Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość styro a grubość wylewki

carolinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bo wypowiadają się merytorycznie, w przeciwieństwie do front247 który miesza ze sobą praktycznie każde zagadnienie budowlane, a jednocześnie twierdzi że ma monopol na wiedzę i ocenę wiedzy innych a jego dom to jak na razie tylko fundamenty

Oj z tą merytoryką to wiesz jak jest. Nie jestem na tym forum jakoś długo ale wiem już kto merytorycznie powtarza za innymi :) a sam ma dom w rozsypce.

po co te maskarady, zacytuj który konkretnie fragment wypowiedzi ci się nie podoba i za chwilę dostaniesz sprostowanie

Za dużo by tego było. Mówię ogólnie. Że wielu forumowiczów się wypowiada na chociażby temat jak to zajebiście ocieplili dom i jakie to niskie rachunki będa mieć - już nie wnikam czy w prądzie czy w czym innym - a tak naprawdę jeszcze nie mieszkają. Bo się naczytali, nasłuchali, w radiu mówili itp. Powielają wypowiedzi wierząc że i u nich tak będzie. Mało tego istotnie przekonują do swoich racji innych. Przekonywac mnie mozesz Ty - bo masz, bo mieszkasz , bo korzystasz (oczywiście wychodze tylko z takiego założenia bo osobiście nie widziałem), Lecz jako doswiadczony forumowicz i zdaje się obyty człowiek w tej branży wiesz dobrze o tym że nie ma dwóch identycznych budów - nawet jesli to ten sam projekt i Ci sami wykonawcy. Wiele czynników będzie wpływać na końcowy efekt. Poza tym , jak na każdym forum, wszyscy mówią o zaletach............ nikt o wadach :D

Z resztą w każdym projekcie budowlanym określone jest zapotrzebowanie na ciepło danego domu z zachowaniem warunków projektowych i nie widzę także powodu,żeby w to nie wierzyć i wg mnie przy poprawieniu warunków projektowych wg mnie zapotrzebowanie się zmniejszy a nie zwiększy czy zostanie na podobnym poziomie.

A ja mam powody zeby nie ufac obliczeniom cieplnym podanym w projektach, przeliczałem i sprawdzałem kilka takich takich obliczeń i zawsze były te wyniki wyższe od 50 do 100 %. Nie wiem moze trafiłem akurat na takie projekty, albo projektant przyjął asekuracyjnie za duzy zapas. Mówimy oczywiscie o projektach bez zmian, te w których były zmiany, szczególnie wymiarów lub okien i drzwi w ogóle nie sa powtórnie przeliczane.

Z obliczenianiami w projektach jest tak jak ze wskaznikiem napiecia. podaje ze jest , ale nie podaje wartosci lub podaje niedokladnie.

Ja zakładam,że każdy buduje dla siebie,że każdemu zależy na dobrym domu i każdy interesuje się swoją budową a nie tylko żeby był dach nad głową.Od tego,żeby wiedzieć jakich spodziewać się rachunków za ogrzewanie jest audyt energetyczny,który z dużą dozą dokładności określi nam to a potem dokładne budowanie wg niego.Nie mam podstaw zakładać,że np.średnie spalanie podane przez producenta auta na 8l/100km będzie wynosiło 16l/100km.Podobnie jest z wykoannym OZC przed budową. Z resztą w każdym projekcie budowlanym określone jest zapotrzebowanie na ciepło danego domu z zachowaniem warunków projektowych i nie widzę także powodu,żeby w to nie wierzyć i wg mnie przy poprawieniu warunków projektowych wg mnie zapotrzebowanie się zmniejszy a nie zwiększy czy zostanie na podobnym poziomie.

heheh dziwnym trafem zawsze z tym paliwem jest troche więcej................ ale to tak na boku:)