oleniek 30.05.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam Dwa lata temu skończyliśmy (no tak jakby) budowę domu. Tymczasowo - z braku kasy- ociepliliśmy strych wełną położoną na podłodze . Wiadomo było, że będzie to do zmiany. Po dwóch zimach z czego jednej zamieszkałej i zebraniu kasy zdecydowaliśmy się docieplić strych wkładając wełnę w krokwie. Doszkoliłam się w tej materii, popodglądałam sąsiada dom i tam ku swojemu zdumieniu zobaczyłam że on ma podłożony między górną krawędź szczytowej ściany a połać dachu z blachodachówki (my też mamy blachodachówkę) styropian (10cm) żeby ściana nie "ciągnęła" mrozu od blachy i nie było mostka termicznego. U mnie ani budowlańcy nie wpadli na tak genialny pomysł, ani kierownik budowy, ani nawet my. I co teraz? Pianka izolacyjna skruszeje po kilku latach od temperatury pod blachą. Wciskać wełnę? ale ona jak się pogniecie to i tak nie będzie spełniała swojej roli...chyba że się mylę... Wsadzać styropian 1 cm, a od spodu dodać jeszcze pianki? Podciąć mur na całej grubości, żeby wcisnąć chociaż 5 cm styropianu? Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 30.05.2012 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dodam jeszcze, że boję się skuwać/ścinać całe 15 cm ( czyli do krokwi) muru, bo przecież na zewnątrz do czegoś jest przymocowana podbitka. I co jeśli skuję akurat ten kawałek muru który trzyma podbitkę. A jeśli już ścinać to czym? Kantówka mi wejdzie na jakieś 3 cm... piłą ? taką do betonu komórkowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.05.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 nie wiemy nic o onstrukcji pod Twoją podbitkę, ale raczej na ścianie czy na izolacji na ścianie to ona nie powinna być oparta, szybciej na więźbie, jeśli nie ma zbyt blisko krokwi to możesz podciać nie na 15 al;e na 8-10cm, i w porównaniu do braku izolacji w tym miejscu te 8-10 to już luksus a przede wszystkim zadbaj o ciągłość izolacji, tzn styropian na zewnątrz przechodzi w ten który chcesz dać na ścianie szczytowej a ten przechodzi szczelnie w wełnę poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 31.05.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witam Dwa lata temu skończyliśmy (no tak jakby) budowę domu. Tymczasowo - z braku kasy- ociepliliśmy strych wełną położoną na podłodze . Wiadomo było, że będzie to do zmiany. Po dwóch zimach z czego jednej zamieszkałej i zebraniu kasy zdecydowaliśmy się docieplić strych wkładając wełnę w krokwie. Doszkoliłam się w tej materii, popodglądałam sąsiada dom i tam ku swojemu zdumieniu zobaczyłam że on ma podłożony między górną krawędź szczytowej ściany a połać dachu z blachodachówki (my też mamy blachodachówkę) styropian (10cm) żeby ściana nie "ciągnęła" mrozu od blachy i nie było mostka termicznego. U mnie ani budowlańcy nie wpadli na tak genialny pomysł, ani kierownik budowy, ani nawet my. I co teraz? Pianka izolacyjna skruszeje po kilku latach od temperatury pod blachą. Wciskać wełnę? ale ona jak się pogniecie to i tak nie będzie spełniała swojej roli...chyba że się mylę... Wsadzać styropian 1 cm, a od spodu dodać jeszcze pianki? Podciąć mur na całej grubości, żeby wcisnąć chociaż 5 cm styropianu? Proszę o radę. Nie popadaj w paranoje. To że ktoś dał na całej długości ściany szczytowej styropian - nie oznacza ze to jest takie cudowne rozwązanie.Pewnie sie murarzom bloczków nie chciało ciąc więc wymyślili bajke ze styropianem. Po pierwsze bloczek - wygląda na suporex lub tym podobny - też ma swoją przenikalność cieplną - może słabsza niż styropian - ale jakiś mostek cieplny to z tego nie jest - większy masz np na belkach krokwiowych - idąc tym tokiem rozumowania to cały dom masz jeden mostek cieplny - bo wszedzie te bloczki:) Po drugie - nawet jesli w tym miejscu nastąpi jakieś ciągnienie wilgoci to nic nie szkodzi. Zwróć uwage że styropian jest tez materiałem nasiąkliwym - jak już naciągnie to tak szybko nie odda - w przeciwieństwie do bloczka. Po trzecie taka jest technolgia wykonania budynku - ściana szczytowa powinna wejść między krokwie i pierwszy raz widze aby ktoś to miejsce wypełnial styropianem - ułóż wełne międzu krokwie oraz miedzy ściane a krokiew i niczym się nie martw. Pamietaj nadgorliwość gorsza od faszyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 31.05.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 to zalezy czy podbitka jest oparta na krokwi czy obnizona i złapana na lacie przybitej do ściany - bo tez takie fanaberie widziałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.06.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie popadaj w paranoje. To że ktoś dał na całej długości ściany szczytowej styropian - nie oznacza ze to jest takie cudowne rozwązanie.Pewnie sie murarzom bloczków nie chciało ciąc więc wymyślili bajke ze styropianem. Po pierwsze bloczek - wygląda na suporex lub tym podobny - też ma swoją przenikalność cieplną - może słabsza niż styropian - ale jakiś mostek cieplny to z tego nie jest - większy masz np na belkach krokwiowych - idąc tym tokiem rozumowania to cały dom masz jeden mostek cieplny - bo wszedzie te bloczki:) Po drugie - nawet jesli w tym miejscu nastąpi jakieś ciągnienie wilgoci to nic nie szkodzi. Zwróć uwage że styropian jest tez materiałem nasiąkliwym - jak już naciągnie to tak szybko nie odda - w przeciwieństwie do bloczka. Po trzecie taka jest technolgia wykonania budynku - ściana szczytowa powinna wejść między krokwie i pierwszy raz widze aby ktoś to miejsce wypełnial styropianem - ułóż wełne międzu krokwie oraz miedzy ściane a krokiew i niczym się nie martw. Pamietaj nadgorliwość gorsza od faszyzmu. no takich głupot na forum dawno nie widziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.06.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 no takich głupot na forum dawno nie widziałem... bardzo się rozpisałeś - jesli Twój umysł tego nie wyłapał - to było w stronę ironio......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts