carolinka 29.05.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Hej mam pytanie odnośnie podłogi na gruncie - w projekcie jest następująca: - podsypka zagęszczona -chudy beton 10cm -folia izolacyjna -styro twardy 20cm -płyta żelbetowa nośna b25 15cm (ma dobrze trzymać styro i zapobiegać nadmiernemu pracowaniu) -folia izolacyjna -wylewka zbrojona 4cm -zaprawa klejowa -płytki/gres W końcu po kilkunastu rozmowach ustaliłam , iż pani arch chciała ogrzewanie walnąć w tej 4cm warstwie na "podkładzie systemowym" (nazwy nie pamiętam, ale taka mata z wypustkami). Po pytaniu , a co jak my nie chcemy takiej maty i chcemy tylko jedną wylewkę(a nie dwie), zapadła cisza informacyjna. Więc pytam tutaj Jeżeli zostawimy poniższe warstwy podłogi: - podsypka zagęszczona -chudy beton 10cm -folia izolacyjna -styro twardy 20cm to z jakiego betonu i jakiej grubości powinna być wylewka? W projekcie ogrzewania podłogowego nasz forumowy spec uznał , że wylewka powinna mieć 6,5 cm. Boję się, że ten b. gruby styro będzie "pracował" i taka wylewka nie dociśnie go odpowiednio. Co poradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 31.05.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Hej mam pytanie odnośnie podłogi na gruncie - w projekcie jest następująca: - podsypka zagęszczona -chudy beton 10cm -folia izolacyjna -styro twardy 20cm -płyta żelbetowa nośna b25 15cm (ma dobrze trzymać styro i zapobiegać nadmiernemu pracowaniu) -folia izolacyjna -wylewka zbrojona 4cm -zaprawa klejowa -płytki/gres W końcu po kilkunastu rozmowach ustaliłam , iż pani arch chciała ogrzewanie walnąć w tej 4cm warstwie na "podkładzie systemowym" (nazwy nie pamiętam, ale taka mata z wypustkami). Po pytaniu , a co jak my nie chcemy takiej maty i chcemy tylko jedną wylewkę(a nie dwie), zapadła cisza informacyjna. Więc pytam tutaj Jeżeli zostawimy poniższe warstwy podłogi: - podsypka zagęszczona -chudy beton 10cm -folia izolacyjna -styro twardy 20cm to z jakiego betonu i jakiej grubości powinna być wylewka? W projekcie ogrzewania podłogowego nasz forumowy spec uznał , że wylewka powinna mieć 6,5 cm. Boję się, że ten b. gruby styro będzie "pracował" i taka wylewka nie dociśnie go odpowiednio. Co poradzicie? Powiem szczerze że przeraża mnie to co się teraz wyprawia podczas budowania domów. Jesli budujesz dom pasywny - to ok rób jak napisał architekt - jesli nie to czarna folia na podsypke , następnie chudziak 10 cm z betonu c18, nastepnie max 15 cm styropianu - 10 tez by wystarczyło - następnie folia na styro i na to 6-7 cm wylewki (nie betonu) z włóknem i zbrojeniem z drutu oczko 10 cm. (te 7 cm betonu to jest jakieś 15 ton na 100 m2 podłogi) I wystarczy! i masz posadzke elegancką . Oczywiście o dylatacji wokół ścian nie można zapomnieć. Zwróć uwage że to co pisze pani architekt to czysta teoria, ona nigdy na budowie nie byla i nic nie budowała Wielu ludzi świruje obecnie z nadmiernym ocieplaniem, inwestorzy zarzynają się w coraz większych kredytach aby było lepiej cieplej itd idąc na wyscig szczurów kto więcej styropianu, kto więcej wełny itd, wchodząc w duze koszty - nikt jednak nie przeliczy ile lat ta "inwestycja się będzie zwracać":D. Zrobisz jak uważasz. Też niedawno budowałem dom to wiem że każdy hurtownik i fachowiec mówi dawać jak najwięcej - i nie robią bynajmniej tego z powodu dbania o Twój interes. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 31.05.2012 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 31.05.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 polecam wątek o najlepszym ociepleniu podłogi na gruncie na tym forum to dopiero będziesz miała mętlik z wpisów na innych wątkach/dziennikach wynika, że ludzie kładą i 30 centymetrów styro, a na to ogrzewanie w 7 cm wylewki - i styropian nie podskakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 31.05.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 polecam wątek o najlepszym ociepleniu podłogi na gruncie na tym forum to dopiero będziesz miała mętlik z wpisów na innych wątkach/dziennikach wynika, że ludzie kładą i 30 centymetrów styro, a na to ogrzewanie w 7 cm wylewki - i styropian nie podskakuje Nie będzie podskakiwał - w końcu przy tych 7 cm jest to jakieś conajmniej 120-150 kg na m2. Wystarczy. Swoją drogą jakie ma uzasadnienie ekonomiczne wlożenie pod podłogę 30 cm styropianu??? Pomysłowoś ludzka nie zna granic. Tak jako ciekawostkę , niedawno liczyłem ile dopłaciłem do okien z 3 szybami i znalazłem kalkulator opłacalności takiej inwestycji - roczny zwrot wyszedł na takim poziomie - że inwestycja spłaci się po 20 latach :) Gdzie pewnie będe musiał już wymienić te okna na nowe. A jeśli ktoś sfinansował to w kredycie....... cóż wnioski nasówają się same Podobnie z tym styropianem , są granice opłacalności, stosowania izolacji, każdy się bawi w jakieś mostki termiczne - a nikt na logike nie bierze tego że posiadając okna mają tak ogromne mosty do uciekania im ciepła że te kolejne centymetry w podłodze to czysta strata pięniędzy. No ale cóż naród głupi a producenci i pośrednicy się cieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 01.06.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie będzie podskakiwał - w końcu przy tych 7 cm jest to jakieś conajmniej 120-150 kg na m2. Wystarczy. Swoją drogą jakie ma uzasadnienie ekonomiczne wlożenie pod podłogę 30 cm styropianu??? Pomysłowoś ludzka nie zna granic. Tak jako ciekawostkę , niedawno liczyłem ile dopłaciłem do okien z 3 szybami i znalazłem kalkulator opłacalności takiej inwestycji - roczny zwrot wyszedł na takim poziomie - że inwestycja spłaci się po 20 latach :) Gdzie pewnie będe musiał już wymienić te okna na nowe. A jeśli ktoś sfinansował to w kredycie....... cóż wnioski nasówają się same Podobnie z tym styropianem , są granice opłacalności, stosowania izolacji, każdy się bawi w jakieś mostki termiczne - a nikt na logike nie bierze tego że posiadając okna mają tak ogromne mosty do uciekania im ciepła że te kolejne centymetry w podłodze to czysta strata pięniędzy. No ale cóż naród głupi a producenci i pośrednicy się cieszą ale głupoty piszesz!!! popatrz sobie na moje OZC w "stopce" i ci się troche rozjaśni dlaczego ludzie tak ocieplają. w moim przypadku koszt dodatkowego ocieplenia w porównaniu z normowym to okolo 10.000zł (wełna, styro i 3 szyby) z tak niskim zapotrzebowaniem zrezygnowałem z tradycyjnej kotłowni i komina na czym zaoszczędziłem 20-30tys więc zostało mi około 20.000zl na rachunki za prąd na ogrzewanie na które według zapotrzebowania wydam 2050zł. (10 lat grzania z zaoszczędzonej kasy!!!!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.06.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 ale głupoty piszesz!!! popatrz sobie na moje OZC w "stopce" i ci się troche rozjaśni dlaczego ludzie tak ocieplają. w moim przypadku koszt dodatkowego ocieplenia w porównaniu z normowym to okolo 10.000zł (wełna, styro i 3 szyby) z tak niskim zapotrzebowaniem zrezygnowałem z tradycyjnej kotłowni i komina na czym zaoszczędziłem 20-30tys więc zostało mi około 20.000zl na rachunki za prąd na ogrzewanie na które według zapotrzebowania wydam 2050zł. (10 lat grzania z zaoszczędzonej kasy!!!!!!) Cóż z Twojego konta wynika że dopiero kończysz albo skończyłeś dom - wyliczenia sobie zrobiłeś ładne - zobaczymy co będzie po kilku latach praktyki. Nie będe wnikał w szczegóły tych Twoich wyliczeń i co z nich zostanie. Dodatkowo niedługo zostaną uwolnione ceny na prąd - zobaczymy ile CI wtedy starczy kasy na to ogrzewanie mądralo. Na forum z ogrzewania mieliśmy takiego jednego co to na siłe próbował wszystkich przekonać do prądu - właśnie komin sobie stawia. 126m2 po podłogach - rozumiem podłogi razem z poddaszem użytkowym - to domek masz mały - nie każdy takiego liliputa buduje. Poza tym nie napisałeś że wskutek braku kominów , w tym wentylacyjnych - zrobiłeś sobie rekuperacje..... ile kosztowała tez z 10 tysiaków? i ile prądu Ci będzie pobierała rocznie, ile kasy na serwis przeznaczysz, na zmianę filtrów? Tradycyjna kotłowania za 30 tysięcy........ hm...... 35 tysięcy wyniosło mnie całe centralne z wodą i kanalizacją i kominem +wentylacja grawitacyjna.......... Tobie wyszło 10k za dodatkowe ocieplenie + od 7k do 10 k za rekuperacje + kwota za elektryczne grzejniki lub grzejniki i piec na prąd...... i kto tu głupoty opowiada ??? I ciagle bazujesz na tym swoim teoretycznym OCZ......... powodzenia! Nasłuchałeś się głupot i próbujesz innych do nich przekonać, Nie twierdze że dodatkowe ocieplenie jest złe - ale są jego granice opłacalności............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 01.06.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Cóż z Twojego konta wynika że dopiero kończysz albo skończyłeś dom - wyliczenia sobie zrobiłeś ładne - zobaczymy co będzie po kilku latach praktyki. Nie będe wnikał w szczegóły tych Twoich wyliczeń i co z nich zostanie. Dodatkowo niedługo zostaną uwolnione ceny na prąd - zobaczymy ile CI wtedy starczy kasy na to ogrzewanie mądralo. Na forum z ogrzewania mieliśmy takiego jednego co to na siłe próbował wszystkich przekonać do prądu - właśnie komin sobie stawia. 126m2 po podłogach - rozumiem podłogi razem z poddaszem użytkowym - to domek masz mały - nie każdy takiego liliputa buduje. Poza tym nie napisałeś że wskutek braku kominów , w tym wentylacyjnych - zrobiłeś sobie rekuperacje..... ile kosztowała tez z 10 tysiaków? i ile prądu Ci będzie pobierała rocznie, ile kasy na serwis przeznaczysz, na zmianę filtrów? Tradycyjna kotłowania za 30 tysięcy........ hm...... 35 tysięcy wyniosło mnie całe centralne z wodą i kanalizacją i kominem +wentylacja grawitacyjna.......... Tobie wyszło 10k za dodatkowe ocieplenie + od 7k do 10 k za rekuperacje + kwota za elektryczne grzejniki lub grzejniki i piec na prąd...... i kto tu głupoty opowiada ??? I ciagle bazujesz na tym swoim teoretycznym OCZ......... powodzenia! Nasłuchałeś się głupot i próbujesz innych do nich przekonać, Nie twierdze że dodatkowe ocieplenie jest złe - ale są jego granice opłacalności............ Obliczenia robił mi koleś z polecenia według tego co piszą o nim forumowicze jego wyniki sprawdzają się w rzeczywistości co jest powszechnie poruszane w wielu wątkach w tematach o domach energooszczędnych. Jezeli prąd zdrożeje tak jak mówisz to wszystko pójdzie w górę bo wszystko tak na prawde mamy na prąd, poza tym pamiętaj że w naszym kraju prąd jest pozyskiwany z węgla więc to on pierwszy zdrożeje, natomiast energia elektryczna jest zbyt popularnym nośnikiem energi żeby nagle zdrożała o 100% pomyśl ile zakładów by splajtowało. Prześledź temat o ogrzewaniu elektrycznym to zobaczysz że jest sporo osób które płacą około 1000-2000zł za sezon grzewczy i to bez żadnej pompy ciepła. O rekuperacji to ty nic raczej nie wiesz bo to jest urządzenie poprawiające komfort i nawet paląc węglem też bym montował reku. kosz grzejników konwektorowych na cały dom to w moim przypadku niecałe 2000zł do tego trzeba doliczyć około 300zł za kabel w ścianie i to wszystko... żadnych piecy, kotłowni, kominów itd Pozdrawiam i zyczę powodzenia PS- rekuperator zużywa na średnim biegu prądu za około 20-30zł na miesiąc a filtry wymienia się raz na pół roku i one kosztują 50zł... rzeczywiście ogromne koszty. Edytowane 1 Czerwca 2012 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.06.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Obliczenia robił mi koleś z polecenia według tego co piszą o nim forumowicze jego wyniki sprawdzają się w rzeczywistości co jest powszechnie poruszane w wielu wątkach w tematach o domach energooszczędnych. Jezeli prąd zdrożeje tak jak mówisz to wszystko pójdzie w górę bo wszystko tak na prawde mamy na prąd, poza tym pamiętaj że w naszym kraju prąd jest pozyskiwany z węgla więc to on pierwszy zdrożeje, natomiast energia elektryczna jest zbyt popularnym nośnikiem energi żeby nagle zdrożała o 100% pomyśl ile zakładów by splajtowało. Prześledź temat o ogrzewaniu elektrycznym to zobaczysz że jest sporo osób które płacą około 1000-2000zł za sezon grzewczy i to bez żadnej pompy ciepła. O rekuperacji to ty nic raczej nie wiesz bo to jest urządzenie poprawiające komfort i nawet paląc węglem też bym montował reku. kosz grzejników konwektorowych na cały dom to w moim przypadku niecałe 2000zł do tego trzeba doliczyć około 300zł za kabel w ścianie i to wszystko... żadnych piecy, kotłowni, kominów itd Pozdrawiam i zyczę powodzenia Oczywiście rekuperacje mozna stosowć w każdym miejscu - kwestia opłacalności - jeśli dysponujesz zywą gotówką i stac Cię na dom pasywny - super. Zważ jednak na to że mało jest takich osób. Gro stawia dom za kredyt i te dodatkowe atrakcje - niestety kosztowne - nie mieszczą się w budżecie przeciętnego człowieka. O tym czy sie znam czy nie znam na rekuperacji nie będe się wypowiadał - wystarczyło czytac ze zrozumieniem poprzedni post. Co do pana robiącego wyliczenia - skoro tak twierdzisz - daj CI Boże. Pochwal sie tylko jak zaczniesz z tego korzystać. Nie znam nikogo co by miał 1000 zł rachunek za ogrzewanie na sezon - w rozumieniu w Polsce jest to okres od listopada do marca(czasami kwietnia) - 6 miesięcy - 165 zł miesiąc.................... włączona grzałka 24/h........ wątpie !!! Znałem takich znachorów co to dom ogrzewali za 300 zł gazem na miesiąc - i sie zapierali że tak właśnie jest, rachunki mi pokazywali - faktycznie - ale grzali tylko wieczorem jak do domu wracali z całodobowej pracy Nawet sprzedawcy pomp ciepła wykazują wyższe rachunki za prąd niz ty na samym gołym ogrzewaniu - wyliczając przy tym użycie tylko taryfy nocnej itd. Nie będe polemizował- bo tego nie montuję i nie stosuję ale wydaje mi się że te wyniki są mocno naciągane i póki tego nie sprawdzisz na sobie - i kilka lat nie postosujesz- proponuje Ci nie przekonywać innych do tych teorii bo mogą się okazać nietrafione. To co ludzie piszą na forum - to w 10 przypadkach masz 6 sprzedawców 2 krzykaczy i 2 normalnych użytkowników. Weź to pod uwage i nie wierz we wszystko co CI napiszą. Prąd nie zdrożeje o 100 % ale 10-20% napewno i nie dlatego że węgiel podrożal a dlatego że urząd regulacji trzyma te ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 01.06.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Oczywiście rekuperacje mozna stosowć w każdym miejscu - kwestia opłacalności - jeśli dysponujesz zywą gotówką i stac Cię na dom pasywny - super. Zważ jednak na to że mało jest takich osób. Gro stawia dom za kredyt i te dodatkowe atrakcje - niestety kosztowne - nie mieszczą się w budżecie przeciętnego człowieka. O tym czy sie znam czy nie znam na rekuperacji nie będe się wypowiadał - wystarczyło czytac ze zrozumieniem poprzedni post. Co do pana robiącego wyliczenia - skoro tak twierdzisz - daj CI Boże. Pochwal sie tylko jak zaczniesz z tego korzystać. Nie znam nikogo co by miał 1000 zł rachunek za ogrzewanie na sezon - w rozumieniu w Polsce jest to okres od listopada do marca(czasami kwietnia) - 6 miesięcy - 165 zł miesiąc.................... włączona grzałka 24/h........ wątpie !!! Znałem takich znachorów co to dom ogrzewali za 300 zł gazem na miesiąc - i sie zapierali że tak właśnie jest, rachunki mi pokazywali - faktycznie - ale grzali tylko wieczorem jak do domu wracali z całodobowej pracy Nawet sprzedawcy pomp ciepła wykazują wyższe rachunki za prąd niz ty na samym gołym ogrzewaniu - wyliczając przy tym użycie tylko taryfy nocnej itd. Nie będe polemizował- bo tego nie montuję i nie stosuję ale wydaje mi się że te wyniki są mocno naciągane i póki tego nie sprawdzisz na sobie - i kilka lat nie postosujesz- proponuje Ci nie przekonywać innych do tych teorii bo mogą się okazać nietrafione. To co ludzie piszą na forum - to w 10 przypadkach masz 6 sprzedawców 2 krzykaczy i 2 normalnych użytkowników. Weź to pod uwage i nie wierz we wszystko co CI napiszą. Prąd nie zdrożeje o 100 % ale 10-20% napewno i nie dlatego że węgiel podrożal a dlatego że urząd regulacji trzyma te ceny. Poczytaj tematy o domach energooszczędnych to zobaczysz ile płacą zwykli ludzie nie sprzedawcy ani krzykacze, nawet dla niedowiarków pokazują rachunki i szczegółowe wyliczenia np w temacie 'ogrzewający elektrycznością" sam prywatnie znam 3 różne osoby grzejące tylko prądem i jakoś nie bankrutują. Masz racje co do jednego, że z kredytem ciężko czekać na zwrot wszystkiego co się winwestowało w ocieplenie ale ja na kredyt nie buduje, poprostu mnie stać na taki dom żeby nie trzeba było codziennie palić czy nosić worki z ekogroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.06.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Poczytaj tematy o domach energooszczędnych to zobaczysz ile płacą zwykli ludzie nie sprzedawcy ani krzykacze, nawet dla niedowiarków pokazują rachunki i szczegółowe wyliczenia np w temacie 'ogrzewający elektrycznością" sam prywatnie znam 3 różne osoby grzejące tylko prądem i jakoś nie bankrutują. Masz racje co do jednego, że z kredytem ciężko czekać na zwrot wszystkiego co się winwestowało w ocieplenie ale ja na kredyt nie buduje, poprostu mnie stać na taki dom żeby nie trzeba było codziennie palić czy nosić worki z ekogroszkiem. I właśnie o to mi chodziło. O to się czepiłem że walenie kasy w ocieplenie- po to aby zaspokoić swoje ego - czasami mija się z celem. Jesli rzeczywiście robisz dom pasywny i z własnej kasy - ekstra - może Ci ten prąd wypali. Oby. tak z ciekawości jaki metraż masz tego domu? bo 126 m2 w podłodze nic nie mówi.... PS eko nosi się co 3-4 dni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 01.06.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 I właśnie o to mi chodziło. O to się czepiłem że walenie kasy w ocieplenie- po to aby zaspokoić swoje ego - czasami mija się z celem. Jesli rzeczywiście robisz dom pasywny i z własnej kasy - ekstra - może Ci ten prąd wypali. Oby. tak z ciekawości jaki metraż masz tego domu? bo 126 m2 w podłodze nic nie mówi.... PS eko nosi się co 3-4 dni:) wale kasę w ocieplenie żeby zimą było ciepło a latem chłodno, żeby zrezygnować z drogich piecy, kominówi żeby zamiast kotłowni mieć dodatkowe metry no i żeby mieć jak najmniej na głowie obowiązków z wiązanych z noszeniem i magazynowaniem opału i przeglądami kominiarskimi itd., Już ci pisałem że w moim przypadku za dodatkowe ocieplenie dopłaciłem około 10.000zł, a ile zaoszczędziłem na rezygnacji z komina, pieca i tradycyjnej instalacji centralnego ogrzewania ?? sam piec to pewnie ładnych parę tysięcy? porządny komin licząc od stopy fundamentowej po samą obróbkę blacharską to też następne parę tysięcy. zywotność pieca to też ze 20- 30 lat więc już musiałbym odkładać te 200-300zł rocznie na nowy. W jednym muszę się z tobą zgodzić że Głupotą jest dawanie bardzo dużo ocieplenia przy tradycyjnym ogrzewaniu, bo różnica będzie niewielka i koszt tego ocieplenia może się nigdy nie zwrócić. Współczynniki przenikania ciepła w moim domu są średnio trzy razy lepsze od normowych więc gdybym dał normowe to zapłaciłbym nie 2-3tys na grzanie lecz 6-9tys a to robi dużą różnicę. Nie wiem o co chodzi ci z tym moim metrażem bo pisałem że jest 126m2 podłóg. 299m3 kubatury. Nie wiem też skąd u ciebie tyle złości i braku zrozumienia, jeżeli możliwe jest stworzenie domu pasywnego to tym bardziej można wybudować dom energooszczędny taki jak mój. 20 lat temu jak ktoś dawał 10cm styropianu był nazywany głupcem teraz 10-15cm jest normą, co będzie za następne lata?? trzy szybowe okna wprawiają już deweloperzy bo różnica cenowa jest naprawdę niewielka a kilku producentów zaczęło już robić okna z dodatkową czwartą szybą, pomyśl zanim zaczniesz znowu coś pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.06.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 wale kasę w ocieplenie żeby zimą było ciepło a latem chłodno, żeby zrezygnować z drogich piecy, kominówi żeby zamiast kotłowni mieć dodatkowe metry no i żeby mieć jak najmniej na głowie obowiązków z wiązanych z noszeniem i magazynowaniem opału i przeglądami kominiarskimi itd., Już ci pisałem że w moim przypadku za dodatkowe ocieplenie dopłaciłem około 10.000zł, a ile zaoszczędziłem na rezygnacji z komina, pieca i tradycyjnej instalacji centralnego ogrzewania ?? sam piec to pewnie ładnych parę tysięcy? porządny komin licząc od stopy fundamentowej po samą obróbkę blacharską to też następne parę tysięcy. zywotność pieca to też ze 20- 30 lat więc już musiałbym odkładać te 200-300zł rocznie na nowy. W jednym muszę się z tobą zgodzić że Głupotą jest dawanie bardzo dużo ocieplenia przy tradycyjnym ogrzewaniu, bo różnica będzie niewielka i koszt tego ocieplenia może się nigdy nie zwrócić. Współczynniki przenikania ciepła w moim domu są średnio trzy razy lepsze od normowych więc gdybym dał normowe to zapłaciłbym nie 2-3tys na grzanie lecz 6-9tys a to robi dużą różnicę. Nie wiem o co chodzi ci z tym moim metrażem bo pisałem że jest 126m2 podłóg. 299m3 kubatury. Nie wiem też skąd u ciebie tyle złości i braku zrozumienia, jeżeli możliwe jest stworzenie domu pasywnego to tym bardziej można wybudować dom energooszczędny taki jak mój. 20 lat temu jak ktoś dawał 10cm styropianu był nazywany głupcem teraz 10-15cm jest normą, co będzie za następne lata?? trzy szybowe okna wprawiają już deweloperzy bo różnica cenowa jest naprawdę niewielka a kilku producentów zaczęło już robić okna z dodatkową czwartą szybą, pomyśl zanim zaczniesz znowu coś pisać. hm...... lepiej się nie będe już złościł co by kolegi do spazmów nie doprowadzać, dyskusje uważam za zakończoną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.06.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 w okolicach łodzi właśnie buduje się domek który już ma 80cm grubo izolacji w podłodze, zagadka dla ciebie jak myślisz dlaczego ?? ktoś popada w paranoje i ma w cholere kasy? Rzeczywistość jest jednak troche inna. Mało takich ludzi w Polsce. Jak z samochodami , nie każdy jeździ Porsche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koństruktor1719510000 02.06.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 myślę,że traktowanie tego wybiórczo nie ma sensu,trzeba dobrać wszystkie procesy budowy pod katem ujednolicenia parametrów energooszczędności,jęsli zaszalejemy z "pięcioszybowymi" oknami a zostawimy "dziurę w dachu " nonsens ekonomiczny inwestycji i uzytkowania,budowałem kilkadziesiąt domów,to jest składowa wielu elementów i tylko rozsądne podejście do tego PROCESU da efekt, kłotnia o podłogę -Tak ,ale i o sens scian,dachu,wentylacji,ten garnitur trzeba skroic na miarę POTRZEB, MOZLIWOŚCI I ROZSADKU,wracając do poczatku wątku, mata systemowa to tez jedna wylewka nie dwie, jesli styropian bedzie na równym podłożu - nie będzie klawiszował - nie powinno nic popekać, tylko z doświadczenia wiem,że wykonawcy traktują chudziak bez wyobraźni ,ze cos na nim trzeba ułożyć i to równo,problem tkwi nie w tym co zaprojektowała pani architekt ,ale zeby to było rzetelnie wykonane STEP BY STEP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 02.06.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) wale kasę w ocieplenie żeby zimą było ciepło a latem chłodno, żeby zrezygnować z drogich piecy, kominówi żeby zamiast kotłowni mieć dodatkowe metry no i żeby mieć jak najmniej na głowie obowiązków z wiązanych z noszeniem i magazynowaniem opału i przeglądami kominiarskimi itd., Już ci pisałem że w moim przypadku za dodatkowe ocieplenie dopłaciłem około 10.000zł, a ile zaoszczędziłem na rezygnacji z komina, pieca i tradycyjnej instalacji centralnego ogrzewania ?? sam piec to pewnie ładnych parę tysięcy? porządny komin licząc od stopy fundamentowej po samą obróbkę blacharską to też następne parę tysięcy. zywotność pieca to też ze 20- 30 lat więc już musiałbym odkładać te 200-300zł rocznie na nowy. W jednym muszę się z tobą zgodzić że Głupotą jest dawanie bardzo dużo ocieplenia przy tradycyjnym ogrzewaniu, bo różnica będzie niewielka i koszt tego ocieplenia może się nigdy nie zwrócić. Współczynniki przenikania ciepła w moim domu są średnio trzy razy lepsze od normowych więc gdybym dał normowe to zapłaciłbym nie 2-3tys na grzanie lecz 6-9tys a to robi dużą różnicę. Nie wiem o co chodzi ci z tym moim metrażem bo pisałem że jest 126m2 podłóg. 299m3 kubatury. Nie wiem też skąd u ciebie tyle złości i braku zrozumienia, jeżeli możliwe jest stworzenie domu pasywnego to tym bardziej można wybudować dom energooszczędny taki jak mój. 20 lat temu jak ktoś dawał 10cm styropianu był nazywany głupcem teraz 10-15cm jest normą, co będzie za następne lata?? trzy szybowe okna wprawiają już deweloperzy bo różnica cenowa jest naprawdę niewielka a kilku producentów zaczęło już robić okna z dodatkową czwartą szybą, pomyśl zanim zaczniesz znowu coś pisać. Tak jeszcze nawiąze do tego wątku 299 m3 kubatury - heh to Ty mieszkanie budujesz a nie dom. Po to się właśnie pytałem o metraż bo pisanie że za 1000-2000 zł ogrzejesz "dom" i że zrobiłeś dom pasywny kosztem dodatkowego 10K od razu mi nie pasowało. Więc albo walnąłeś się z tą kubaturą albo Twoje wyliczenia faktycznie przy tej kubaturze się mogą sprawdzić. Tylko nie każdy buduje taką "chałupkę" . Gdybyś miał ogrzać moje 980 m3 kubatury - powodzenia z tym prądem. W pozostałe kwestie nie będe już wchodził bo myślę że wszyscy wyciągną z tego realne wnioski. Za Twoją radą - pomyślałem - napisałem. sorki 908 m3 Edytowane 2 Czerwca 2012 przez Xerses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 02.06.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 myślę,że traktowanie tego wybiórczo nie ma sensu,trzeba dobrać wszystkie procesy budowy pod katem ujednolicenia parametrów energooszczędności,jęsli zaszalejemy z "pięcioszybowymi" oknami a zostawimy "dziurę w dachu " nonsens ekonomiczny inwestycji i uzytkowania,budowałem kilkadziesiąt domów,to jest składowa wielu elementów i tylko rozsądne podejście do tego PROCESU da efekt, kłotnia o podłogę -Tak ,ale i o sens scian,dachu,wentylacji,ten garnitur trzeba skroic na miarę POTRZEB, MOZLIWOŚCI I ROZSADKU,wracając do poczatku wątku, mata systemowa to tez jedna wylewka nie dwie, jesli styropian bedzie na równym podłożu - nie będzie klawiszował - nie powinno nic popekać, tylko z doświadczenia wiem,że wykonawcy traktują chudziak bez wyobraźni ,ze cos na nim trzeba ułożyć i to równo,problem tkwi nie w tym co zaprojektowała pani architekt ,ale zeby to było rzetelnie wykonane STEP BY STEP Prawda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 02.06.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 a dlaczego założyłeś że ta izolacja jest w cholerę droga ?? za bardzo uogólniasz i myślisz stereotypami, rzeczywistość jest jednak trochę inna, tam za izolację robi darmowy granulat pianki poliuretanowej Pigeona, koszt tej izolacji to 0zł 0gr Nie myślę stereotypami - źle mnie oceniasz -> jak się ta pianka ma do tradycyjnego styropianu? Jak to wygląda technologicznie - wytrzymałeść na ściskanie itd. Nie znam technologii więc pytam z ciekawości...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 03.06.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Tak jeszcze nawiąze do tego wątku 299 m3 kubatury - heh to Ty mieszkanie budujesz a nie dom. Po to się właśnie pytałem o metraż bo pisanie że za 1000-2000 zł ogrzejesz "dom" i że zrobiłeś dom pasywny kosztem dodatkowego 10K od razu mi nie pasowało. Więc albo walnąłeś się z tą kubaturą albo Twoje wyliczenia faktycznie przy tej kubaturze się mogą sprawdzić. Tylko nie każdy buduje taką "chałupkę" . Gdybyś miał ogrzać moje 980 m3 kubatury - powodzenia z tym prądem. W pozostałe kwestie nie będe już wchodził bo myślę że wszyscy wyciągną z tego realne wnioski. Za Twoją radą - pomyślałem - napisałem. sorki 908 m3 dla mojej 3-osobowej rodziny 126 metrów pokoi w zupełności wystarczą. Każdy ma swoje wymagania i dla mnie tyle jest ok więc po co to docinanie o "chałupce". Projekt jest przeznaczony dla 4-osobowej rodziny, dodatkowo zamiast kotłowni robię pralnie żeby nie oglądać bałaganu związanego z praniem, no i w wolnej przestrzeni nad sufitem poddasza mam około 40-sto metrowy stryszek na graty(nie wliczony w metraż), oprócz tego z jednej strony mam dach zgięty i wydłużony na zadaszenie pod dwa auta, dzialka ma 1252m2, więc nie wiem jak u ciebie wyglądają mieszkania bo u nas takich na pewno nie znajdziesz, cieszy mnie to że w końcu zgodziłeś się ze mną że 126metrów domu albo jak to ty nazwałeś 'chałupki" da radę ogrzać prądem i nie zbankrutować bo większość osób budujących stawia w przedziale 100-150m2 tak było napisane w którymś muratorze, Pozdrawiam i dziękuję że w końcu coś zrozumiałeś, mam nadzieje że szybko wykończysz swój "pałac" i napiszesz jakie płacisz rachunki za ogrzewanie przy twoim standardzie ocieplenia. PS pokarz mi gdzie napisałem że buduję pasywniaka!!! przy tym ociepleniu to najwyżej będzie mocno energooszczędny.Pasywniaki mają ozc poniżej 15kwh/m2 a nie tak jak ja 27kwh/m2 Edytowane 3 Czerwca 2012 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.06.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 dla mojej 3-osobowej rodziny 126 metrów pokoi w zupełności wystarczą. Każdy ma swoje wymagania i dla mnie tyle jest ok więc po co to docinanie o "chałupce". Projekt jest przeznaczony dla 4-osobowej rodziny, dodatkowo zamiast kotłowni robię pralnie żeby nie oglądać bałaganu związanego z praniem, no i w wolnej przestrzeni nad sufitem poddasza mam około 40-sto metrowy stryszek na graty(nie wliczony w metraż), oprócz tego z jednej strony mam dach zgięty i wydłużony na zadaszenie pod dwa auta, dzialka ma 1252m2, więc nie wiem jak u ciebie wyglądają mieszkania bo u nas takich na pewno nie znajdziesz, cieszy mnie to że w końcu zgodziłeś się ze mną że 126metrów domu albo jak to ty nazwałeś 'chałupki" da radę ogrzać prądem i nie zbankrutować bo większość osób budujących stawia w przedziale 100-150m2 tak było napisane w którymś muratorze, Pozdrawiam i dziękuję że w końcu coś zrozumiałeś, mam nadzieje że szybko wykończysz swój "pałac" i napiszesz jakie płacisz rachunki za ogrzewanie przy twoim standardzie ocieplenia. PS pokarz mi gdzie napisałem że buduję pasywniaka!!! przy tym ociepleniu to najwyżej będzie mocno energooszczędny.Pasywniaki mają ozc poniżej 15kwh/m2 a nie tak jak ja 27kwh/m2 OK luz nie mam zamiaru nikomu docinać. Po prostu nie lubie twierdzenia żeby walić w ocieplenie ile się da. Nie mniej jednak poszperalem przez chwile w necie i jakież to wyliczenia znalazłem dla ogrzewaniem prądem. Sprostujcie mnie razem z kolegą mpoplaw jeśli się mylę. Przecietnie grzejnik konwektorowy na prąd ma moc maxymalną 2 KW. Na kilku stronach internetowych i forach znalazłem informacje że aby ogrzać 20m2 takim grzejnikiem do temperatury 20c potrzeba 6 godzin dziennie na max mocy. To daje w takim przypadku 12 KW na 20 m2 --> U Ciebie 12KW x 6 (masz 120m2) --> 72 kw . Załóżmy że masz dobrze mega ocieplony dom - i będziesz grzał tylko 1.5 godziny , czyli 72:4= 16 KW , średnia za 1 KW to chyba około 0,50 zł (nie sprawdzałem dokładnie - chyba więcej) więc daje to 8 zł dzienine --> 240 zł miesiąc, ok 1500 zł sezon. Wynik rewelacyjny --> tylko czy 1,5 godzinny dziennie grzania grzejnikiem wystarczy? Pytanie do specjalistów. Im większy dom tym kwota większa (o docieplaniu nie wspominam że też bedzie drożej kosztowało) Pomijam koszty zakupu rekuperatora. Oraz koszty jego obsługi , wymiany filtrów i serwisu - można by uznać że tzw obsługa w tradycyjnym CO też wymaga nakładów. Mi się troche te 1,5 godziny nie widzi. Pomijam aspekt ciepłej wody - też musisz prądem nagrzać. Czy to jest opłacalne? Oświećcie mnie bo mam wątpliwości. Że tak powiem na suchych faktach bez kopania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts