Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z klimatem -czy się uda?

Recommended Posts

Hip hip Huuuuuraaaaaaaaa, od dzisiaj w całym domu mamy wylewki, w związku z czym zakładam dziennik na wnętrzach, bo teraz w sumie powolutku urządzanie będzie. Mam nadzieję na porady z Waszej strony?

Stary dziennik tutaj, nie ma w nim zbyt dużo, bo i czasu mało było przy budowie, i czasami cierpliwości do pisania po całym dniu. Różnie to było, czasami lepiej , czasami gorzej.

Mam nadzieję że tu będę zaglądać częściej.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164494-Nasz-Fokus-Mg-Projekt

Zdjęcia będą w sobotę, bo wtedy nam wolno zacząć chodzić po "podłogach" :p nie wiem czy już mogę zacząć mówić że mam podłogę, czy dopiero jak ją wykończymy, ale nie mogłam się powstrzymać.

Edytowane przez KasiaC79

W salonie śniły mi się po nocach dechy długie, szerokie i sękate, ale zdecydowaliśmy się na ogrzewanie podłogowe i chyba dechy odpadają. Ale w jednym pokoju może uda mi się przemycić je. Zależy jakie będą finanse. A w pozostałych pokojach panele, kuchnia przedpokój wiatrołap kafelki, jeszcze nie wiem jakie, bo już miałam kilka typów, i ciągle wizja mi sie zmienia. Jeden dom to za mało, żeby wszystkie możliwości wykorzystać które chcę.

AAAAA właśnie, przypomniało mi się. Pokój w którym chcialabym dechy jest prostokątny, jest to pokój na poddaszu, czyli ze skosami. W którą stronę lepiej ułożyć deski, żeby dobrze to wyglądało? Pokój ma wymiary 8,11 m na 3,45 m.Jeszcze w dodatku na środku dłuższej ściany ma 3 schodki w pokoju więc w tym miejscy się jeszcze zwęża. Wię chyba dechami trzeba go optycznie poszerzyć. W sobotę zrobię zdjęcie , może lepiej to zobrazuje.

Edytowane przez KasiaC79

Pochwalę się trochę. Robię taki oto pledzik , jeszcze nie skończony. Od kilku tygodni wena mnie opuściła i wogóle nic nie zrobiłam. Ale do przeprowadzki zdążę. :lol2:

DSC_0403.JPG

DSC_0436.JPG

Ostatnio uszyłam takie poduszki . Będę szyć następne, ale nie wiem czy z taką wypustką, czy zrobić może ją trochę węższą? Chodzi mi o tą czarną obwódkę wokół poduszki, czy nie jest za szeroka? Doradźcie mi. Jeśli macie gdzieś inne pomysły na poduszki, to możecie wklejać je tutaj, uwielbiam poduszki, i u siebie mam zamiar ich mieć dużo i często zmieniac.

DSC_0151.JPG DSC_0355.JPG DSC_0276.JPG

Edytowane przez KasiaC79

Wogóle to mam też dylemat drzwiowy, a konkretnie drzwi między wiatrołapem, a resztą domu. Podoba mi się jak te drzwi są przeszklone i widać wiatrołap. Wtedy światla więcej wpada i jest jaśniej. Tak miała u siebie Karola& Artur (dawno jej nie było na forum, chyba że jest i się nie odzywa).Tylko że u mnie w drzwiach zewnętrznych są szyby weneckie, w dzień jest ok, ale wieczorem po oświeceniu światła będzie wszystko widać kto co w domu robi stojąc przy drzwiach na zewnątrz.

Już myślałam, żeby w przeszkleniach między wiatrołapem a domem zamontować jakieś zasłonki lniane (poroniony pomysł ) albo roletki dyliżansowe , i na noc zasłaniać. Ale jakoś tego nie widzę i chyba poprzestanę na mlecznych szybkach :confused:

U Karoli są takie ( mam nadzieję że się nie pogniewa), jakby co to usunę.

dsc02147a.jpg

I ja się witam w nowym wątku http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/waving/smileys-waving-234568.gif

Bardzo ładny macie domek :yes: pewnie będą też fajne wnętrza.

. Jeden dom to za mało, żeby wszystkie możliwości wykorzystać które chcę.

Skąd ja to znam :lol2: będę podglądać i kibicować Twoim wyborom :)

A może wrzucisz rzuty parteru i poddasza?

Bardzo fajne poduszeczki :) ja też miałam zimowy plan na pledzik ale przy mojej cierpliwości skończyło się na szaliku :p

Edytowane przez TwoOfUs

• 2 weeks później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...
  • 1 year później...

Ja się witam serdecznie u kolejnej utalentowanej Forumki! :)) I czekam z niecierpliwością na newsy odnośnie wnętrz...

A poduchy - piękne! Mam pytanko - wszywasz do nich zamki czy szyjesz na zakładkę? ;)

Pozdrawiam!

http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e1/dd/b0/e1ddb0193310f36a9860947b4816fef1.jpg

• 2 weeks później...

Witam, witam , cieszę się że zagląda ktoś od czasu do czasu. Ja chyba jeszcze rzadziej tu jestem. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, no może to że czas gna do przodu strasznie szybko a ja nie mogę nadążyć. Praca -dom- budowa -praca -dom-budowa.

W domku trochę się dzieje, miały być dechy chociaż w jednym pomieszczeniu, ale w końcu wszędzie są panele :-((

Córka ma meble już w pokoju, które w soboty się ciągle skręcają, skręcają i skręcić się nie mogą.

Łazienka górna w większej połowie skończona, nie jest idealna, ma wiele nieprzemyślanych rozwiązań które mnie wkurzają, łazienka na dole- czekamy na płytki, niedługo mają być. Schody- czekamy na stolarza, miał być w listopadzie, potem w grudniu, teraz miał być w tamtym tygodniu, ale go jeszcze nie było, a ma tylko do nas parę kroków. Ale nie spieszy się , nie poganiam, bo wiem że ma dużo pracy.

Wogóle to może wkleję jutro kilka zdjęć, bo chciałabym pomocy w projekcie kuchni.

Teraz zmykam, dziecię domaga się wspólnego czytania książki, cwaniak samemu nie chce mu się czytać lektury, ale ja nie protestuję bo lubię z nim te chwile spędzone z książką.

• 4 weeks później...

Reni, przepraszam , ale jakoś przegapiłam Twój wpis, a też za często tu nie zaglądam. Poduszki miały być do domu, ale rozeszły się , potem były nowe inne, też się rozeszły, nowe będę tworzyć jak wena dopadnie i trochę czasu.

Emma M. , dziękuję , wszywam zamki. Na zakładkę zrobiłam tylko jedną, i jakoś tak wolę poduszki na zamek, no chyba że są ładne ozdobne guziczki to wtedy ok.

Edytowane przez KasiaC79