oleniek 30.05.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam Mamy w domu więźbę płatwiowo kleszczową. Zupełnie taką jak tu: http://static.e-dach.pl/articles/2711_dach-zdjecia_1_jpg_zdjecia-artykul-kleszcze-art.jpg Czy celem schowania kanałów DGP pod podłogę ( którą zrobimy nad rozłożoną wełną) możemy rozciąć tę płatew stopową (14*14cm), żeby schowały się kanały? czy też nie? Przyszło to nam do głowy, gdyż sąsiad o takiej samej więźbie ma ową płatew w postaci niepołączonych ze sobą belek podtrzymujących po 2 do 3 słupów. A skoro jego belki (płatwie stopowe) nie są ze sobą połączone to może i mojej nic by się nie stało jak by ją w dwóch miejscach nadciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 30.05.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam Mamy w domu więźbę płatwiowo kleszczową. Zupełnie taką jak tu: http://static.e-dach.pl/articles/2711_dach-zdjecia_1_jpg_zdjecia-artykul-kleszcze-art.jpg Czy celem schowania kanałów DGP pod podłogę ( którą zrobimy nad rozłożoną wełną) możemy rozciąć tę płatew stopową (14*14cm), żeby schowały się kanały? czy też nie? Przyszło to nam do głowy, gdyż sąsiad o takiej samej więźbie ma ową płatew w postaci niepołączonych ze sobą belek podtrzymujących po 2 do 3 słupów. A skoro jego belki (płatwie stopowe) nie są ze sobą połączone to może i mojej nic by się nie stało jak by ją w dwóch miejscach nadciąć Ta "płatew stopowa" to podwalina i w większości wypadków może zostać przecięta. Proponuję konsultację z kierownikiem budowy ew. z projektantem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.05.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Podwalina umożliwia równomierne rozłożenie obciążeń. Tak jak zasugerował szanowny przedmówca cięcie jest możliwe ale w Twoim przypadku może się tak zdarzyć, że w interesującym Ciebie miejscu będzie niemożliwe (wszystko zależy od stropu). Konieczna konsultacja z konstruktorem. Wystarczyło inaczej poprowadzić rury. Dodam jeszcze, że masz nieocieplony szczyt (może wystąpić przemarzanie). Nie wiem czy szczyt nie jest za wysoko podmurowany? No i myszy się też dostało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.05.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 No faktycznie ta mysz na drugim zdjęciu to raczej nie śpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 01.06.2012 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witajcie Poddasze właśnie przerabiamy. Prowizorycznie była położona wełna na stropie. teraz będzie wełna w krokwiach i jętkach (chyba to jętki ?) Ściana rzeczywiście za wysoko podmurowana. Cały dzień kombinowaliśmy jak ją podciąć i każdy wariant ma wady...stanęło na tym że się z mostkiem termicznym pogodzimy i tylko pianką B!1podpiankujemy. Myszy rzeczywiście się na strych dostało... a ta na zdjęciu (oj nie zauważyłam jej jak cykałam )jest ofiarą swojego łakomstwa. Co do kanałów DGP i innego położenia...ponoć inaczej się nie dało ;/ akurat na tym się nie znam zupełnie i nawet wiedza z forum nie dała mi wyobraźni jak można je było poprowadzić inaczej. Swoją drogą kanały też mam do wymiany bo myszy zamieniły je w ser szwajcarski . Jak ktoś ma propozycje jak je inaczej ułożyć to jestem otwarta na propozycje. Z kier budem nie żyjemy ostatnio w dobrej komitywie, a w jeszcze gorszej z projektantem który tyle razy dał d...y że jego opinii nawet bym nie słuchała. M in. to on na projekcie wpadł na wspaniały pomysł podmurowania ściany szczytowej po sam dach ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.06.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No to będzie problem. Rury można poprowadzić jak się chce tylko Twój wykonawca poszedł na skróty. A tak konkretnie to po co Ci ten strych? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 01.06.2012 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 WitajStrych ma być używany "z doskoku". Tzn, nie zależy nam aby go ogrzewać stale, stąd na stropie będzie styropian, żeby ciepełko z dołu nie uciekało na górę. Z drugiej strony chcemy móc okazyjnie wejść na górę i nie marznąć, może zrobimy tam sobie "część rekreacyjną". Czyli jak wchodzimy na górę to odpalamy farelka i nagrzewamy część strychu i gotowe, a jak miesiąc nikogo nie pili na strych to też dobrze. Na dole powoli zaczyna brakować miejsca na trambambulę dzieciecą, mężowski Atlas do ćwiczeń ( stoi obecnie w niewykończonej łazience, ale łazienkę w końcu wykończymy, czy planowaną za rok trampoliną dla synków. No i przechowujemy tam różne różności. Dlatego też chcieliśmy "schować" te DGP żeby nikt się o to nie potykał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.06.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No to podnieście podłogę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts