Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa z wykonawcą

marysia550

Recommended Posts

W Polsce mamy sporą swobodę w kształtowaniu umów - szczegółowy zakres prac oraz harmonogram rzeczowo-finansowy możesz zawrzeć w treści umowy. Ważne, by zastrzec sankcje pod postanowieniami umowy i naprawdę gruntownie przemyśleć umówiony zakres robót, możliwie szczegółowo.

Czy ma ktoś wzór umowy z wykonawcą ( załączniki również) , gdy wykonawca zobowiązuje się wykonać dom w stanie deweloperskim ( lub coś wiecej jeszcze) i wykonawca zapewnia materiały? Proszę o podesłanie wzoru :)

Szukając wykonawcy, sami z mężem natknęliśmy się na firmę, która na swojej stronie podaje zakres prac i cenę, w rozmowach przez telefon również zapewniają że wykonują wszystkie wypisane etapy, dopiero przy podpisywaniu umowy, kiedy dają papier inwestorowi okazuje się że wciskają bujdę ludziom. Umowa dodam sprytnie rozpisana, niby robią fundament a na innym forum znalazłam ludzi którzy musieli za wykonanie wykopu, zasypu zapłacić by dosłownie tego w umowie ten oszust nie ujął -więc robić nie będzie i już! Wytłumaczył to tak, a gdzie ja mam napisane że mam robić wykop? mam tylko napisane prace ziemne i fundament.. i takich kruczków parę się znalazło jak np, drzwi bez klamek, szyb, podłoga bez podkładu, no mnożyć można szkoda czasu na wyliczanie. Oj, bardzo trzeba uważać..

Taka Polska się kłania gdzie człowiek człowiekowi wilkiem:(

dopiero przy podpisywaniu umowy, kiedy dają papier inwestorowi okazuje się że wciskają bujdę ludziom. [...] i takich kruczków parę się znalazło jak np, drzwi bez klamek, szyb, podłoga bez podkładu, no mnożyć można szkoda czasu na wyliczanie. Oj, bardzo trzeba uważać..

To niestety baaardzo częsta praktyka... Stąd się biorą właśnie te SUPER_CENY :-/

To niestety baaardzo częsta praktyka... Stąd się biorą właśnie te SUPER_CENY :-/

dokładnie, wydaje mi się, że nie ma sensu porywać się z podpisywaniem umowy najpierw należy ją dokładnie przeczytać, zastanowić się czy przypadkiem czegoś nie brakuje..

Jest taka fajna firma, ktora ma super cene na dom szkieletowy. nazwy nie wymienie, bo nie ma po co:) w Umowie jest wszystko , poza..... no wlasnie.. poza opłaceniem transportu domu loco plac budowy, poza dźwigiem do montażu domu i konstrukcji dachu..poza zakwaterowaniem ludzi w okresie montażu domu i wykańczania tegoż. To tak z grubsza, jak zapamietałem z informacji przekazywanej przez pana szefa ekipy zdziwionym odbiorcom szczescia w pudełku na olacu budowy. AAA. no i poza fundamentem oczywiscie

Jest taka fajna firma, ktora ma super cene na dom szkieletowy. nazwy nie wymienie, bo nie ma po co:) w Umowie jest wszystko , poza..... no wlasnie.. poza opłaceniem transportu domu loco plac budowy, poza dźwigiem do montażu domu i konstrukcji dachu..poza zakwaterowaniem ludzi w okresie montażu domu i wykańczania tegoż. To tak z grubsza, jak zapamietałem z informacji przekazywanej przez pana szefa ekipy zdziwionym odbiorcom szczescia w pudełku na olacu budowy. AAA. no i poza fundamentem oczywiscie

jest też taka firma na którą wiele osób narzeka również na tym forum, właściciel sam chętnie dyskutuje ale z tego co sama widziałam, słyszałam jest krętaczem, pobiera zaliczkę, zjawia się na placu budowy z niczym, po pierwszym szoku niby pracuje solidnie, wykorzystuje całą sumę na jaką się zadeklarował że postawi domek i w końcu mówi że tu zabraknie 80tyś a tu 40, bajeczka. Na domiar złego nadal ludzie wybierają go jako wykonawcę. brak szacunku do ludzi do pracy, nic mnie tak nie wkurza jak ktoś próbuje nachlapać się kasy ludzkim kosztem, ja bym go w d... kopnęła:)