marekosi 30.05.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Okna zamówione, teraz uzgadniamy z fachowcami montaż. Sytuacja jest następująca - mur z lat 80-ych, z pustka powietrzną w środku (warstwa nośna->pustka->warstwa zewnętrzna), na który planuje dołożyć 10-15 cm styropianu. Razem będą cztery warstwy. Gdzie powinny być wstawione okna? Montaż będzie "ciepły", z taśmami i fachowiec proponuje na równi z zewnętrznym obecnym licem ściany, tak żeby styropian zakrył na 2-3 cm ramę. Mnie się to podoba ze względów termicznych, jednak czy zewnętrzny mur (pojedyncza biała cegła, co jakiś czas przewiązana z murem nośnym) wytrzyma ciężar okien (największe to 140x227, 3 szybowe)? Czy uzasadnione są obawy o późniejsze odkształcanie się ram i szczelność izolacji w połączeniach? Czy możliwe/zalecane są jakieś inne rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 30.05.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Okna ustawiasz w warstwie docieplenia zewnętrznego - najlepsza metoda.Montaż na specjalnych kotwach zleć fachowcom a nie Panu Kaziowi i jego szwagrowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.05.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Okna ustawiasz w warstwie docieplenia zewnętrznego - najlepsza metoda. Montaż na specjalnych kotwach zleć fachowcom a nie Panu Kaziowi i jego szwagrowi. ??? Wyobrażasz sobie mniej więcej taki mur 24cm+5+12 (ok 40cm) + dodatkowe wysunięcie okien w warstwę ocieplenia??? Ja bym montował to jak w klasycznym murze dwuwarstowym, w zewnętrznej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 30.05.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Też mam klienta, który ma taki mur tylko daje 20 cm ocieplenia i okna si82 wysuwamy 2 - 3 cm w ocieplenie. Po wszystkim będzie miał mur grubości 70 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 30.05.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam Też mam klienta, który ma taki mur tylko daje 20 cm ocieplenia i okna si82 wysuwamy 2 - 3 cm w ocieplenie. Po wszystkim będzie miał mur grubości 70 cm. to rozwiązanie wydaje się rozsądne. Fakt, że parapet wewnętrzny będzie jak w zamku to już kwestia wtórna a jak klientowi to nie przeszkadza to można i całość dać w ocieplenie, no i oczywiście jak najbardziej wskazane jest przykrycie ramy ociepleniem - tak jak zresztą Ci zaproponowano. Co do obaw o nośność muru to ekspertem nie jestem jednak wydaje mi się, że to jednak mur a nie np styropian więc swoją nośność ma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 30.05.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Czy możliwe/zalecane są jakieś inne rozwiązania? Rozebrać zewnętrzną ściankę i zrobić normalną ścianę dwuwarstwową. Bez kłopotów z przesadną grubością muru i wykraplaniem się wody w pustce powietrznej. Cegłę oczyścić i sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 30.05.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 ??? Wyobrażasz sobie mniej więcej taki mur 24cm+5+12 (ok 40cm) + dodatkowe wysunięcie okien w warstwę ocieplenia??? Ja bym montował to jak w klasycznym murze dwuwarstowym, w zewnętrznej ścianie. Punkt rosy będzie na styropianie zewnętrznym także wszystko będzie o`k. Wnęki ościerza będą zamkowe ale ma to swój urok - mnie się podoba - tyle kwiatków się zmieści a i laptopa będzie gdzie trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts