Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompka w rozdzielaczu.... Czy zostawic?

leniin

Recommended Posts

Witam

Pisze troche pozno.

Tzn dzis bylem na budowie i zobaczylem ze w kazdym (mam 2) rozdzielaczu mam pompke (Tece). Zreszta wydaje mi sie ze rodzielacze bardziej pasuja do pieca na paliwo stale. Ja bede mial JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 14-3C i z tego co sie orientuje to ma w sobie pompke wiec spokojnie powinnien sobie poradzic z podlogowka. Mam ja w calym domu po podlodze jakies 160m2 grzania.

http://images49.fotosik.pl/1561/f62c4bc2a18d450bm.jpg

http://images39.fotosik.pl/1553/6f1c6f409c3ca52am.jpg

1. Na pierwszym zdjeciu jak widac woda idzie z pieca zasilaniem dolem miala sie mieszac z woda ktora wraca z ogrzewania i dalej przez pomke isc do rurek gornych i do zasilania podlogowki.

Czy po minieciu zailania podlogowki woda nie bedzie szla dalej do pieca o tej samej temperaturze co wyszla?

2. Czy jak bym usunął pomke i zaslepil to wtedy zasilanie szlo by dolem a gorne rurki to powrot z podlogowki i do pieca szla by woda o nizszej temperaturze?

3. Czy pomka z Junkersa uciagnie podlogowke 160m2 ruki co 12,5cm

4. Co jest lepsze jakie rozwiazzanie zastosowac?

Jutro spotykam sie z wykonawca i jesli trzeba to moze mi wymienic rozdzielacze?

Edytowane przez leniin

Pompka z kotła da radę - przynajmniej daje u mnie - 220 mkw. Jeśli masz jako tako zrównoważony układ, możesz zdjąć zarówno pompę jak i ten zawór z głowicą termostatyczną (górna belka po prawej). Woda z kotła wejdzie dolną belką i wyjdzie górną i to jest najprostsze z możliwych rozwiązanie. Do kotła wróci woda wychłodzona tak jak należy. Gdyby się okazało, że masz w którymś pomieszczeniu za ciepło, to przykręcisz sobie daną pętlę.

Moim zdaniem - prostsze rozwiązanie jest lepsze (i tańsze). Tak mam, działa i jestem bardzo zadowolony.