ścianie,a nasz kierownik budowy mówi, że od wytworzonej podczas świecenia temperatury ściana mi zżółknie. To może od razu dac brązową :D ?

A czy ktoś wie może, jakie powinny być proporcje pomiędzy szerokością stopnia, a wysokością podstopnicy, tak, żeby wygodnie się po nich wchodziło?

Na schody mam malutko miejsca, szer. 0,8m cm, wysokość 2,5m, i długość ok. 2,2m :(. I obawiam się, że wyjdzie mi tam prawie drabina :-?

• 3 months później...

Maluszek,

Jakie w końcu wybrałaś halogeny 230v czy 12v montowane w podstopniu czy tez z boku stopnia?

A jak masz wykończone podstopnie zaczynająć od surowych schodów jakaś płyta czy szpachla czy tynk właśnie nie bardzo wiem jak pójść dalej.

Chcemy drweniane stopnie i malowane podstopnie bez niczego ale trzeba zrobic jakos ta gładka powierzchnię.

Bede wdzięczny za info.

Fugas