leniin 30.05.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) WitamPisze troche pozno. Tzn dzis bylem na budowie i zobaczylem ze w kazdym (mam 2) rozdzielaczu mam pompke (Tece). Zreszta wydaje mi sie ze rodzielacze bardziej pasuja do pieca na paliwo stale. Ja bede mial JUNKERS CERAPUR SMART ZSB 14-3C i z tego co sie orientuje to ma w sobie pompke wiec spokojnie powinnien sobie poradzic z podlogowka. Mam ja w calym domu po podlodze jakies 160m2 grzania. http://images49.fotosik.pl/1561/f62c4bc2a18d450bm.jpg http://images39.fotosik.pl/1553/6f1c6f409c3ca52am.jpg 1. Na pierwszym zdjeciu jak widac woda idzie z pieca zasilaniem dolem miala sie mieszac z woda ktora wraca z ogrzewania i dalej przez pomke isc do rurek gornych i do zasilania podlogowki.Czy po minieciu zailania podlogowki woda nie bedzie szla dalej do pieca o tej samej temperaturze co wyszla? 2. Czy jak bym usunął pomke i zaslepil to wtedy zasilanie szlo by dolem a gorne rurki to powrot z podlogowki i do pieca szla by woda o nizszej temperaturze? 3. Czy pomka z Junkersa uciagnie podlogowke 160m2 ruki co 12,5cm 4. Co jest lepsze jakie rozwiazzanie zastosowac? Jutro spotykam sie z wykonawca i jesli trzeba to moze mi wymienic rozdzielacze? Edytowane 30 Maja 2012 przez leniin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 30.05.2012 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ktos sie na tym zna zeby mi doradzic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 31.05.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Pompka z kotła da radę - przynajmniej daje u mnie - 220 mkw. Jeśli masz jako tako zrównoważony układ, możesz zdjąć zarówno pompę jak i ten zawór z głowicą termostatyczną (górna belka po prawej). Woda z kotła wejdzie dolną belką i wyjdzie górną i to jest najprostsze z możliwych rozwiązanie. Do kotła wróci woda wychłodzona tak jak należy. Gdyby się okazało, że masz w którymś pomieszczeniu za ciepło, to przykręcisz sobie daną pętlę. Moim zdaniem - prostsze rozwiązanie jest lepsze (i tańsze). Tak mam, działa i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 31.05.2012 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts