Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o aranżacje łazienek :)

JimmyW

Recommended Posts

Witajcie

Z racji powiększającej się rodzinki (za 3 tyg. nasz potomek powinien przyjść na świat) zmieniamy mieszkanie na obszerniejsze. Wiemy, że może termin nie najlepszy ale liczymy, że uda nam się jeszcze zacząć przed rozwiązaniem gdyż żona czuje się nad wyraz dobrze. Kuchnie i salon powinna zaprojektować firma od części kuchennej. Mieszkanie posiada dwie łazienki, jedna, mniejsza na dole (pierwszym z dwóch poziomów) a druga na górze. Odwiedziliśmy sporo sklepów, sporo tez w necie czasu spędziliśmy. Niestety nie bardzo wiemy jak się za to zabrać więc postanowiliśmy napisać prośbę o pomoc do Was. Zamieszczę zrzuty z mieszkania + wprowadzone zmiany przez poprzednich właścicieli. Na dole poprzedni właściciele mieli umywalkę, sedes i pralkę. Na tym poziomie jest część dzienna dlatego postanowiliśmy przenieść pralkę na górę wstawiając o ile to REALNE kabinę prysznicową. Żona stwierdziła, iż wygodniej będzie dla ewentualnych gości nocujących w salonie no i zyskamy więcej miejsca w górnej łazience. Sam do tego nie jestem do końca przekonany dlatego chciałbym w tej kwestii poznać Wasze zdanie, czy lepiej mieć prysznic i wannę osobno w dwóch łazienkach czy może jednak lepiej obie mieć na górze przy sypialniach?

A oto i rzuty pomieszczeń

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b9d06ff5b341070.html

i druga, górna łazienka

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc65d9cf2ea40aeb.html

Łazienka D

Łazienka G

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg mnie lepiej miec to w osobnych pomieszczeniach głównie ze względu na to ze wtedy spokojnie 2 osoby mogą się myc jednocześnie (np zięć i teściowa :))

Pralkę dałabym tez na góre - powód: tam się rozbieracie, jesli bedziecie mieć pralke na dole bedziecie z brudnymi rzeczami biegac po schodach, a gwarantuje Wam przy małym dziecku prać bedziecie duuuuuuuzo!

W dolnej łazience wejdzie spokojnie prysznic. Wrzuć jeszcze długości scian - wtedy bedzie łatwiej cos zaproponowac.

Edytowane przez szocik

Wrzuć jeszcze długości scian - wtedy bedzie łatwiej cos zaproponowac.

Co do prysznica chyba macie racje. Na skrajnych ścianach pochowane sa jakieś zawory i liczniki wiec pewnie trzeba bedzie to jakoś silikonowac co jakiś czas(jak będzie trzeba się tam dostac) żeby tam prysznic by mógł być. Łazienka jest dość mała ale jak trzeba drzwi możecie przestawiać :) Zrobiła to poprzednia właścicielka bo oryginalnie jak widać było inaczej.

Łazienka Dół z wymiarami.JPG

No o takim czymś myśleliśmy z tym, że tam jest prysznic a nie wanna :) chyba ze to tak ma wyglądać :)

W czym takie coś się robi? Szukałem czegoś do aranżacji ale program od googla skutchUp jest zbyt trudny.

Drzwi są otwierane do zewnątrz i myślę, że tak byłoby lepiej? W miejscu gdzie naniosłeś korek w wannie zaczyna się jakaś skrzynka, ukryta w ścianie ale to jak mówiłem pewnie można silikonowoć co jakiś czas :)

To nie wanna, tylko duży prysznic :)

A jednak :) mój błąd.

nie wiem czy lubicie szarości

O ile ja tak to żona mniej :) A szarości z elementami drewnopodobnymi wygląda już super :)

Może coś w tym stylu dałoby się pokazać?

http://www.paradyz.com/Collection/bathroom/delicate_touch

W tej wersji prysznic jest bez brodzika - nie wiem czy taki uda Wam się zrobić, ale może...

Czy do prysznica bezbrodzikowego trzeba spełnić jakieś specjalne wymagania?

A i jeszcze jedno, jak już mówiłem pod prysznicem znajdowałaby się skrzyneczka za płytka ale rozumiem że dałoby się to zasilikonowoc i co jakiś czas "rozwalać" jakby była potrzeba

sktrzynka.JPG

OK projekt dolnej łazienki mamy więc tzreba by cos zrobic z górną. Bardzo żałuje, ż sam w tych programach graficznych nie potrafie sie odnaleźć bo zapewnełatwiej byłoby sobie mi to wyobrazić.

Poniżej szkic z wymiarami oraz proponwanym układem. Co o nim sądzicie? może jakies sugestie? Za wszystkei z góry dziekuje.

Łazienka G

Co do mniejszej łazienki po rozmowie z hydraulikiem wiem, że można przenieść skrzynkę od centralnego ogrzewania (mieszkanie ma swoje, gazowe) na inna ścianę, być może będzie to ściana zewnętrzna łazienki :) ale dzięki temu będziemy mieli niemały ale nie jakiś duży prysznic. Odpływ tez powinno się dać zrobić ale to okaże sie jak skujemy płytki jak to tam wygląda.

Jest to jedna z dwóch łazienek ale znając nas głównie z prysznica będziemy pewnie korzystać stąd ograniczanie się do małego brodzika nie bardzo jest nam na rękę. Na górze z kolei ma być wanna gdyż za jakiś czas jak nasze nienarodzone maleństwo wyrośnie z wanienki pewnie będzie tam sie pluskać. A i my od czasu do czasu lubimy zaczerpnąć kąpieli :)

Co sadzicie o górnej łazience? bo dolna jest na tyle mała ze niewiele tam sie pewnie da juz zrobić i projekt naszkicowany przez Szocik zostanie, a być może i kolorystyka szarości nawet która mnie sie od jakiegoś czasu podoba a zona sie do niego przekonuje.

Strasznie przekombinowana ta Twoja lazienka :( Tu w miare realne wielkości

http://images39.fotosik.pl/1565/b02338bca30c539c.jpg

Co ma się w tej łazience zmieścić? Czy wc musi byc w okolicach tej ściany gdzie postwiłeś? Tam sa chyba odpływy, tak?

Czy można przesuwa drzwi? Jaka pralka ma się tu zmieścić? 60-ka czy może być płytsza?

Strasznie przekombinowana ta Twoja lazienka :(

Zgadza sie przekombinowana trochę, ale w lewym górnym rogu (planu) jest piecyk gazowy i chciałem go zasłonić ścianka a pod nim dać pralkę żeby i jej juz nie było widać.

Co ma się w tej łazience zmieścić? Czy wc musi być w okolicach tej ściany gdzie postwiłeś? Tam sa chyba odpływy, tak?

Czy można przesuwa drzwi? Jaka pralka ma się tu zmieścić? 60-ka czy może być płytsza?

Ad 1. Wanna, Pralka, piecyk gazowy, wc, umywalka no i jakaś szafka opcjonalnie fajnie byłoby widzieć tam jakiś bidet.

ad 2. wc może być na lewej ścianie ale do lewego górnego rogu bedzie szła rura do pionu której zapewne nie bedzie sie dało wmurować ani w ścianę ani w podłogę wiec bedzie musiała być zabudowana płytkami lub jak w moim przypadku bedzie w szafie na dole :)

ad 3. pralka raczej 60tka

ad 4 drzwi ruszyć nie można, gdyż obok sa schody :)

Twoja druga propozycja wygląda sporo fajniej ale piecyk musiałby być nad wanna, brakuje tez umywalki no i cholernych drzwi ruszyć nie ma jak.

W załaczniku tak jak ten przekombinowany wyglada nanoszac poprawki na Twoja wizualizacje

2.JPG

no to może tak:

http://images38.fotosik.pl/1609/d325433bc76f2b9e.jpg

Próbuje Ci trochę uspokoic to wnętrze i pozbyć się w nim zbędnych kantów.

W tym projekcie odgrodziłam kompletnie część pralkowo-piecykową od reszty łazienki. - scianki wyrównałam. W ten sposób powstała ci taka mini-pralnia. Masz tam miejsce na polki, kosz na brudne rzeczy czy chociażby na deske do prasowania.

http://images42.fotosik.pl/405/aacd8cbef9e63953.jpg

Edytowane przez szocik

Z wydzieleniem tej czesci na pralke i brudy to calkiem fajny pomysl. Nie wiemy tylko czy mozemy tak odgrodzic piecyk, musimy sprawdzic jaki to model pieca chociaz obawiam sie ze bedzie problem. Oddalismy nasze lazienki do skleu z plytkami. Maja zrobic projekt zobaczymy jak im to wyjdzie. Jak jzu cos bedziemy mieli wrzucimy tutaj do oceny.

Dziekuje Magdo za poswiecony czas i za Twoje rady.

Powiem Ci z mojego dużego (pod względem dzieciowym :D ) doświadczenia - jesli w domu sa dzieci to trzeba unikać wszelkich kantów - na razie pewnie temat Ci obcy, ale już za rok-dwa zmieni Ci sie kompletnie punkt widzenia.

Twoje dziecko nie bedzie na początku z toalety schodzic - ono bedzie z niej zeskakiwać. Czy odległość miedzy WC a szafka jest na tyle duża ze nie uderzy głową przy zeskoku? Czy Wy nie bedziecie musieli sie przepychać koło szafki zeby móc skorzystac z wc?

Twoje dziecko nie bedzie do łazienki wchodzić - bedzie do niej najcześciej wbiegać. Zrób ja więc tak aby o nic po drodze nie zahaczało. Przy tym układzie na trasie tuż przy wejsciu masz ostry kant szafki.

Jesli chcesz koniecznie po tej stronie umywalke to pomyśl może nad jakaś "obłą", może wisząca bez szafki....

Co do kolorystyki - nie moja bajka więc się nie wypowiadam :)