Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton a usługa betonowania - VAT

Juziomen

Recommended Posts

Witam,

Jestem nową osobą na forum, zatem witam wszyskich.

Od kwietnia jestem budowlańcem :) a raczej osobą budującą swój dom.

Chciałbym zapytać o odliczenia budowlane w przypadku betonu. Sporo się na ten temat naczytałem ale to i tak nie rozwiewa moich wątpliwości.

Dostarczono do mnie na budowę beton (B20) gruchą + owczywiście pompa i wibrator.

Na fakturze zobaczyłem jedną kwotę : usługa betonowania. Z tego co się orientuję jest ona obarczona 7% podatkiem VAT przy czym usługi nie można odliczyć.

Nie jest to zagranie betoniarni celem zapłacenia przez nich mnijeszego VAT-u ze sprzedaży betonu?

Wydaje mi się, że beton z gruchy można odliuczyć: http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.html

Dzięki za pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam

Witam,

Jestem nową osobą na forum, zatem witam wszyskich.

Od kwietnia jestem budowlańcem :) a raczej osobą budującą swój dom.

Chciałbym zapytać o odliczenia budowlane w przypadku betonu. Sporo się na ten temat naczytałem ale to i tak nie rozwiewa moich wątpliwości.

Dostarczono do mnie na budowę beton (B20) gruchą + owczywiście pompa i wibrator.

Na fakturze zobaczyłem jedną kwotę : usługa betonowania. Z tego co się orientuję jest ona obarczona 7% podatkiem VAT przy czym usługi nie można odliczyć.

Nie jest to zagranie betoniarni celem zapłacenia przez nich mnijeszego VAT-u ze sprzedaży betonu?

Wydaje mi się, że beton z gruchy można odliuczyć: http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.html

Dzięki za pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam

- Podstawowe pytanie - umawiałeś się na usługę betonowania czy zakup betonu i oddzielnie wynajem sprzętu ? Jaką cenę ustaliliście za poszczególne składowe (w sensie netto czy brutto) ?

- Teoretycznie betoniarni "zwisa" jaki płaci VAT, bo tak naprawdę to Ty go płacisz. Czy to będzie 8% czy 23% to i tak Ty to zapłacisz. Betoniarnia jedynie przekaże te pieniądze na konto US (w dużym uproszczeniu)

- Beton jak najbardziej można "odliczyć". Ale na pieniądze czekasz. Dostając fakturę na usługę (VAT 8%) w pewnym sensie dostajesz pieniądze od razu.

Myślę że wiem o co Ci chodzi. Prawdopodobnie w trakcie negocjacji ceny betonu doszło do mniej lub bardziej celowego "nieporozumienia". Typowy błąd początkującego budowlańca. Trzeba tu być bardzo ostrożnym i precyzyjnym.

Jeżeli rozmawialiście o cenie netto to sprawa jest prosta.

Jeżeli dostałeś cenę brutto, to zawsze trzeba dopytac z jakim VAT'em, bo sprzedawcy chcąc być bardziej konkurencyjni często "manipulują". Przykład :

1 - usługa betonowania, do zapłaty 5000 PLN brutto, VAT 8%

2 - zakup betonu, do zapłaty 5000 brutto, VAT 23%

W obu przypadkach z kieszeni ubędzie 5 000 PLN, ale tak jak zauważyłeś, lepszy jest wariant 2 bo "dla fizycznych" jest możliwość odzyskania cześci VAT'u.

Dlatego zawsze rozmawiając o cenie warto pytać i porównywać ceny netto i samodzielnie doliczyć sobie VAT. Wtedy nie będzie niespodzianek.

• 3 months później...

Witam,

Podłączam się pod temat,

Ja jestem już po zakupie kupiłem beton z gruszki B-20 w ilości 81 kubików...

Niestety faktura którą mi wystawiła betoniarnia nie wygląda dobrze mam napisane:

Na jednej:

Beton B-20 K3 (PKWiU26.6) 25m^3 VAT 23%

na drugiej:

Beton B-20 K-4 (PKWiU26.6) 56m^3 VAT 23%

martwi mnie to że w aktualnym spisie materiałów podlegających odliczeniu nie ma w ogóle PKWiU 26.6

Nie wiem co mam z tym zrobić powinna chyba być pozycja 25 z wykazu i ex 23.6. Czy biec czym prędzej do betoniarni i żądać korekty?

Mam jeszcze starszą fakturę z 2009 roku (wiec VAT jeszcze 22%)

i tu mam Pozycję pustak MAX 220 kl. 15 (PKWiU26.40.11-10.12)

Boję się ze z powodu tych głupich PKWiU wypisanych na F-VAT mogę nie dostać zwrotu.

Dziś byłem w moim US ale w jedynym czynnym okienku babka nawet nie chciała spojrzeć na moje faktury