Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

....domček pod 77.....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najpierw się może przedstawię :)

Jak prawie jedna czwarta (w moim odczuciu) Polek na imię mam - Ania. Od ponad trzech lat mieszkam na Słowacji w malutkiej wiosce, w malutkiej drewnianej chatce (sk: dreveniczka), gdzie mieszkam razem z moim Prywatnym Słowakiem (czyt. mąż) + nasze zwierzaki. Tu jednak nikt nie nazywa mnie Ania, ale Anička (Aniczka), ładnie, że nie? :)

Właśnie zaczynamy rozbudowę naszej dreveniczki, także ten wątek będzie zarazem po części dziennikiem budowy.

A to Kraina w której żyjemy :) Mieszkamy na granicy Parku Narodowego Wielka Fatra, a to zdjęcie jest zrobione z najwyższego szczytu Małej Fatry (Krivaň 1709m n.p.m). Akurat ten szczyt widzimy z naszych okien. Na tym zdjęciu widać naszą wioskę na prawej stronie, gdzie jest widać jeden taki świecący punkt.

Za wioską rozciąga się Wielka Dolina no i jak widać całe pogórze Wielkiej Fatry. No jest tu jednym słowem pięknie :)

88 (85) kopie.jpg

88 (85) kopie.jpg

A oto nasza "rezydencja"

:)

P1040638 xxx.jpg

Tak jak wspominałam, to bardzo mała dreveniczka, dlatego w tym roku będziemy dobudowywać dalszą częśc, już niestety nie drewnianą, ale będziemy dążyć do tego aby nowa i stara część domu razem tworzyły spójną całość :)

W tym roku oprócz dobudówki będziemy wymieniać okna i dach nad dreveniczką. Chcemy zachować jej charakter dlatego nowe okna też będą drewniane ze szprosami, ale już nie biało-czerwone, ponieważ na takie kolory nigdy nie malowano okien w naszym regionie, tak je potraktował poprzedni właściciel, a my chcemy wrócić do pierwotnej wersji, czyli albo całe białe, albo w naszym wypadku - odcien drewna.

W kwietniu zburzyliśmy gospodarskie pomieszczenia, na miejscu których postawimy dalsza część domu.

Wyglądało to tak:

88 (21)xxx.jpg

P1010120 xxxx.jpg

No a teraz jest tak:

P1010083xxx.jpgP1010082xxx.jpg

No dopiero teraz dobrze widać jak mały jest nasz Dom.:p

cdn.

P1040638 xxx.jpg

Aniu , będę zaglądać z wielką przyjemnością i to nie tylko z takiego powodu ,ze Wasz domek mi się bardzo podoba ,ale też z sentymentu do Słowacji i terenów gdzie mieszkacie . Nie umiem już wyliczyć wszystkich miejscowości ,gdzie byliśmy ,ale nade wszystko polubiliśmy Dolinę Vratną ,okolice Terchowej.Krywań oczywiście też mamy zaliczony.Pozdrawiam serdecznie i będę śledzić postępy budowlane. Edytowane przez Beauty

Aniu ,piękne widoki w tym roku w sierpniu zaliczmy Słowację i to chyba Wasze tereny ,potem Węgry .Zatęskniło mi się za Słowacją będzie 4 lata jak tam nie byliśmy a troszkę tam zwiedziliśmy z dzieciakami zaliczyli nawet Łomnicę ,jaskinię Bielską i wiele wiele innych ,ludzie u których mieszkaliśmy 4 razy u tych samych byli w szoku ,że z malutkimi dziećmi 2,5 roku i 11 mc wychodzimy rano wracamy wieczorem .Bardzo podobają mi się poustawiane przy drogach te drewniane domki jak twój .Czekam na więcej zdjęć .Ps.nawet z M chcieliśmy blisko granicy kupić taki domek .

Witam Was wszystkie u mnie w domu :) Mam nadzieje że będziecie częstymi gośćmi.

Mam już pewne wyobrażenie jak chcę prowadzić ten wątek, więc możecie się spodziewać że dowiecie się coś wiecej o Słowacji ale z takiej folklorystycznej strony. Jestem tu relatywnie krótko ale mieszkając w tak małej wiosce, zdążyłam nasiąknąć tradycjami które są nadal są tu żywe. Ale o tym później.

Pokaże Wam dzisiaj nasz letni pokój :)

To taras/ altanka którą zbudowalismy ponad 2 lata temu. Nasza działka jest dość stroma. Miedzy jej początkiem a końcem jest 7 m różnicy w wysokości, więc żeby mieć choć jedno miejsce gdzie jest równo, zrobiliśmy taras który jedną ścianą łączy się z naszą drewutnią a jej dach jest pociągnięty na tej samej wysokości co dach drewutni, więc wszystko to bardzo fajnie się skomponowało i wygląda to tak jakby to tam stało tyle samo lat co nasza dreveniczka, która za 2 lata skończy 90 lat :)

Teraz nasz "letni pokój" wygląda tak:

m10.jpg

Tu widać tą sciane drewutni na której mamy zrobioną taką prowizoryczną kuchnie, gdzie można zrobić herbate lub kawe dla gości. Na półeczkach są różne drobiazgi, świeczki, zapałki i inne mniej lub bardziej potrzebne rzeczy :)

m6.jpg

W naszym domu gdy coś zmieniami, staramy się niektóre rzeczy zostawić na później, aby przemyśleć jakie zmiany będą najlepsze. Nasz letni pokój powstał przed 3 laty ale rzeczy które tam są pojawiają się stopniowo. Np dopiero niedawno postanowiłam z tej drewniany zrobić pewnego rodzaju galegie zdjęć. Teraz wiszą tam 2 zdjęcia: na jednym jesteśmy my a na drugim pierwsi właściciele naszej dreveniczki. Co ciekawe, jesteśmy do nich dość podobni :jawdrop:Zrobie później zdjęcie tego zdjęcia.

m5.jpg

Niedawno naciągnełam na tył tych półeczek zielony materiał i haftowaną tasiemkę. Bardzo fajny efekt dzięki temu uzyskałam bo półki lepiej wynikły ne takim tle.

A tu dwa zbliżenia na półki. To serduszko wyciął dla mnie w korze mój Prywatny Słowak :)

m3.jpg

m4.jpg

No kurcze, następnym razem jednak wyciągnę statyw jak będę pstrykać tam gdzie są takie mocne kontrasty. Wszystkie fotki są lekko poruszone, a dzis już jest beznadziejne światło żeby coś sensownego odfocić :bash: No nic, poprawię się.

A tu widok na cały taras :) Jak widać na środku jest okrągły stół z zaokrąglonymi ławkami gdzie zmieści się spokojnie 10 osób. Dostaliśmy ten komplet od teściów. Ma już około 30 lat, to woskowane drewno za którym nie przepadam, ale tutaj pasuje idealnie.

m8.jpg

A tu widok z innej strony. Widać tu ścianę drewutni i moje kwiaty w koszach. Bardzo lubię tą odmianę kwiatów (u Kasi_sw widziałam takie same, więc witam w "klubie") Ogólnie najbardziej lubie białe kwiaty. Mamy dopiero początek czerwca wiec wszystkie kwiaty dopiero zaczynają się rozrastać. Już się cieszę jak się wszystko "zadżungli" :)

m23.jpg

A tu jeszcze jeden koszykowy mieszkaniec :)

m11.jpg

A tu dobrze widać drewnianego "ptaka" zrobionego przez mojego manžela :) Mój Słowak to zapalony stolarz, później pokaże jeszcze inne jego dzieła :)

m18.jpg

To tyle na razie tyle. :bye::bye::bye::bye::bye:

cdn

Witaj Beatko, odwiedzaj jak najczęściej

Oby mi tylko starczyło zapału do aktywnego prowadzenia wątku, więc musicie mnie mobilizować waszymi wpisami :)

Renatamama3 - jakbyś potrzebowała jakichkolwiek informacji co warto jeszcze u nas zobaczyć to ja chętnie pomogę, bo to w sumie moja praca, pracuje w informacji turystycznej :p Mi też bardzo podoba się architektura na pólnocnej Słowacji, południe to już winogrody, winnice i morelowe sady i inna architektura

Beauty - Terchova i okolice są oczywiście przepiękne. Ja mam akurat widok na Krivan z drugiej strony.

Aniu ,coś mi się zdaje ,że zrobimy trasę sentymentalną ,bo młodzi już nie pamiętają wyprawy i ostatnio przeglądaliśmy zdjęcia z wypraw na Słowację i mają czarną dziurę i wrócimy w Wysokie Tatry ,wyjedziemy na Łomnicę ,zwiedzimy jaskinię Bielską ,zaliczymy też jeziorko Strbskie pleso wyjedziemy tam do góry kolejką i podejdziemy nad wodospady ,pamiętam ,że też niedaleko było muzeum starych samochodów ,chcielibyśmy też pokazać młodym bo ten najmłodszy był w brzuchu mamy a starszy miał rok jak byliśmy na Spiskim Hradzie zawsze mieszkaliśmy u takiego państwa w Nowej Leśnej .Potem Węgry i powrót Przez Besanową a dokładnie tratalandię. Edytowane przez Renatamama3