Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykop pod fundamenty odsłonięty i pozostawiony - decyzja kierownika budowy

Recommended Posts

Witam,

Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle. Dom budowany na działce na której wykonywane były odwierty geologiczne (początkowo miała być inna inwestycja więc fundament nie pokrywa się odwiertami - jeden jest tuż przed planowanym domem a drugi ok 10 m za). Wyniki badań: z przodu gilna twardoplastyczna, z tyłu piachy średniozagęszczone, woda na głębokości ok 1.5m. Dokumentacja została przekazana projektantom, którzy wykonując projekt fundamentu założyli niejednorodność gruntu (a przynajmniej tak twierdzą).

Pierszy dzień budowy i pierwsze problemy. W czwartek wykonany został wykop pod fundamenty (ok 1.2m). Wieczorem kierownik budowy przyszedł i stwierdził, że grunt ma za słabą nośność i nalezy go wymienić (pierwszym jego pomysłem było zebranie 1m ziemi i nasypanie kamienia). Zrobił odpowiedni wpis w dzienniku budowy (wstrzymanie prac) i odbił piłeczkę do architektów w celu dostosowania fundamentu do warunków rzeczywistych- ci natomiast do mnie o wykonanie uzupełniających badań gelogicznych. We wtorek na działke przyjechali geolodzy i wykonali badanie dna wykopu (4 wykopy ok 1m plus badanie płytą dymaniczną LFG). Ich opinia: piaski średniozagęszczone (ID 0,56), glina twardoplastyczna (L=0,1), woda na 1.5 - czyli dokładnie to co było w poprzednim opracowaniu. Wg ich ekspertyzy fundament należy zaprojektować na 150kPa (i dokładnie tak mam zaprojektowane). Rzucili też okiem na projekt fundamentu i stwierdzili, że jest bardzo dobrze zaprojektowany do istniejących warunków (m.in bardzo gęsto ułożone ściany fundamentowe na części gliniastej wykopu). W ich opinii ten fundament mógł spokojnie na tym gruncie stanąć.

Mógł... ponieważ na skutek ostatnich deszczów warstwa zewnętrzna zmieniła swoją strukturę i parametry i musi być i tak usunięta - wykop nie został niczym przykryty ani zabezpieczony. Kierownik budowy nie podjął decyzji o zabezpieczeniu fundamentu gdyż zakładał, że gleba i tak zostanie wymieniona i nie ma takiej potrzeby.

Dodam jeszcze, że kierownik budowy nie przyjął do wiadomości eskpertyzy geologicznej - dalej utrzymuje, że grunt ma za słabą nośność i nie można na nim budować bez wymiany. Po otrzymaniu sprawozdania z odbioru wykopu przez geologów stwierdził, że rezygnuje z powierzonej mu funkcji i nie ma zamiaru ponosić finansowej odpowiedzialności za swoją decyzję.

Moje pytanie jest następujące. Kto powinien ponieść koszty wymiany uplatycznionej warstwy z wykopu?

my przecież nie widzieliśmy tego wykopu

ale widzę tu 2 ewentualności:

1. Kierownik budowy oszalał i porzucił pracę i wynagrodzenie

(choroby psychiczne jak najbardziej dotykają i kierowników budowy)

2. Ten teren to jakieś rzeczywiście wyjątkowe szambo i wolał uciec

na etapie nie zbudowania jeszcze niczego niż się pakować w to szambo

aha i odpowiedź na pytanie: inwestor

@beton44

Teren nie jest szambem w opinii 2 innych inspektorów którzy przyjechali to zobaczyć oraz w opinii mojego "Pana Zdziśka" (szefa budowlańców - może nie jest to osoba z tak pięknym wykształceniem ale w okolicy trochę już budował i jakby mu wierzę).

@jajmar

Tak- geolodzy to ta sama ekipa. Ale byli wzywani na osobne zlecenie nie żeby obronić się przed zarzucanym błędem tylko żeby uzupełnić dokumentację o badania na dokładnie wskazanym przeze mnie terenie (poprzednie, jak już pisałem, nie pokrywały się z obecnym fundamentem).

Generalnie sprawa sie trochę wyprostowała. Wykonawca stwierdził, że kierownik był nijako ich pracownikiem w związku z czym błąd leży po ich stronie i w ramach nie psucia dorych stosunków między nami podejmują się pokryć koszty. Kieronik został już wymieniony na mojego (o którym mam tam jakieś pozytywne opinie) i teraz duma co by z wykopem zrobić żeby można było budować (bo jest zdania że gdyby nie decyzja poprzedniego kierownika to budować możnaby od razu po wykopaniu ziemi).

@beton44:

aha i odpowiedź na pytanie: inwestor

Swoją drogą dziwi mnie trochę, że to inwestor powinien pokrywać koszty decyzji kierownika, który najpierw zleca badania geologiczne a potem je olewa. I tak wg opinii geologów ziemia jest do wymiany nie dlatego, że nie miała parametrów tylko, że wykop nie został zabezpieczony przed warunkami zewnętrzymi (deszczem).