Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość styro a grubość wylewki

carolinka

Recommended Posts

W Niemczech widziałem dom ogrzewany pompą ciepła - właściwie to były 2 Dom miał 380 m . kw - Stał przy jeziorze i do układu była wykorzystywana woda z jeziora . Jak mówił mi właściciel instalacja kosztowała tyle co Mesiu klasy E , ale zaiwestował i jjak mi mówił był zadowolony. Ocieplenie miał 25 cm na ścianach , 40cm na gruncie i dach 40cm wełny . Koszty budowy byłu spore ,ale jak mówił mi to utrzymanie kosztowało jego tyle co domu o ponad połowę mniejszego. Miał nawet koncepcję postawienia Wiatraka ale koszty nawet jego przerosły,

Ale w kotłowni widziałem awaryjne ogrzewanie - piec na olej opałowy . Sama kotłownia miała na oko z 25 m kw.

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Xerxes bijesz sie z koniem i nie wygrasz:)

Fakty sa faktami a interes jest interesem.

Ja juz dawno zaczalem dzielic x2 to co wyczytam na forum bo nauczyłem sie że miarodajne sa..faktury co miesiąc :)

W realu nie spotkałem żadnej osoby która by UZYWAŁA prądu i twierdziła że to spoko fajny nośnik energii w dodatku tani:)..za to co chwile spotykam osoby które z pradu korzystaja..i płaca krocie:) ,od smazenia jajexcznicy na kuchni elektrycznej ..po maty grzejne zatopione w posadzce.

Jak widze pomieszczenie zaizolowane z dwóch stron na maxa o pow.24 m kw . gdzie grzeje malutenki grzejniczek konwektorowy na prad ..i ciągle jest zimno i widze te fakturki na 1000-1200 zł /miesiąc to wiem co widze...wody ciepłej nie mają na przepływowym ogrzewaczu bo dobijało do 1500 zł/miesiąc...

Na tym forum odradza sie zestawy solarne za 6000 zł a namawia na płyty fundamentowe za 50 tysiecy zeby płacić za prad 400 zł/miech:)....

Mnie tez namawiano na forum na prąd ...:) tylko nikt tu nie pisze jednego waznego zdania które powinno być zwieńczeniem kazdego durnego postu gdzie słowem naczelnym jest ,,tylko,, ,,na pewno,, na 100%,, że płacił bedzie potem uzytkownik a nie forumowy cpec od energooszczedzania. niekiedy warto poza forum zetknąc się troszkę z szara rzeczywistością,poczytać faktury znajomych ... Znam full ludzi którzy z pradu ,gazu itd. uciekaja na zwykłe drewno bo po prostu nosniki drożeja w bardzo duzym tempie..a ich zuzycie nie spada,a ludzie chca zyć w miare normalnie.

Polecam pod rozwagę ile % rocznego zuzycia wszytkich nośników energiii idzie na samo ogrzewanie domu:)pozdrawiam

po co te maskarady, nie bądź gołosłowny, napisz konkretnie do kogo pijesz, albo pokaz te rachunki za domek energooszczędny grzany prądem i 1500zł/miesiąc

PS na tym forum jest kilka osób które pokazały swoje rachunki, jeden dobija do 600zł na ROK za całe CO, drugi do 2 tyś też na ROK, średnio na jeża ludziska z tego forum chwalą się rachunkami po 4tyś na rok za wszystko CO CWU oświewtlenie, komputery, TV więc wskaż kto konkretnie perfidnie tutaj kłamie

do nikogo njie pije,ale szkodliwe jest tak kategoryczne stawianie sprawy w tak powaznych watkach jak ogrzewanie domu.Ty mieddzy innymi w tym przodujesz tzn. jestes bezwzględnie pewny swoich założeń ...a to zle poniewaz nie jestes na kazdaj budowie w Polsce,i nie wiesz co tam sie moze dziac . To raz

Dwa. Nikt tu nie kłamie ale równie dobrze możemy podejsc do sprawy tak...na forum kilka osób pokazuje rachunki..kilka w skali kraju to ułemk promila..o czym ty mówisz? Chcesz stworzyć kółko wzajemnej adoracjii? Ok to załóz takie forum ..bo tutaj sa zarejestrowane tysiące osób i one to czytaja i niestety ...nie wszyscy podzielaja niektóre poglady...

To tak samo jak było w watku o opłacalnosci solarów..forumowi czarodzieje kategorycznie twierdza ze sie nie opłaca i nijak im nie idzie do mózgów wbic ze jak ktos ma zuzycie 300-400 l goracej wody w domu to jest to alternatywa-ale nie...nie nie oplaca sie...

Tak sie panie mpopław nie rozmawia:) trzeba miec szersze spojrzenie.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

No to spotkałeś na swojej drodze w realu osoby,które nie poważnie traktują grzanie prądem lub nie rozumiesz co do Ciebie się pisze ;)Nikt nie pisze,że prąd jest tani,nie wiem gdzie to wyczytałeś ;)Jest wręcz przeciwnie,kWh z prądu jest nadroższa ze wszystkich nośników energii w Polsce i jaki z tego wniosek ?No właśnie,tego wniosku nie potrafisz wysnuć :)Piszesz o płycie fundamentowej,ja ją zrobiłem,koszt 55tys.zł za 180m2 ale gdybym robił dom na tradycyjnych fundamentach koszt byłby taki sam jak nie większy :)Kolejny wniosek błędnie wysnuty ;)Rozmawiasz z ludźmi z matami grzejnymi w kleju... Wniosek również błędnie wysnuty lub ludzie bez wyobraźni ;)Proponuję,żebyś jednak dokładnie wczytał się w to jak buduje się domy pod grzanie prądem,być może zrozumiesz,chociaż wątpie bo widzę,że masz w głowie i w okolicy domy "normowe" a ocieplenie na maxa to u Ciebie 15cm :)

Arturo..zgadza sie..tylko ze ja oprócz doglebnego wczytywania się które mi polecasz(i slusznie:),...zasięgam opinii w tzw. realu:)

A jak pewnie wiesz dużo rzeczy w swiecie empirycznym czesto bardzo rózni sie od tego co ludzie wypisuja:)..nie mówie ze zawsze sie rózni ale czesto:)

O dziwo nigdzie na zywo nie moge porozmawiac z osobami które potwierdzały by te załozenia(mówie o prądzie)

Mam kolege który po tym jak płacił miesiecznie za prad 180-200 zł nie wiedząc co tak nabija zdecydował się na wywalenie durnego czajnika do wody 2200W..rachunki spadły o 30 zł miesiecznie...:)-to banalny wrecz smieszny przykład ale...ma jedna przewage-nie jest napisany na forum:)

Ale własnie co do twojej uwagi- ja nie buduje domu pod grzanie pradem:)...nie kazdy mały domek musi byc budowany pod grzanie pradem:) Po co mi prad,pompy ciepła.GWC,reku i inne wymyslne nowinki? Ja osiągam tanie uzytkowanie popRZEZ INNE RZECZY: metraz,izolacje,tani nosnik energii

Takze ja staram sie bazowac na praktyce raczej.. forum traktujac jako albo weryfikacje albo zródło wiedzy do zweryfikowania absolutnie nie jako jedyne słuszne zródlo pewnej iinformacjii dlatego nie popieram takich ludzi jak mpoplaw.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

front247 buduje mały dom 82m2 energooszczędny, w planach ma ścianę z ytonga + 20cm styropianu grafitowego :p na suficie 30-40 cm wełny, okna 3 szybowe i uwaga: wentylację grawitacyjną i GZ-50

Tak ty bys to samo ogrzał prądem...tylko ze tu i teraz ide o skrzynke najlepszej whisky ze miesiecznie zapłace mniej koniec kropka.

front247 - może mniej zapłacisz, ale weź pod uwagę koszty przyłącza (kilka tysięcy), koszt przyłączenia (do 2tys), koszt kotła, dodatkowe pozwolenie na budowę, kierownika gazowego, konieczność poprowadzenia gdzieś tego gazu i inne. Generalnie przy tak dobrze ocieplonym i małym domku może nie warto się męczyć...

front247 - może mniej zapłacisz, ale weź pod uwagę koszty przyłącza (kilka tysięcy), koszt przyłączenia (do 2tys), koszt kotła, dodatkowe pozwolenie na budowę, kierownika gazowego, konieczność poprowadzenia gdzieś tego gazu i inne. Generalnie przy tak dobrze ocieplonym i małym domku może nie warto się męczyć...
..ale czy spytałes mnie do czego ja ten gaz bede uzywał?:) Lecisz forumowym stereotypem..ze jak mały dobrze ocieplony dom to gaz jest be i tylko prąd:) błąd...nie zawsze nie u kazdego.

koszt przyłacza-1680 zł

koszt kotła- 4000 zł

instalacja- 3000 zł

dodatkowe poz na bud? o czym ty mówisz?:) to juz jesty wpozwoleniu-0 zł

kierownik gazowy?..

koniecznosc poprowadzenia gazu jest identyczna jak innych nosników..ach nie przepraszam zapomniałem ze u mnie Enea nie wejdzie ze skrzynką na moja działke wiec..mam jakies 60 metrów kabelka 5x25 do połozenia:)

Gaz mam pod samym domem:) bo gazownicy nie widzieli problemu wiec instalacja gazowa(przyłacze ) mam ewidentnie tansze od pradu.

Przepraszam za offtop.proponuje zeby wrócic do tematu wątku.

:)

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

..ale czy spytałes mnie do czego ja ten gaz bede uzywał?:) Lecisz forumowym stereotypem..ze jak mały dobrze ocieplony dom to gaz jest be i tylko prąd:) błąd...nie zawsze nie u kazdego.

Ok, do czego będziesz używał?

Jaki foumowy stereotyp? Na forum ludzi grzejących prądem jest mały procent.

Tanio u Was robią te przyłącza, ja pytałem wiele firm, u niektórych cena wynosiła 5tys, a rury mam 10 metrów do zrobienia. U mnie nie było w adaptacji pieczątki gazownika, poza tym nie było jeszcze gazu w pobliżu, gazownia chciała osobny projekt, w związku z tym osobne PnB, osobny kierownik budowy.

Z prądem jest problem psychologiczny - wszyscy w 'realu' straszą, zresztą z gazem też mi tak rodzina gadała, dopóki teść nie ocieplił porządnie domu i rachunki mu spadły do 3,5tys/rok.

Ale każdy sam sobie wybiera i płaci.

najpierw chciałbym zobaczyć te rachunki po 1500zł/miesiąc, bo w gołosłowne opowieści usłyszane u cioci na imieninach i powtarzane nie wiedzieć czemu przez takich jak ty to ja już dawno temu przestałem ufać, takie linkowanie jest banalnie proste, poniżej masz przykład sprzed paru chwil

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204689-własny-zbiornik-czy-prad&p=5447005&viewfull=1#post5447005

i nie zapomnij dziewczynie napisać że jest oszustką i ześlij ją do kółka wzajemnej adoracji bo według ciebie to niemożliwe

PS wybrałeś już taryfę dla GZ-50 ?? będzie to ta 769zł/rocznie abonamentu za samo posiadanie gaz rury ?? dla ułatwienia przeliczę ci że abonament za W-3,6 to 3 miesiące grzania prądem za darmo, do tego dojdzie ci roczny obowiązkowy przegląd instalacji gazowej, koszt 150-200zł, kolejny miesiąc grzania prądem za darmo

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-prąd-gaz-olej-węgiel-inne&p=5445547&viewfull=1#post5445547

Po pierwsze jakim jestes autorytetem zeby mnie przekonywac to raz.-pokaz kompetencje

po dwa:

http://www.ewe.pl/ewe-energia/domy-i-mieszkania/ceny-gazu/@@ceny-gazu ...to sa własnie te twoje pólprawdy ,,doradco,,

Czyli w najgorszym wypadku mój roczny abonament to 430 zł....

i teraz idziemy dalej...Procentowy udział zapotrzebowania mojego domu w energie na samo ogrzewanie to ..jkaies 15-20 % to juz w uproszczeniu...teraz przelicz sobie :)

Wbij sobie w głowe że u mnie najbardziej opłaca sie GZ 50 na taryfie G-0 (do tego bede dążył)...wspomagane solarami ,ze względu na wysokie zuzycie CWU

A za prąd i tak i tak zabule miesiecznie 200-300 zł:) i nie ma w tym ani CO ani CWU:)

Ile jeszcze bedziesz plesc bzdury na tym forum,oderwałeś się od rzeczywistosci i tu jest kłopot. Polecam mniej forum ,wiecej praktyki..wtedy mozna nabrac kompetencjii.:)]

Mpopław co do ciotki i imienin...jak chodze to raczej napic sie wódki i pogadac ...ale nie o nosnikach energii:)...

Ostatnia rzecz..tu juz bazuję na zwykłej ludzkiej pazernosci...gdyby prąd był dobrym nosnikiem energii cieplnej(czytaj tanim)..to ludzie po prostu budowali by sobie domki energooszczedne wg. forumowej wiedzy ...potem nie robili zadnych instalacjii tylko podjechali do casto po konwektorki ..wtyczka do pradu i zyć nie umierac.Naprawde uwierz kazdy by tak chciał ale to w praktyce tak sie nie da...skoro mozna dużo taniej to ludzie wybieraja taniej.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Ok, do czego będziesz używał?

Jaki foumowy stereotyp? Na forum ludzi grzejących prądem jest mały procent.

Tanio u Was robią te przyłącza, ja pytałem wiele firm, u niektórych cena wynosiła 5tys, a rury mam 10 metrów do zrobienia. U mnie nie było w adaptacji pieczątki gazownika, poza tym nie było jeszcze gazu w pobliżu, gazownia chciała osobny projekt, w związku z tym osobne PnB, osobny kierownik budowy.

Z prądem jest problem psychologiczny - wszyscy w 'realu' straszą, zresztą z gazem też mi tak rodzina gadała, dopóki teść nie ocieplił porządnie domu i rachunki mu spadły do 3,5tys/rok.

Ale każdy sam sobie wybiera i płaci.

Mówisz że ludzi grzejacych pradem jest mało? No patrz ...a ciagle czytam ze to sie opłaca:)To jak rto jest z tym pradem?

U nas przyłacze z szafką od a do z- 1680 zł

potem od szafki do domu nie licząc materiału bo to sa grosze to za odbiór 1000 zł

Ja mam przyłacze gazowe juz zaadoptowane w projekcie budowlanym ,naprawde nie płacę juz za nie ani grosika wiecej ponad to co zapłacoiłem juz przy adaptacjii.

Z prądem nie ma żadneg problemu psychologicznego to tez mit . Jesli spojrzymy na prąd inaczej niz forumowi spece od energodomów to wyjdzie nam ze:

Wartość opałowa nośników energii (uśrednione dla gazu ziemnego, energii elektrycznej i dla węgla):

* drewno - 10 GJ/m3

* gaz ziemny - 0,0952 - GJ/dm3

* propan - 0,0240 GJ/l

* olej opałowy 0,0357 GJ/l

* elektryczne I i II taryfa - 0,0036 GJ/kWh

* węgiel 27,2 GJ/t

i dalej:

Koszt 1 GJ w zależności od nośnika energii i rodzaju instalacji grzewczej

Nośnik energii MJ/kWh koszt wytworzenia jednostki [1GJ]

elektryczność 3,6 140 zł/GJ

gaz ziemny 34 70zł/GJ

olej opalowy 43 71zł/GJ

gaz płynny 46 57zł/GJ

węgiel 23 30zł/GJ

drewno 14,8 21zł/GJ

Jak widzisz na powyzszej tabelce to dane nie z kosmosu tylko ogólnie dostepne i nie potrzeba być specem żeby wiedzieć że prąd jako nośnik energii cieplnej jest najdrozszy i to 2x drozszy od drugiego zaraz po nim....Tylko ,,problem psychologiczny,, polega na tym że :)..prąd jako nośnik ,,czysty,, - ,,bezpieczny,, pasuje do idei domów pasywnych/energooszczednych....poniewaz w takich domkach idzie jego rzeczywiscie duzo mniej niz w domach normowych tylko ze gazu by szło 2 x mniej:)....tyle że gaz ,wengiel czy olej jest ,,drogi,, nieekologiczny,,problematyczny itd.:) To jest ta filozofia forumowa:)

i ja tego absolutnie nie neguje,ale pozwólmy ludziom wybierać a nie pisac glupie podteksty ze jak dom 82 m i GZ 50 to? no własnie To co?

pozdrawiam

czytam tak sobie te posty i nie wiem o co wy się tak naprawde sprzeczacie? wiadomo że prąd jest najdroższym nośnikiem energii, natomiast instalacja ogrzewania w tym przypadku kosztuje grosze no i można dodatkowo zaoszczędzić parę tys. na rezygnacji z komina, ponadto jest to najmniej obsługowy, i co za tym idzie najbardziej komfortowy sposób grzania co w moim przypadku jest najważniejsze. to co zaoszczędziłem na instalacji CO wpakowałem w dodatkowe ocieplenie, według obliczeń za prąd na ogrzewanie zapłacę 2050zł na rok, dodatkowo mam zamiar przepalać w kominku więc pewnie wyjdzie jeszcze mniej, gdybym miał grzać gazem mając to samo ocieplenie pewnie bym płacił około 1500zł\rok, ale musiałbym wydać min. 20.000zł na komin,piec i tradycyjną instalację.

czyli rachunków po 1500zł/miesiąc za CO nie pokażesz, w zamian za to będziesz obrażać bo tylko to ci zostało z merytoryki wypowiedzi

w związku z tym ostatnia moja uwaga w tych swoich kalkulacjach pomijasz koszty ukryte, tyle ode mnie z mojej praktyki, za 2 lata z przyjemnością wrócę do tego wątku żeby zobaczyć jak twoja praktyka zderzy się z twoimi obecnymi teoriami, i jak wysokie będą twoje faktury za gaz

Dobra ale po co tobie te skany rachunków? Wiesz ja raczej obracam sie w srodowisku gdzie jest zaufanie,takich mam kolegów ze staramy sobie ufac...a po drugie po co ci skan rachunku? zeby zaraz podwazyc milion innych rzeczy ...od ocieplenia po typ licznika?:) To nie o to chodzi.

Szkopuł w tym że prad jest po prostu drogi i koniec kropka. Jesli miesiecznie za ogrzewanie ktos zapłaci 300 zł grzejąc pradem to zapłaci w tym samym domu grzejac gazem 120 zł..ale te 300 zł to nie duza kwota by nie pójsc w elektryke.i to jest w porzadku i to rozumiem ale panowie po prostu przedstawiajcie rózne alternatywy i szanujcie innych wybory w koncu kazdy ma swoja kase i decyduje. ja bede miał w domu 70 m2 podłóg jako lita deska debowa na legarach i co? tez mam robić akumulacje?:) .

na koniec chce zaznaczyć ze nikogo nie atakuje i nie obrazam...mpopław ja nie wiem skad ty wywnioskowales ze sie poczułes obrazony. pozdrawiam i bnie spierajmy sie o rzeczy oczywiste.:)

Jak tylko zamieszkam i zacznę uzytkować dom bede dzielił sie wynikami...jesli okaze sie ze załozenie gazu było nieopłacalne w stosunku do pradu ,to tutaj to napisze pochyle czoła i przyznam sie do błędu.U mnie nie ma z tym kłopotu.

Edytowane przez Kasia242

Pompa powietrzna jest dobra ale jako wspomaganie istniejącej instalacji - to bardziej w okresie wiosenno jesiennym. Sama w sobie (z resztą jak posostałe) nie jest w stanie udźwignąć ogrzania domu i CWU (bez grzałki).

Ze też w 2.dekadzie XXI wieku takie rzeczy zdarza się jeszcze przeczytać :)

Otóż nawet na tym forum są użytkownicy pomp ciepłą, którzy za sezon grzewczy w swych domkach ~140m2 płacą po około 1800zł. A kominkiem przepalają 4-5razy w roku, jak goście sie zjawią.

Nie używają grzałek oczywiście - chyba, ze po to, by wybić legionelle raz na tydzień. A ilością zużytych kWh dziela się regularnie

Użytkowników pomp powietrznych jest mniej (ale też grzeją, z niewiele wyższymi rachunkami), ale już w tym roku widać, że to źródło ciepła cieszy się coraz większym zainteresowaniem i za rok będzie doświadczeń więcej.

Wyczytana tu informacja, że bez grzałek pompa ciepłą nie jest w stanie zagrzać wody do temp wyższej niż temp gruntu można skomentowac chyba tylko tak:

http://www.youtube.com/watch?v=oEjVpgLkeFg

Edytowane przez fotohobby

a możesz zdradzić jak doszedłeś do tych liczb 300zł za prąd to 120 zł za gaz ?? bo mało komu po ostatniej podwyżce udaje się ostatnio zejść poniżej 0,25zł/kWh dla GZ-50 (z amortyzacją komina kotła kaloryferów serwisami i przeglądami dobija 0,3zł/kWh) i to już jest znacznie drożej niż jeden user z tego forum który grzeje się klima-konwektorem i czasami przepala w kominku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169172-Mój-komfortow-y-drewniany&p=4389177&posted=1#post4389177

* drewno - 10 GJ/m3

* propan - 0,0240 GJ/l

* węgiel 27,2 GJ/t

i dalej:

gaz ziemny 34 70zł/GJ

olej opalowy 43 71zł/GJ

gaz płynny 46 57zł/GJ

węgiel 23 30zł/GJ

drewno 14,8 21zł/GJ

licz:)

Ja rozpatruje dom tylko wjeden mozliwy sposób,robisz ogrzewanie:

1.pradem

2.gazem

3.wegiel,drewno

4. inne mniej popularne

i rozpatruje poprzez prosty algorytm...cena uzytkowania-komfort,potem cena montazu-zwrot inwestycjii

Innymi słowy ja rozpatruje swój nosnik energii pod konkretne załozenia czyli..ja np. bardzo nie chce miec domu z silki,bardzo chce drewniana podłoge, nie zalezy mi absolutnie na akumulacyjnosci...ani ogrzewania ani cwu bo..taki tryb zycia prowadze..

Błąd rozumowania na forum wsród niektórych uzytkowników polega na prostym załozeniu:

1.Dom pasywny /energooszcz,- ogrzewanie pradem

2.dom w starej tech. nieenergooszczedny-paliwo stałe(wegiel,drewno)

takie załozenia prowadza do zawęzenia myslenia i powielania stereotypów.

pozdrawiam

* drewno - 10 GJ/m3

* propan - 0,0240 GJ/l

* węgiel 27,2 GJ/t

i dalej:

gaz ziemny 34 70zł/GJ

olej opalowy 43 71zł/GJ

gaz płynny 46 57zł/GJ

węgiel 23 30zł/GJ

drewno 14,8 21zł/GJ

licz:)

Ja rozpatruje dom tylko wjeden mozliwy sposób,robisz ogrzewanie:

1.pradem

2.gazem

3.wegiel,drewno

4. inne mniej popularne

i rozpatruje poprzez prosty algorytm...cena uzytkowania-komfort,potem cena montazu-zwrot inwestycjii

Innymi słowy ja rozpatruje swój nosnik energii pod konkretne załozenia czyli..ja np. bardzo nie chce miec domu z silki,bardzo chce drewniana podłoge, nie zalezy mi absolutnie na akumulacyjnosci...ani ogrzewania ani cwu bo..taki tryb zycia prowadze..

Błąd rozumowania na forum wsród niektórych uzytkowników polega na prostym załozeniu:

1.Dom pasywny /energooszcz,- ogrzewanie pradem

2.dom w starej tech. nieenergooszczedny-paliwo stałe(wegiel,drewno)

takie załozenia prowadza do zawęzenia myslenia i powielania stereotypów.

pozdrawiam

ja w ten sam sposób wybierałem rodzaj ogrzewania, i z moim ociepleniem zwrot inwestycji w gaz, lub ekogroszek trwałby okolo 20lat więc dałem sobie z tym spokój.

to nie moje tabelki:)

http://dom.money.pl/kalkulator/ ...to może tutaj kłamia?

http://www.audyt-energetyczny.net/poradnik-audytora-energetycznego-2.php...a moze tutaj tez sie mineli z prawda..?

Panowie wystarczy google i 2 minuty i kazdy wie jaka wartosć opałowa ma dany nośnik ,można takich linków 100 wklejac ,..to tak samo Panie mpopław z tymi fakturami które chciałes zobaczyć...nie ma to sensu jak ktoś wie swoje,i jest odporny na fakty.dane(cena ) z pierwszego linku jest za rok 2009 ale to bez znaczenia bo porównujemy nosniki a nie wzrost cen.

Ty nie pojmujesz albo nei chcesz pojąc co to jest wartość opałowa danego nośnika - jak do tego dojdziesz to mozesz dalej argumentować,inaczej to puste gadanie,naprawde szkoda klawiatury bo my rozmawiamy o dwóch róznych rzeczach. Jak to rozgryziesz;) to wtedy pogadamy o akumulacyjnosci domu,kosztach CWU,i innych kosztach zasilania pradem.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

ja w ten sam sposób wybierałem rodzaj ogrzewania, i z moim ociepleniem zwrot inwestycji w gaz, lub ekogroszek trwałby okolo 20lat więc dałem sobie z tym spokój.

Może w takim razie policz ile kasy władowałes w ocieplenia:)..nie kumam tego...ludzie beda robic superciepłe domki zeby wybierac najdroższy nosnik energii:)....przeciez ten mityczny wielki wkład we wszystkie inne instalacje oprócz pradu juz dawno został na tym forum obalony,nie mówiac o ograniczeniach..no i te okna o tych pięknych współczynnikach których nie wolno uchylić bo uciakają cenne kwh II taryfy:)..

Zauwaz że ja rozpatruje tylko zaleznośc gaz ziemny -prąd i fakt bezsporny jest jeden,dwa identyczne domy ..jeden grzany prądem ,drugi GZ 50 -w drugim wypadku koszty miesieczne eksploatacyjne sa minimum 2x mneijsze. I tylko takie coś mnie interesuje.Po co ta polemika?

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242