ZojaART 31.05.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witam! Już od pewnego czasu zaglądam na FM i chociaż nie mam za dużo do pakazania, bo jak sami się przekonacie mieszkam z mężem w tycinkiej chatce, to postanowiłam (po kilku namowach) podzielić się z nami troszkę naszym Miejscem na Ziemi. Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 31.05.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Pamiętam Twoją kuchnię i już sie cieszę, ze pokażesz wiecej wnętrz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 31.05.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) Jeśli pod 77 to finał musi być szczęśliwy Będę kibicować Edytowane 31 Maja 2012 przez Drop_Inn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZojaART 31.05.2012 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Najpierw się może przedstawię Jak prawie jedna czwarta (w moim odczuciu) Polek na imię mam - Ania. Od ponad trzech lat mieszkam na Słowacji w malutkiej wiosce, w malutkiej drewnianej chatce (sk: dreveniczka), gdzie mieszkam razem z moim Prywatnym Słowakiem (czyt. mąż) + nasze zwierzaki. Tu jednak nikt nie nazywa mnie Ania, ale Anička (Aniczka), ładnie, że nie? Właśnie zaczynamy rozbudowę naszej dreveniczki, także ten wątek będzie zarazem po części dziennikiem budowy. A to Kraina w której żyjemy Mieszkamy na granicy Parku Narodowego Wielka Fatra, a to zdjęcie jest zrobione z najwyższego szczytu Małej Fatry (Krivaň 1709m n.p.m). Akurat ten szczyt widzimy z naszych okien. Na tym zdjęciu widać naszą wioskę na prawej stronie, gdzie jest widać jeden taki świecący punkt. Za wioską rozciąga się Wielka Dolina no i jak widać całe pogórze Wielkiej Fatry. No jest tu jednym słowem pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZojaART 31.05.2012 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 A oto nasza "rezydencja" Tak jak wspominałam, to bardzo mała dreveniczka, dlatego w tym roku będziemy dobudowywać dalszą częśc, już niestety nie drewnianą, ale będziemy dążyć do tego aby nowa i stara część domu razem tworzyły spójną całość W tym roku oprócz dobudówki będziemy wymieniać okna i dach nad dreveniczką. Chcemy zachować jej charakter dlatego nowe okna też będą drewniane ze szprosami, ale już nie biało-czerwone, ponieważ na takie kolory nigdy nie malowano okien w naszym regionie, tak je potraktował poprzedni właściciel, a my chcemy wrócić do pierwotnej wersji, czyli albo całe białe, albo w naszym wypadku - odcien drewna. W kwietniu zburzyliśmy gospodarskie pomieszczenia, na miejscu których postawimy dalsza część domu. Wyglądało to tak: No a teraz jest tak: No dopiero teraz dobrze widać jak mały jest nasz Dom. cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkaleena 31.05.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Ale klimatycznie tam macie! Super! piękna okolica, tylko pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 31.05.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) Aniu , będę zaglądać z wielką przyjemnością i to nie tylko z takiego powodu ,ze Wasz domek mi się bardzo podoba ,ale też z sentymentu do Słowacji i terenów gdzie mieszkacie . Nie umiem już wyliczyć wszystkich miejscowości ,gdzie byliśmy ,ale nade wszystko polubiliśmy Dolinę Vratną ,okolice Terchowej.Krywań oczywiście też mamy zaliczony.Pozdrawiam serdecznie i będę śledzić postępy budowlane. Edytowane 31 Maja 2012 przez Beauty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 31.05.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Aniu ,piękne widoki w tym roku w sierpniu zaliczmy Słowację i to chyba Wasze tereny ,potem Węgry .Zatęskniło mi się za Słowacją będzie 4 lata jak tam nie byliśmy a troszkę tam zwiedziliśmy z dzieciakami zaliczyli nawet Łomnicę ,jaskinię Bielską i wiele wiele innych ,ludzie u których mieszkaliśmy 4 razy u tych samych byli w szoku ,że z malutkimi dziećmi 2,5 roku i 11 mc wychodzimy rano wracamy wieczorem .Bardzo podobają mi się poustawiane przy drogach te drewniane domki jak twój .Czekam na więcej zdjęć .Ps.nawet z M chcieliśmy blisko granicy kupić taki domek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaC79 31.05.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Aniu, pięknie macie. Piękne widoki, fajny przytulny domek. Mój klimat. Będę częstym gościem u Ciebie na wątku. Pokazuj jak najwięcej zdjęć, niech nacieszymy oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 31.05.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Piękny dom, na pewno z historią i pełen miłości . Widoki do pozazdroszczenia, jedyne w swoim rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruby 31.05.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Cuuuudownie! dom z duszą Najbardziej ze wszystkich kocham właśnie stare domy.. A okolice piękne! Kocham góry, a już dawno nie byłam i mi się tęsknota włączyła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sw 31.05.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Aniu cieszę sie bardzo, że założyłaś swój wątek Mieszkasz w prawdziwie bajkowej okolicy i jeszcze piękniejszym domku już nie mogę się doczekać, żeby zajrzeć do środka ale ciekawska jestem co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stellonka 31.05.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 PUK PUK to dopiero kilka zdjęć a już można tak dużo sobie wyobrazić.....ojjj Twój wątek będzie pachniał górskim powietrzem, szumiał wiatrem i pięknie wyglądał we wnętrzach Twojego domku przywitam się i ja Dobry Wieczór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZojaART 02.06.2012 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam Was wszystkie u mnie w domu Mam nadzieje że będziecie częstymi gośćmi. Mam już pewne wyobrażenie jak chcę prowadzić ten wątek, więc możecie się spodziewać że dowiecie się coś wiecej o Słowacji ale z takiej folklorystycznej strony. Jestem tu relatywnie krótko ale mieszkając w tak małej wiosce, zdążyłam nasiąknąć tradycjami które są nadal są tu żywe. Ale o tym później. Pokaże Wam dzisiaj nasz letni pokój To taras/ altanka którą zbudowalismy ponad 2 lata temu. Nasza działka jest dość stroma. Miedzy jej początkiem a końcem jest 7 m różnicy w wysokości, więc żeby mieć choć jedno miejsce gdzie jest równo, zrobiliśmy taras który jedną ścianą łączy się z naszą drewutnią a jej dach jest pociągnięty na tej samej wysokości co dach drewutni, więc wszystko to bardzo fajnie się skomponowało i wygląda to tak jakby to tam stało tyle samo lat co nasza dreveniczka, która za 2 lata skończy 90 lat Teraz nasz "letni pokój" wygląda tak: Tu widać tą sciane drewutni na której mamy zrobioną taką prowizoryczną kuchnie, gdzie można zrobić herbate lub kawe dla gości. Na półeczkach są różne drobiazgi, świeczki, zapałki i inne mniej lub bardziej potrzebne rzeczy W naszym domu gdy coś zmieniami, staramy się niektóre rzeczy zostawić na później, aby przemyśleć jakie zmiany będą najlepsze. Nasz letni pokój powstał przed 3 laty ale rzeczy które tam są pojawiają się stopniowo. Np dopiero niedawno postanowiłam z tej drewniany zrobić pewnego rodzaju galegie zdjęć. Teraz wiszą tam 2 zdjęcia: na jednym jesteśmy my a na drugim pierwsi właściciele naszej dreveniczki. Co ciekawe, jesteśmy do nich dość podobni :jawdrop:Zrobie później zdjęcie tego zdjęcia. Niedawno naciągnełam na tył tych półeczek zielony materiał i haftowaną tasiemkę. Bardzo fajny efekt dzięki temu uzyskałam bo półki lepiej wynikły ne takim tle. A tu dwa zbliżenia na półki. To serduszko wyciął dla mnie w korze mój Prywatny Słowak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 02.06.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam się u ciebie:)Klimaty cudowne a o widokach nie wspomnę...zapierają dech w piersiach....ślicznie:)Będę częstym gościem u ciebie:) Jeśli pozwolisz:)Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZojaART 02.06.2012 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 No kurcze, następnym razem jednak wyciągnę statyw jak będę pstrykać tam gdzie są takie mocne kontrasty. Wszystkie fotki są lekko poruszone, a dzis już jest beznadziejne światło żeby coś sensownego odfocić No nic, poprawię się. A tu widok na cały taras Jak widać na środku jest okrągły stół z zaokrąglonymi ławkami gdzie zmieści się spokojnie 10 osób. Dostaliśmy ten komplet od teściów. Ma już około 30 lat, to woskowane drewno za którym nie przepadam, ale tutaj pasuje idealnie. A tu widok z innej strony. Widać tu ścianę drewutni i moje kwiaty w koszach. Bardzo lubię tą odmianę kwiatów (u Kasi_sw widziałam takie same, więc witam w "klubie") Ogólnie najbardziej lubie białe kwiaty. Mamy dopiero początek czerwca wiec wszystkie kwiaty dopiero zaczynają się rozrastać. Już się cieszę jak się wszystko "zadżungli" A tu jeszcze jeden koszykowy mieszkaniec A tu dobrze widać drewnianego "ptaka" zrobionego przez mojego manžela Mój Słowak to zapalony stolarz, później pokaże jeszcze inne jego dzieła To tyle na razie tyle. :bye::bye: cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZojaART 02.06.2012 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witaj Beatko, odwiedzaj jak najczęściej Oby mi tylko starczyło zapału do aktywnego prowadzenia wątku, więc musicie mnie mobilizować waszymi wpisami Renatamama3 - jakbyś potrzebowała jakichkolwiek informacji co warto jeszcze u nas zobaczyć to ja chętnie pomogę, bo to w sumie moja praca, pracuje w informacji turystycznej Mi też bardzo podoba się architektura na pólnocnej Słowacji, południe to już winogrody, winnice i morelowe sady i inna architektura Beauty - Terchova i okolice są oczywiście przepiękne. Ja mam akurat widok na Krivan z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruby 02.06.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Bardzo bardzo podoba mi się Twój pokój letni - jest taki jak reszta u Ciebie: z duszą, niepowtarzalny, widać w nim Was Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stellonka 02.06.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 nooooo szykuje się wątek HIT pięknie, super klimaty pięknie wygląda ten regalik i bibelotki na nim,czy ja dobrze widzę wstążeczki na plecach tych mebelków?? łądnie obiecuję być stałą bywalczynią tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 02.06.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Aniu ,coś mi się zdaje ,że zrobimy trasę sentymentalną ,bo młodzi już nie pamiętają wyprawy i ostatnio przeglądaliśmy zdjęcia z wypraw na Słowację i mają czarną dziurę i wrócimy w Wysokie Tatry ,wyjedziemy na Łomnicę ,zwiedzimy jaskinię Bielską ,zaliczymy też jeziorko Strbskie pleso wyjedziemy tam do góry kolejką i podejdziemy nad wodospady ,pamiętam ,że też niedaleko było muzeum starych samochodów ,chcielibyśmy też pokazać młodym bo ten najmłodszy był w brzuchu mamy a starszy miał rok jak byliśmy na Spiskim Hradzie zawsze mieszkaliśmy u takiego państwa w Nowej Leśnej .Potem Węgry i powrót Przez Besanową a dokładnie tratalandię. Edytowane 2 Czerwca 2012 przez Renatamama3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts