Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć ściany działowe ze stropem

Recommended Posts

Witam.

Tynkarze tynkuja w tej chwili nasz dom i zastanawia mnie jedna rzecz:

Sciany dzialowe byly budowane po wylaniu stropu i zgodnie z zaleceniem kierownika budowy nie zostaly domurowane do konca - ostatni cm jest wypelniony elastycznym materialem - pianka PU.

Podobno robi sie tak, zeby strop nie opieral sie na dzialowkach, ktore nie sa przeznaczone do przenoszenia ciezaru stropu.

I teraz pytanie: Jak to teraz otynkowac?

Moi tynkarze zatynkowali cala ta szczeline dylatacyjna, wiec obawiam sie, ze po obciazeniu stropu (np wylewki) gdy strop delikatnie sie ugnie, tynk popeka w tym miejscu.

Mysle, ze sposobem na to, byloby zostawienie szczeliny powiedzmy 5 mm i wypelnienie tej szczeliny jakas elastyczna masa (akrylowa?).

I teraz pytanie do tych, ktorzy juz mieszkaja: Jak macie zrobione i jak to sie zachowuje po obciazeniu stropu?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Janusz.

Edytowane przez Janusz J

• 5 weeks później...
Witam.

Tynkarze tynkuja w tej chwili nasz dom i zastanawia mnie jedna rzecz:

Sciany dzialowe byly budowane po wylaniu stropu i zgodnie z zaleceniem kierownika budowy nie zostaly domurowane do konca - ostatni cm jest wypelniony elastycznym materialem - pianka PU.

Podobno robi sie tak, zeby strop nie opieral sie na dzialowkach, ktore nie sa przeznaczone do przenoszenia ciezaru stropu.

I teraz pytanie: Jak to teraz otynkowac?

Moi tynkarze zatynkowali cala ta szczeline dylatacyjna, wiec obawiam sie, ze po obciazeniu stropu (np wylewki) gdy strop delikatnie sie ugnie, tynk popeka w tym miejscu.

Mysle, ze sposobem na to, byloby zostawienie szczeliny powiedzmy 5 mm i wypelnienie tej szczeliny jakas elastyczna masa (akrylowa?).

I teraz pytanie do tych, ktorzy juz mieszkaja: Jak macie zrobione i jak to sie zachowuje po obciazeniu stropu?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

Janusz.

Ja mam wypełnione pianką , na to zarzucony tynk - i póki co jest wszystko ok - a obciążenie na stropie już prawie maksymalne jakie ma być

• 2 years później...

Film na temat...

Zapraszamy do obejrzenia historii pewnej dziewczyny, która nie chciała ściany działowej między kuchnią a salonem. Trzeba było wezwać fachowców, potrzebne były profesjonalne narzędzia...

Zobacz inne filmy poradnikowe murator.tv - to Telewizja Budowlana dla Was!

• 1 month później...