Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

....domček pod 77.....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Święta, Święta i po Świętach (chwała Bogu!). Teraz czas zrzucić te nadrobione kilogramy. :bash:

Jutro koniec roku - tradycyjnie spędzamy go w domu przy dobrym filmie i butelce wina.:wiggle: Nie lubię zabaw Sylwestrowych - wszyscy chcą się bawić i w ogóle.

Powrzucam teraz zaległe zdjęcia. Pod choinką znalazłam nowy wypasiony aparat to sobie trochę popstrykałam :wiggle:

Na początek gotowy sufit>

PC300064.jpg

PC300066.jpg

Dziura na schody - póki co prowizorycznie zakryta i ociepłona co by nam woda w toalecie nie zamarzła. Projekt schodów też już mam, ale chyba się nim jeszcze nie chwaliłam.

PC300067.jpg

PC300075.jpg

Widok od drzwi wejściowych. Po lewo okno z kuchni które w przyszłości wytniemy, będzie tam przejście do kuchni. Wytniemy z tej ściany jak największy otwór, tak żeby nie naruszyć statyki domu, ale żeby wpuścić do kuchni jak najwięcej światła.

PC300077.jpg

Okno na przyszły taras. PC300072.jpg

No i moja największa radość tego roku - TOALETA!

Póki co tak budowlanie niedokończona, ale już się miło z niej korzysta.

PC300073.jpg

No a tu okno kuchenne od środka. W przyszłym roku, mam nadzieje, będzie tu wielkie przejście. Stół pójdzie bardziej pod ściane. Planuje zrobić sobie jeszcze wyspę w kuchni, bo brakuje mi blatu, no i do wyspy wmontujemy zmywarkę. Hura! Ale to jeszcze plany dość odległe - może 2016.

PC300078.jpg

Wianek świąteczny - sztuczny, ale własnoręzcnie ozdobiony. W tym roku nie mam ani pół żywej gałązki. Wiem, wiem, żywe pachnie i ładniej wygląda, ale....... po tygodniu sypie się po całym domu. Bardzo chciałam wianek na drzwi więc kupiłam taki który wygląda jak żywy.

PC300062.jpg

PC300063.jpg

No a na koniec pochwalę się moimi najnowszymi szyciowymi dokonaniami.:wiggle:

Uszyłam sobie zasłony i zazdroski do naszego pokoju. Zaczęło się od tego że znalazłam piękny niebieski materiał z wzorkiem śnieżynek za 12 zł metr. Gruby, najwidoczniej dość stary materiał, idealny na zasłony. Zazdroski miałam w planie uszyć już dawno dawno - no w końcu się zmobilizowałam.

PC300050.jpg

Ozdobiłam okno światełkami - na choinke nie mamy miejsca, więcozdabiam okna.

PC300048.jpg

PC300049.jpg

PC300052.jpg

PC300058.jpg

Zoju czy poszukujesz jeszcze kinkietów zewnętrznych Bryk Minor? Ja swoje kupiłam tutaj http://www.pekar-czestochowa.pl/sklep/latarenka-ogrodowa-bryk-minor-czarna-p-1873.html.Od dłuższego czasu nie mogłam ich nigdzie znalezć,aż wreszcie tu się udało.Przesyłka tania i bardzo szybka,lampy dobrze zapakowane i naprawdę cudne,takie inne od wszechobecnych latarenek.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Ojojoj znowu strasznie zaniedbałam mój wątek!!! Jakoś nie mogłam się zebrać do pisania, ale zaraz postaram się nadrobić zaległości.

Dziękuje wam wszystkim za piękne wpisy.

Niemodna to prawda że budowanie z funduszy bieżących to męczący i długotrwały proces, ale dzięki temu, że wszystko jest tak wydłużone w czasie, cieszy nas każdy szczegół, a wiele złych rozwiązań udało nam sie uniknąć tylko dzieki temu, że był czas sobie to porządnie przemyśleć.

basiaimirek no jeśli sufit się podoba, to padniecie jak zobaczycie jak mój Słowak wykończył boki wokół okien i parapety. Zdjęcia zaraz wrzucę niżej.

Darkowa cicho - no przyznaję - na długo wypadłam zupełnie z FM.

Illu jak zawsze cieszy mnie twoja opinia, bo znam twój gust i też z zachwytem obserwowałam zmiany w twoim domu.

AnikoPL zastanawiam się co masz na myśli pisząc "przeciwny dom". Mnie się to połączenie słowne bardzo podoba. Nasz dom jest jeszcze stale na etapie przebudowy, ale już teraz widzę jak naturalnie nasze osobowości przejawiają się w tym jak wygląda. Szczegół tkwi w szczegółach i w nich staramy się pokazać naszą fajntazję i umiejętności manualne.

Czekając na zdjęcia napiszę, że łazienka jest piękna, bardzo mi się podoba. Zazdrostki i firanki też ślicznie dobrałaś, lubię klimat Twojego domu - połączenie tradycyjnej "wiejskiej chaty" z nowoczesnym szlifem. Wychowywałam się w takim domu i zawsze do takich klimatów będę miała sentyment. Z czasem pewnie też uda mi się tak właśnie mieszkać - niby nowocześnie a jednak bardziej swojsko i naturalnie.

Dużo tego do napisania i pokazania, więc na początek lista co się działo od początku tego roku>

1/ Zrobiliśmy sufity w korytarzu przed przyszłym wejściem do kuchni i na ganku. Ociepliliśmy ganek.

2/ Tynki w nowej części gotowe

3/ Ściany w łązience przygotowane na położenie kafelek / brodzik do prysznica kupiony - czeka na wymurowanie ścianki

4/ Lukarna - w końcu znaleźliśmy blacharza który wykończył lukarne blachą, w przyszłym tygodniu zawieci nam rynny

5/ Zewnetrzne oramowanie wokół okien w drewenicy - gotowe, pomalowane i wisi !!!! Na zdjęciach zobaczycie co w końcu wymysliliśmy.

6/ Pomalowaliśmy ściany w nowej części.

7/ Kupiliśmy piec, bojler i kaloryfery do całego domu. Czekamy aż majster znajdzie dla nas trochę czasu i w końcu w naszym całym domu bedzie ciepło :rolleyes: a wtedy wprowadzamy się do nowej części. JUHUUUU:wave:

Sama w to nie mogę uwierzyć, że to już na prawdę za chwilę, a będę do was pisać z mojego nowego salonu.

Myślałam że to najwcześniej na jeśień uda nam się wejść, ale okazało się że nie musimy czekać tak długo, że większość prac które trzeba zrobić nie kolidują z tym żeby w salonie już się mieszkało.

Istotną sprawą była decyzja, że podłoga docelowa (lita deska dąb) będzie musiała poczekać rok, a póki co kupiliśmy za parę złotych wykładzinę dywanową remontową - mam nadzieję że to był dobry pomysł. W każdym bądź razie cieszymy się jak łyse konie, że w końcu będziemy mieć trochę więcej przestrzeni dla siebie.

No teraz trochę zdjęć:

Oramowanie wokół okien - to kwestia nad którą zastanawialiśmy się podad 2 lata. Na początku miało być z łukami - głupi pomysł. Potem chciałam tam dać jakiś wyraźny kolor - zielony, niebieski.... no ale to by dopiero był pomysł! Wyszłoby strasznie kiczowato, a przecież nasza dreveniczka ma w sobie zachować ducha ludowej archotektury. W końcu ramy zostały pomalowane tak jak to widać na zdjęciach poniżej. Z ornamentu, który sama ręcznie namalowałam, jestem bardzo zadowolona. Jest delikatny i subtelny - dopiero jak ktoś spojrzy na dom, przykuje jego uwagę.

P4120209.jpg

P4120229.jpg

Jak wam się podoba?

ogromnie się podoba! Mniej znaczy więcej. Ślicznie wygląda to jasne drewno obramowania w połączeniu z ciemnym. Ornament dopełnia całości. A na dole będzie pobielone czy planujecie to czymś pokryć?

I gratuluję salonu, nic tak nie cieszy jak możliwość zamieszkania części wcześniej niedostępnych :D

A to już gotowe wykończenie okien w salonie. Na dalszych zdjęciach ramy są już polepione paską malarską. Ściany były dzisiaj malowane - pierwsza warstwa oczywiście w jedynym słusznym kolorze - BIAŁYM.

P4120222.jpg

P4120230.jpg

P4120231.jpg

P4120219.jpg

Tu już widok zaraz przed malowaniem.

Teraz obliczam ile będą kosztować karniesze i zasłony na te wszystkie okna ..... aaaaaa :o.

P4140011.jpg

Obramienia i zewnętrzne i wewnętrzne bardzo ładne - ale z jednym się nie zgodzę, kolorowe wcale nie byłyby kiczowate.

Piękne to drewno w środku. Jak wysokie macie pomieszczenia?

A wykładzina remontowa na pewno Ci się dobrze sprawdzi. Od momentu, gdy takową u nas na piętrze wprowadziłam, przestało się kurzyć i nosić.