Agnieszka6 30.05.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 WitamKochani o czym mogą świadczyć pęknięcia w betonie na zalanych ławach fundamentowych? Niestety nie potrafię wkleić zdjęcia więc postaram się przynajmniej jako tako to opisać. Teren był dość mokry. Osuszany pompą. Woda ciągle napływała. Kiedy już jako tako osuszyliśmy teren zaczęły się wykopy. Koparka wykopała wykop pod cały dom a nie tylko pod ławy. Były szalunki. W środku szalunków murarze podsypali troche piachem i cementem żeby związało tą wodę. Zbrojenie układali na kamieniach - tzn. kilka kamieni podtrzymujących zbrojenie w powietrzu. Potem zalane to zostało betonem B20. Potem było podlewane wodą. Po kilku/ kilkunastu godzinach na betonie pojawiły się rysy. Są chyba trzy rysy w pobliżu siebie w jednym z narożników domu. Te rysy biegną przez całą szerokość ławy. Czy to źle? Czy to jest normalne, czy tak się zdarza? Czy mam się tym zająć bardziej wnikliwie, bo takie rzeczy szkodzą konstrukcji domu? Doradźcie proszę, bo laik ze mnie.PozdrawiamAga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.05.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Bez fotek nikt nie powie co to za peknięcia , ale na świerzym fundamencie poprzeczne pekniecia to najcześciej skurczowe, czy to wystepuje nad strzemionami ? Jeżeli tak zbyt mala otulina betonu i zła pielegnacja. Groxne to nie jest. Ławice to takie deski obok wykopu na których geodeta wyznacza osie ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka6 30.05.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 a ja myslalam ze lawice to ta czesc fundamentow gdzie sie wklada zbrojenie:) nie wiem co to sa strzemiona:( ale dziekuje Ci za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.05.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Strzemiona to takie "kwadraty" z cienkiego (fi6mm) dutu które łaczą pręty zbrojenie głownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka6 30.05.2012 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 A to nie wiem czy te rysy są nad strzemionami, bo owe strzemiona są już zalane. W sumie można przeanalizować zdjęcia ale coraz więcej opinii wskazuje na to, że to nic groźnego więc dam sobie z tym spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 30.05.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam Kochani o czym mogą świadczyć pęknięcia w betonie na zalanych ławach fundamentowych? Niestety nie potrafię wkleić zdjęcia więc postaram się przynajmniej jako tako to opisać. Teren był dość mokry. Osuszany pompą. Woda ciągle napływała. Kiedy już jako tako osuszyliśmy teren zaczęły się wykopy. Koparka wykopała wykop pod cały dom a nie tylko pod ławy. Były szalunki. W środku szalunków murarze podsypali troche piachem i cementem żeby związało tą wodę. Zbrojenie układali na kamieniach - tzn. kilka kamieni podtrzymujących zbrojenie w powietrzu. Potem zalane to zostało betonem B20. Potem było podlewane wodą. Po kilku/ kilkunastu godzinach na betonie pojawiły się rysy. Są chyba trzy rysy w pobliżu siebie w jednym z narożników domu. Te rysy biegną przez całą szerokość ławy. Czy to źle? Czy to jest normalne, czy tak się zdarza? Czy mam się tym zająć bardziej wnikliwie, bo takie rzeczy szkodzą konstrukcji domu? Doradźcie proszę, bo laik ze mnie. Pozdrawiam Aga Kochani forumowicze za co Wy płacicie swoim Kierownikom Budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 30.05.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Kochani forumowicze za co Wy płacicie swoim Kierownikom Budowy? Jak to za co za pieczątkę. Na koniec budowy przychodzi Pan Pieczątka i wypełnia cały dziennik wstecz i składa oświadczenie o wykonaniu zgodnie z projektem, mimo,że budynek 3m szerszy i 5 wyższy niż w projekcie. Co zrobić przy 10domkach( po jakieś 1500-2000zł sztuka) i pracy na etacie na "prawdziwej budowie" Pan Pieczątka, nie ma czasu na głupoty pod tytułem wizyty na budowie , którą teoretycznie kieruje. Polska rzeczywistość budowy domków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 30.05.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 I mają zliberalizować Prawo budowlane. !!! Nierudno sobie nawet wyobrazić, jakie "pokraki" będą budowane po tej liberalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka6 31.05.2012 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 no właśnie:) nie miał czasu... przecież to nie jego dom. Tak więc szukałam opinii i zdania innych w tym temacie... Dziękuję Wam bardzo za reakcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 05.06.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 no właśnie:) nie miał czasu... przecież to nie jego dom. Tak więc szukałam opinii i zdania innych w tym temacie... Dziękuję Wam bardzo za reakcję HEHe spoko nie przejmuj sie - mój tez jak do tej pory był tylko 3 razy na budowie. Jest na to rozwiązanie. Wziąśc takiego co oprócz kasiury za bycie KB bierze za przyjazd na budowe. Uwierzcie - staje sie wtedy bardzo nadgorliwy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.06.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 no właśnie:) nie miał czasu... przecież to nie jego dom. Tak więc szukałam opinii i zdania innych w tym temacie... Dziękuję Wam bardzo za reakcję Moim zdaniem* beton został źle zawibrowany i osiadł wtórnie stąd te rysy. * na tyle ile można wyciągnać wnioski czytając forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 21.06.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 I mają zliberalizować Prawo budowlane. !!! Nierudno sobie nawet wyobrazić, jakie "pokraki" będą budowane po tej liberalizacji. I bardzo dobrze !! Co kogo obchodzi co ja robie na swojej prywatnej działce? Chcacemu nie dzieje się krzywda tylko...debilowi. To sie nazywa wolność a nie tak jak teraz zniewolenie. czym wieksza liberalizacja praw do samodzielnego działania tym mniej przypadkowych firemek co budowac nie potrafia,jak sie jeden baran z drugim(inwestor),przejedzie na firmie to inni beda lepiej wybierac kompetencje...a jak sie dom zawali-trudno prokurator,pozew cywilny i pól banki odszkodowania...ale to sa marzenia bo zyjemy w eurosocjalizmie gdzie człowieka traktuje sie jak ciele które trzeba prowadzic na sznurku... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts