Gabbon 29.05.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam Jestem obecnie na etapie projektowania domu. Mój architekt namawia mnie na ogrzewanie nadmuchowe (Polski Komfort).Z moich rozmów ze znajomymi, nie jest to rozwiązanie popularne. Dlaczego? Podobno za oceanem to standard.Czy mogę prosić o opinie z eksploatacji takiego systemu? Jakich jeszcze producentów rozważyć? Piec będę miała gazowy, bo mam gaz w ulicy przy działce. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 "Podobno za oceanem to standard."Ano podobno... Przenieś się tam to problem zniknie.Komplet sprzętu i firmy, co umieją dobrze go zastosować. Jak budujesz tutaj to zastosuj to, co tutaj się dobrze sprawdzało całe lata.Podłogówkę, na ten przykład... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 29.05.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam Jestem obecnie na etapie projektowania domu. Mój architekt namawia mnie na ogrzewanie nadmuchowe (Polski Komfort). Z moich rozmów ze znajomymi, nie jest to rozwiązanie popularne. Dlaczego? Podobno za oceanem to standard. Czy mogę prosić o opinie z eksploatacji takiego systemu? Jakich jeszcze producentów rozważyć? Piec będę miała gazowy, bo mam gaz w ulicy przy działce. Dziękuję Radzimy rozważyć instalacje ogrzewania podłogowego, jak już pisaliśmy w innym poście w przypadku ogrzewania nadmuchowego nie ma akumulacji, wyłączymy nawiew i w krótkim okresie mamy zimno w domu. W przypadku ogrzewania podłogowego mamy akumulacje ciepła, większą powierzchnie grzewczą, możemy grzać niższym parametrem oraz korzystać z dobrodziejstwa taryfy nocnej jeśli chcielibyśmy ogrzewać za pomocą prądu lub urządzenia typu pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.05.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 A ja zawsze myślałem, że akumulacja wiąże się też z pojemnością cieplną budynku, a nie tylko samym sposobem dostarczenia ciepła do pomieszczeń. Jasne, że podłogówka sama z siebie daje dodatkową zdolność akumulacji, ale czym różnią się pod tym względem grzejniki od ogrzewania nadmuchowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabbon 31.05.2012 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 A ja zawsze myślałem, że akumulacja wiąże się też z pojemnością cieplną budynku, a nie tylko samym sposobem dostarczenia ciepła do pomieszczeń. Jasne, że podłogówka sama z siebie daje dodatkową zdolność akumulacji, ale czym różnią się pod tym względem grzejniki od ogrzewania nadmuchowego? No właśnie, zgadzam się z powyższym stwierdzeniem. Z tego co się dowiedziałam, podłogówka ma dużą bezwładność. Praktycznie nie ma sensu zmieniać ustawień temperatur w rozkładzie 24 h. Nawiewowe ogrzewanie pozwala na szybkie (15-20 minut) nagrzanie domu. Ja natomiast zastanawiam się nad sprawą kurzu i roztoczy (dotyczy to też wentylacji mechanicznej). Boję się, że ruch powietrza spowoduje, że w powietrzu będą zanieczyszczenia, o przewodach wentylacyjnych już nie wspominając. Wiem, że jest filtr, ale czy to wystarcza? Kolejna sprawa to, czy szum powietrza nie jest denerwujący? No i oczywiście kwestia kosztów użytkowania. Producent się chwali, że jest to tanie ogrzewanie. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z własnej (!) praktyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 01.06.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie wierz w to błyskawiczne ogrzewanie domu, bo to znów nie kwestia źródła ciepła, a raczej jego mocy. Musisz zapewnić sporą nadwyżkę mocy w ogrzewaniu, by tak błyskawicznie nagrzać cały dom. Bo tu nie wystarczy samo zastąpienie zimnego powietrza ciepłym (co Ci ogrzewanie nadmuchowe może zapewnić), ale też ogrzanie murów, sprzętów. Samo ciepłe powietrze w pokoju to za mało dla komfortu cieplnego. Istotny wpływ na komfort cieplny ma też przekazywanie ciepła na drodze promieniowania między ciepłym Tobą a zimnymi ścianami, sufitem, podłogą, sprzętami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruda102 28.02.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 chciałam prosić o pomoc z nastepującym problememjestem uzytkownikiem domu z zapotzrebowaniem EK wg certyfikatu 86 kWh/m2rokpowierzchnia ogrzewana 120,09m2; kubatura 795m3dom w teorii bardzo ciepły, ksztaltki steropianowe 35cm wypelnione betonem ogrzewanie nadmuchowe z pieca na propan, wentylacja mechaniczne z rekuperacjaproblemem jest nienaturalnie duży wzrost spalania przy podniesieniu temperatury ogrzewania o jeden stopienobliczeniowo powinien to byc wzrost 0,25m3/dobe propanu nawet przy zmianie wilgotnnosci a rzeczywisty jest w granicach 1m3 bez wzgledu na temperature zewnetrznaspotkalam sie z teorią, której nie zrozumiałam, ze róznica cisnien powoduje wypychanie dostarczonego ciepla,jedyne wskazania u mnie na ucieczke ciepla to przez dach badz nieszczelnosci wienca, moga byc spowodowane tylko złym wykonaniem, wełna o dobrych parametrach, w dwoch warstwach i na krokwiach, folia , tasma termo, ale nie nadzorowaliśmypytania:czy ktos z uzytkownikow systemow nadmuchowych spotkal sie z podobnym problemem?czy ktoś zechce wyjaśnić przystępnie-łopatologicznie teorię z którą się spotkałam?czy mój problem rozjasni sie od przeprowadzenia testu blower door? czy nalezy go robic o tej porze roku?czy lepszy jest test termowizyjny? i pytanie o pore roku jak wyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.03.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Lepsza będzie kamera termowizyjna. Wypływ ciepłego powietrza powinna pokazać, a pokaże także ewentualne mostki cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zogienieski 02.03.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Mój dom ma ogrzewanie nadmuchowe .Korzystam z niego od 23 lat. Jestem z niego zadowolony.Mam piec węglowy i to jedyny problem.Poszukuje pieca na olej.W mojej miejscowości niema gazu. Może ktoś zna producenta takich pieców na olej opałowy będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.03.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 a czemu zamiast pieca na olej nie dasz sobie pompy ciepła - klimatyzatora kanałowego?? będziesz miał od razu klimę latem, a piec węglowy zostawiasz sobie w razie "W" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.03.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Też tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts