Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

więźba płatwiowo kleszczowa - czy można przeciąć płatew stopową?

oleniek

Recommended Posts

Witam

Mamy w domu więźbę płatwiowo kleszczową.

Zupełnie taką jak tu:

http://static.e-dach.pl/articles/2711_dach-zdjecia_1_jpg_zdjecia-artykul-kleszcze-art.jpg

Czy celem schowania kanałów DGP pod podłogę ( którą zrobimy nad rozłożoną wełną) możemy rozciąć tę płatew stopową (14*14cm), żeby schowały się kanały? czy też nie?

Przyszło to nam do głowy, gdyż sąsiad o takiej samej więźbie ma ową płatew w postaci niepołączonych ze sobą belek podtrzymujących po 2 do 3 słupów. A skoro jego belki (płatwie stopowe) nie są ze sobą połączone to może i mojej nic by się nie stało jak by ją w dwóch miejscach nadciąć

s3.jpg

s4.jpg

Witam

Mamy w domu więźbę płatwiowo kleszczową.

Zupełnie taką jak tu:

http://static.e-dach.pl/articles/2711_dach-zdjecia_1_jpg_zdjecia-artykul-kleszcze-art.jpg

Czy celem schowania kanałów DGP pod podłogę ( którą zrobimy nad rozłożoną wełną) możemy rozciąć tę płatew stopową (14*14cm), żeby schowały się kanały? czy też nie?

Przyszło to nam do głowy, gdyż sąsiad o takiej samej więźbie ma ową płatew w postaci niepołączonych ze sobą belek podtrzymujących po 2 do 3 słupów. A skoro jego belki (płatwie stopowe) nie są ze sobą połączone to może i mojej nic by się nie stało jak by ją w dwóch miejscach nadciąć

Ta "płatew stopowa" to podwalina i w większości wypadków może zostać przecięta. Proponuję konsultację z kierownikiem budowy ew. z projektantem

Podwalina umożliwia równomierne rozłożenie obciążeń. Tak jak zasugerował szanowny przedmówca cięcie jest możliwe ale w Twoim przypadku może się tak zdarzyć, że w interesującym Ciebie miejscu będzie niemożliwe (wszystko zależy od stropu). Konieczna konsultacja z konstruktorem. Wystarczyło inaczej poprowadzić rury. Dodam jeszcze, że masz nieocieplony szczyt (może wystąpić przemarzanie). Nie wiem czy szczyt nie jest za wysoko podmurowany? No i myszy się też dostało. Pozdrawiam.

Witajcie

Poddasze właśnie przerabiamy. Prowizorycznie była położona wełna na stropie. teraz będzie wełna w krokwiach i jętkach (chyba to jętki ?) Ściana rzeczywiście za wysoko podmurowana. Cały dzień kombinowaliśmy jak ją podciąć i każdy wariant ma wady...stanęło na tym że się z mostkiem termicznym pogodzimy i tylko pianką B!1podpiankujemy. Myszy rzeczywiście się na strych dostało... a ta na zdjęciu (oj nie zauważyłam jej jak cykałam ;) )jest ofiarą swojego łakomstwa.

Co do kanałów DGP i innego położenia...ponoć inaczej się nie dało ;/ akurat na tym się nie znam zupełnie i nawet wiedza z forum nie dała mi wyobraźni jak można je było poprowadzić inaczej. Swoją drogą kanały też mam do wymiany bo myszy zamieniły je w ser szwajcarski . Jak ktoś ma propozycje jak je inaczej ułożyć to jestem otwarta na propozycje.

Z kier budem nie żyjemy ostatnio w dobrej komitywie, a w jeszcze gorszej z projektantem który tyle razy dał d...y że jego opinii nawet bym nie słuchała. M in. to on na projekcie wpadł na wspaniały pomysł podmurowania ściany szczytowej po sam dach ;(

Witaj

Strych ma być używany "z doskoku". Tzn, nie zależy nam aby go ogrzewać stale, stąd na stropie będzie styropian, żeby ciepełko z dołu nie uciekało na górę. Z drugiej strony chcemy móc okazyjnie wejść na górę i nie marznąć, może zrobimy tam sobie "część rekreacyjną". Czyli jak wchodzimy na górę to odpalamy farelka i nagrzewamy część strychu i gotowe, a jak miesiąc nikogo nie pili na strych to też dobrze. Na dole powoli zaczyna brakować miejsca na trambambulę dzieciecą, mężowski Atlas do ćwiczeń ( stoi obecnie w niewykończonej łazience, ale łazienkę w końcu wykończymy, czy planowaną za rok trampoliną dla synków. No i przechowujemy tam różne różności.

Dlatego też chcieliśmy "schować" te DGP żeby nikt się o to nie potykał.