Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo gruba wylewka - ogrzewanie podłogowe

mati__

Recommended Posts

Jestem na etapie wykonywania ogrzewania podłogowego, a raczej tuż po. Problem polega na tym, że o ile na piętrze grubość wylewki wyszła ok 7-8 cm, o tyle na parterze ok 12, a w niektórych miejscach nawet 15 cm. Mam następujące pytanie - czy wylewka może być za gruba? Czy jedynym mankamentem takiej grubej wylewki będzie problem ze sterowaniem temperaturą ze względu na długi czas nagrzewania/wychładzania? Pod wylewką mam 20cm styropianu. Z góry dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam.

Jestem na etapie wykonywania ogrzewania podłogowego, a raczej tuż po. Problem polega na tym, że o ile na piętrze grubość wylewki wyszła ok 7-8 cm, o tyle na parterze ok 12, a w niektórych miejscach nawet 15 cm. Mam następujące pytanie - czy wylewka może być za gruba? Czy jedynym mankamentem takiej grubej wylewki będzie problem ze sterowaniem temperaturą ze względu na długi czas nagrzewania/wychładzania? Pod wylewką mam 20cm styropianu. Z góry dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam.

Nie powinna byc grubsza niż około 8 cm.

adamie:

Co to jest "za gruba wylewka"? - tego nie wiem i chcę się dowiedzieć czy coś takiego istnieje.

Po co chcesz sterować temperaturą? - nie chcę, ale mógłbym chcieć mieć np. chłodniej o 2-3 stopnie od 22-6 rano.

A przede wszystkim: CO BUDUJESZ? - dom jednorodzinny, niepodpiwniczony.

Garkuchnię, chlewik? - nie

Garaż dla kombajnu? - też nie

Czy teraz jesteś w stanie udzielić fachowej odpowiedzi budowlanemu imbecylowi?

Geno: być może wyrażam się niefachowo, przepraszam. Więc w miejsce niezrozumiałego tekstu wstaw "grubość wylewki to".

Pozdrawiam serdecznie!

Mati w domu jednorodzinnym przy ogrzewaniu podłogowym grubość wylewki nie powinna przekraczac 8 cm. Są fachowcy którzy - aby podłogówka szybko się nagrzewała - w tej chwili leją 6 cm betonu i to poność w zupełności wystarcza (opinie zarówno panów od wylewek jak i hydraulików)- kiedys takim złotym środkiem było 7 cm. Ja niedawno lałem u siebie podłogę i wrzuciłem też 6 cm , czas pokaże czy to było błąd czy zysk. Napewno jesli masz tak dużą przestrzeń zainwestuj w styropian a nie beton. Jak napisał ktoś wyżej przy 12 cm długo będziesz czekał na ciepło. W garażu powinieneś założyć grubszy beton niż w reszcie domu. Troche mnie zastanawia te 7-8 cm na stropie........ po cholere taką ilością betonu obciążać strop i fundamenty?

Xerses, ale ja jestem w sytuacji już "po". Teraz mam na stropie 7cm, a na parterze 12cm, miejscami nawet trochę więcej. Gdzie nie zapytam tam inna opinia na ten temat. Mój wykonawca podłogówki i pompy ciepła (nie ten od wylewek) mówił, że robił komuś ogrzewanie podłogowe kto miał 20 cm wylewki (specjalnie) bo chciał akumulować dużo ciepła w nocy i nie grzać na taryfie dziennej. I ponoć to działało. Z różnych źródeł słyszę, że rzeczywiście tak jak piszesz te 6-8 cm to norma, ale nawet 10 czy 15 cm działa tylko po prostu dłużej się nagrzewa. Tu kolega wyżej pisze, że będzie się nagrzewało w nieskończoność choć nie wiem czy wg niego to znaczy, że się nie nagrzeje i będzie zimno czy coś innego.

A na poddaszu jest 7 cm razem z rurkami od podłogówki więc nie wydaje mi się, że to za dużo... 5cm ponad rurki to chyba norma, nie? No cóż. Pytam już niejako z ciekawości bo chyba przyjdzie mi po prostu to rozwiązanie przetestować.

Powoli i spokojnie:

Wylewka może być dowolnie gruba!

Im grubsza tym bardziej będzie stabilizowała warunki cieplne wnętrz.

Trzeba wtedy ZAPOMNIEĆ o sterowaniu (idiotycznym w samej idei w domach dobrze ocieplonych) aby od 6.00 do 18.00 było we wnętrzach +8 a potem + 22.

CAŁĄ DOBĘ wtedy trzyma się stałą dla danego pomieszczenia temperaturę.

Wszystko bardzo ładnie działa...

Są ludziska, co po prostu MUSZĄ mieć tak, aby ZA DUPĄ (jak opuszczą pomieszczenie) wszystko przechodziło "na przetrwanie" bo im się wydaje, że to oszczędność!

KIEDYŚ (przy wielkich stratach cieplnych przegród) tak można było....

Dziś nie jest to uzasadnione ekonomicznie, ale atawizmy zostały!

(Zwykle ci ludzie są "nienaprawialni")

Adam M.

Xerses, ale ja jestem w sytuacji już "po". Teraz mam na stropie 7cm, a na parterze 12cm, miejscami nawet trochę więcej. Gdzie nie zapytam tam inna opinia na ten temat. Mój wykonawca podłogówki i pompy ciepła (nie ten od wylewek) mówił, że robił komuś ogrzewanie podłogowe kto miał 20 cm wylewki (specjalnie) bo chciał akumulować dużo ciepła w nocy i nie grzać na taryfie dziennej. I ponoć to działało. Z różnych źródeł słyszę, że rzeczywiście tak jak piszesz te 6-8 cm to norma, ale nawet 10 czy 15 cm działa tylko po prostu dłużej się nagrzewa. Tu kolega wyżej pisze, że będzie się nagrzewało w nieskończoność choć nie wiem czy wg niego to znaczy, że się nie nagrzeje i będzie zimno czy coś innego.

A na poddaszu jest 7 cm razem z rurkami od podłogówki więc nie wydaje mi się, że to za dużo... 5cm ponad rurki to chyba norma, nie? No cóż. Pytam już niejako z ciekawości bo chyba przyjdzie mi po prostu to rozwiązanie przetestować.

Ok jesli podłogówka na pietrze to - 7 cm ma uzasadnienie. Z ta akumulacją to różne opinie słyszałem - troche jak w hydraulice sa tacy co mówią że stawiać baniak 1000 l akumulować ciepło i korzystać. Nie mniej jednak te 1000 l też trzeba nagrzać:). Jeśli masz tylko podłogówkę - może sie sprawdzi , nie wiem.

Legalletowcy maja grubiej i nie watpia w swój wybór. A propos to jak zasilasz podłogówkę bo czasem duża masa akumulacyjna pomaga.

To jak z teorią czy lepszy grzejnik żeliwny - bo dłużej trzyma ciepło - czy stalowy. Kwestia technologi i wyboru............. Swoją drogą pozostaje kwestia tego czy ten beton faktycznie tak akumuluje ciepło? Niestety nie spotkalem się z jakimis badaniami na ten temat - też w zasadzie jakos mocno nie szukałem.

Edytowane przez Xerses

"Po co chcesz sterować temperaturą? - nie chcę, ale mógłbym chcieć mieć np. chłodniej o 2-3 stopnie od 22-6 rano."

Obawiam się, że zbudowałeś sobie bardzo kiepski dom...

Albo....