Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy fundamentowe - czy są konieczne?

Recommended Posts

Spotkałem się z dość powszechnie wyrażaną opinią, że ławy fundamentowe dla domów niepiętrowych są niekonieczne, a właściwie zbędne. Rozpoczynam w czerwcu budowę domu pow. 150 m2, użytkowe poddasze, z silikatów, najprawdopodobniej pokryję go blachą. Co myślicie o pominięciu ław fundamentowych, zwłaszcza w kontekście mojego domu. Dzięki za odpowiedzi.

Odradzam pomijanie ław fundamentowych. Dom o podanej konstrukcji i tak będzie ciężki, jeżeli chodzi o pracę w gruncie. Poza tym ławy mają zazwyczaj lepsze zbrojenie niż fundament jeżeli chodzi o rozprowadzanie naprężeń.

Dzięki za podjęcie wątku.

A co sądzicie o koncepcji: fundamenty wylewa się w wykop, konstrukcja ławy polega na tym, że dolną część wykopu podcina się na większą szerokość. Oczywiście warunkiem sine qua non jest odpowiednia spoistość gruntu. Koncepcja ta nie jest mojego autorstwa, opowiedziało mi o niej dwóch inwestorów, którzy w ten sposób wykonali fundamenty.

Dlaczego nie normalnie? Jakie oszczędności? Jaka niepewność? Warto?

Chyba nie tu trzeba szukać oszczędności. Zobaczysz na etapie: stolarka, wykończeniówka, instalacja cw i ogrzewania gdzie są koszty domu. Fundament to najprostsza kwestia i trzeba zrobić jak w projekcie i nie cudować.

Kombinacje niezrozumiałe, także w kontekście tego co napisał EM. A po za tym to czujesz się na tyle pewnie w temacie "Mechanika gruntów", że wiesz, że to jest rozwiązanie poprawne. Jeśli nie to radzę porozmawiać z projektantem i nie robić nic na własną rękę. Można sobie narobić niezłego bigosu wykonując niewłaściwie fundamenty i słuchając rad domorosłych budowlanców (to chyba oczywiste).

Nie czuję się pewnie w tych tematach dlatego chcę się czegoś dowiedzieć na Forum, od Was, wyjadaczy budowlanych. Co więcej, rezygnację z ław fundamentowych zaleca mi kierownik budowy. Dla mnie projekt jest wyrocznią, dlatego nie wiem czy mam ufać kierownikowi. To co sugeruje trąci mi szarlatanerią. Napiszcie jeszcze coś konkretnego. Z góry jestem wdzięczny.

Ja fachowcem nie jestem, ale wiem, że tego się nie da rozwiązać na tym forum. Konstruktor musi obejrzeć projekt i się wypowiedzieć. Swoją drogą podziwiam Cię za odwagę w próbach samowolnej zmiany tak ważnej (jeśli nie najważniejszej!) części domu jaką są jego fundamenty.

Dyskusja trochę dziwna, prowadzona w oderwaniu od realiów:

- takie decyzje podejmuje projektant

- nie są one podejmowane na podstawie rozmów z sąsiadami, ale na podstawie oceny rzeczywistego podłoża gruntowego, realnych warunków wykonania i obciążeń

- fundamenty to ostatnia rzecz, którą można naprawić. Okna wymienisz bez problemu, z wymianą fundamentów jest nieco gorzej.

Jestem budowlańcem z 25-letnią praktyką. Fundamenty we własnym domu skorygowałem "w górę", nie "w dół" - wyrównałem naprężenia pod ławami, dozbroiłem na ew. nierównomierne osiadanie. To są minimalne koszty.

Przede wszystkim porozmawiaj ze swoim projektantem.

MarcinT, i nie daj się nigdy namówić na jakiekolwiek zmiany w projekcie bez analizy ich konsekwencji, typu: przestawisz komin na poziomie 0.00 a jak dojdziesz do dachu to trafi Ci on (zgodnie z prawem Murphy'ego) dokładnie w kluczowy element więźby, itd, itp.

Luna_tyk, wszystko OK! Pozdrawiam.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-29 12:31 ]

Marcin - o co Tobie właściwie chodzi?

Coś mi zaświtało w pamięci i odszukałem otwarty przez Ciebie wątek z dnia 18 lutego br. pt. - ŁAWY FUNDAMENTOWE.

Opinie forumowiczów w kwestii ewentualnego zaniechania wykonania ław były jednoznaczne NIE WOLNO Z NICH ZREZYGNOWAĆ pomimo, że ekipa (znana w powiecie sieradzkim) tak Tobie radziła.

Jak napisał EM - Projekt to Twoja Biblia. Dodam, że możesz w trakcie budowy popełnić "drobne grzeszki" lecz nie mogą dotyczyć one takich zasadniczych czynności jak wykonanie ławy, wieńców, zbrojenia stropów etc.

Pozdrawiam

Towarzyszu Wowa,

chodzi mi o uzyskanie jak największej, a więc najbardziej miarodajnej ilości informacji. Wtedy ich nie otrzymałem, wtedy nie zaczynałem budować... Jeżeli możesz doradzić merytorycznie to dzięki, jeżeli nie to prześledź twórczość, skądinnąd radosną, innych forumowiczów, może znajdziesz coś niepokojącego. Zapewniam Cię z mojej strony Kraj Rad nie musi obwiać się jakiegokolwiek zagrożenia...