Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

....domček pod 77.....

Recommended Posts

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Eliza ten stary samochód to TATRA, made in Czechoslovakia. Na Slowacji jeszcze często się takie spotyka. Nięsmiertelne maszyny, które jeśli sie nie wywrócą to przejadą przez każdy teren :)

Mam do Ciebie pytanie. Jaki brodzić zrobiliście u was w prysznicu? Albo prysznic bedzie bez brodzika, kafelkowy z wglębieniem? Pytam bo nasz majster już nam odradzał kafelki zamiast brodzika, że podobno jest to skomplikowane do zrobienia tak żeby wszysko było 100 % szczelne. Hmm. Mam jeszcze dużo czasu na zastanowienie, ale chętnie usłysze opinie posiadaczy i brodzików i kafelkarzy bezbrodzikowych ;)

Gosiek dziękuję bardzo za link. Musze sobie go jeszcze raz przestudiować :) No a z moimi ognikami jest tak że podadziłam je koło siebie, w miejscu słonecznym, gdzie chronione są od ostrego wiatku z dwóch stron. No i jeden kwitnie co roku a drugi się tylko rozrasta. hmm.

Justi postepy w budowie teraz są z tygodnia na tydzien bardzo widoczne :)

Podczas gdy ja sobie zrobiłam krótkie wakacje na łonie rodziny w Polsce, mój Słowak ostro przygotowywał dom do następnego etapu budowy -> Budowanie Ganku

P1010126.jpg

Najpierw trzeba było zburzyć stary ganek tak żeby nie trzeba było likwidować dachu na nim. Nowy dach będziemy robić dopiero na jesień.

P1010128.jpg

P1010130.jpg

Moj M. juz mi doniósł telefonicznie że betonowy postopadlościan jest już rozbity a do domu zrobil prowizoryczne drewniane schody. No jestem ciekawa jak to wygląda, bo jeszcze tego nie widziałam :)

P10107.jpg

A u nas na działce zrobilo się zółto :)

P101004.jpg

Edytowane przez ZojaART

Zoja, męża masz zdolnego :) Zrobił Mostek i schodki. Tylko proszę ostrożnie po nich biegajcie, bo o wypadek nie jest trudno.

Co do prysznica i łazienki w ogóle, to mi się zawsze marzył taki bez brodzika. Ale w mojej sytuacji to własńie mój tato mi odradził, i podał takie same powody jak Wasz pan. Ja wiedząc, że to właśnie mój ojciec będzie wszystko sam robił własnoręcznie, nie stawiałam sprzeciwu. Z reguły jestem niewybredna i idę na kompromisy. Brodzik jaki mamy też mi się podoba. Ma wymiary 120 x 80. Co do korzystania z tych dwóch rodzajów pryszniców, to zawsze wolałam z brodzikiem, tylko, że bezbrodzikowy ładniej wygląda, przynajmniej do czasu aż fuga się nie zasyfi. Wtedy to już inna bajka :)

Czekam na następne relacje z placu boju :)

Hej Zoja :)

Ja przyszłam z info o prysznicach. Co prawda nie jestem jeszcze użytkowniczką takiego, ale jest w planach. Napewno w łazience z takim prysznicem musi być zrobiona dobra izolacja posadzki (folia w płynie) no i posadzka musi być wylana pod kątem, żeby woda lepiej spływała, dobrze też jest dać fugi epoksydowe a nie te tradycyjne.

Pszczółko dzięki wielkie za informacje :hug:. Na przelistowaniu kilku e-stron z informacjami o foli w płynie już wiem że napewno użyjemy go przy kładzeniu kafelek i ...... tak sie zastanawiam, bo w sumie planuje w łazience ograniczyć kafelki do minimum a na reszte ścian położyć boazerie na wysokość 120 cm, którą pomalujemy na biało i teraz sastanawiam się czy niedało by się pomalować tych listewek taka folią....hmm. No ale jesli to folia to pewnie stworzy się na powierzchni taka foliowa warstwa no czy bedzie sie to potem dalo pomalować normalną farbą. Hmm. No nie wiem. jak bedziemy izolawac to sprobuję pomalować jedną listewke i sie zobaczy.

Póki co sprawa prysznica i jescze nie roztrzygnięta. No a ściany bardzo szybko ną się w górę :wave:

b (229).jpg

Tak to wyglądało jeszcze tydzień temu.

b (252).jpg

Nie mam jeszcze najnowszych zdjęć. Mamy już przygotowany górny wieniec do zalania a tu widać stan z prze 3 dni. Majster sie nie obija.

b (254).jpg

Moj salon z nieplanowanym oknem balkonowym. Musimy jeszcze wywieść tą ziemie za domem wyrónać i zrobić murek zeby nam to wszystko spowrotem nie spłynęło na sciany.

b (124).jpg

Głowny stróż głównie śpiący :)

b (120).jpg

Ah, moja radosna dziecięca zakochana twórczość:rolleyes:. Już zniknęła pod papą na wieki. :p

Zoja, drewna folią w płynie nie pomalujesz :) tworzy dość niejednolitą warstwę koloru brudnej wody, a farba tego się na pewno nie będzie trzymać a już wyglądać? Zrezygnuj z tego pomysłu :).

My mamy prysznic bez brodzika, folia w płynie obowiązkowo, odpływ liniowy, fugi ciemne, kafelki nie są śliskie czego się obawiałam ani zimne - chyba, że ktoś bierze lodowate prysznice :) kafelki pod wpływem ciepłej wody natychmiastowo się nagrzewają.

Pozdrawiam i życzę dalszych postępów :).

• 2 weeks później...

No tak myślałam że z tą folią to pewnie chybiony pomysł :) Dziewczyny dzięki za radę.

U nas wszystko wrze w budowlanym wrzątku. Mamy ambitny plan żeby do końca września dokończyć dach.

Salon już ma gotowe ściany i pierwszy wieniec, na który pójdą drewniany strop.

P1010095.jpg

Fundamenty pod werande też gotowe.

P1010226.jpg

Ja już potrafię sobie wyobrazić kto na tej werandzie będzie spędzał najwięcej czasu :) miau

P1010243.jpg

Widok od strony sąsiada. Nasz stary komin właśnie kończy swój żywot :)

P1010023.jpg

A po kominie została wielka dziuuuuraaaaaaa!

W tym samym miejscu postawimy podwójny komin na kominek wolnostojący i na centralny piec.

P1010109.jpg

Stan tymczasowy. W przyszłości w tym miejscu bedzie moja garderoba :):):)

P1010133.jpg

Puste miejsce po szamotowym piecu (który nie da się niestety podłączyć pod nowy komin), gdzie będzie stał kominek.

P1010134.jpg

No a to kominek który wybraliśmy - INVICTA SEVILLE. Dobra jakość za przystępną cenę wg tego co sie doczytałam.

sevillehs.jpg

Marta mam pytanie a nawet dwa :)

1)

Wiem że masz też kozę u siebie w salonie i rura jest podłączona od góry. My mamy właśnie dylemat bo koza którą wybraliśmy ma podłączenie tylko z tylu i w sumie tak by mi się ta bardziej podobało, ale z drugiej strony rura podłączona z gory jest też dalszym elementem grzewczym. Hmmm. pokój w ktorym będzie stała nasza koza jest bardzo malutki i w sumie i tak będziemy mieć jeszcze piec centralny a ten ma słuzyć do tego aby w domu był "żywy" ogień.

2)

Doczytałam się tez gdzieś, że planujesz wstawić zmywarke do naczyń 45 do półki 50 cm. Też chce w przyszłości tak zrobić. Jak będziesz to miała juz gotowe to chętnie podglądne jak to zamontować :)

A teraz mam pytanie do czytających, którzy może potrafią poradzić.

Za 2 tygodnie zaczynamy robić dach i tak się zastanawiam czy zrobić od razu nadbitkę dachową czy możę lepszym rozwiązaniem bedzie podbitka?

Jejku, nie było mnie dwa tygodnie, a tu takie postępy :) Salon wygląda przestrzennie. Ile ma metrów? Z takim tempem prac to zaraz już będziecie kończyc....

W domku chyba macie nadbitkę, tak? Nie widac zbyt dobrze na zdjęciach. Teraz chyba raczej wszyscy dają podbitkę, ja też mam, ale nabitka wygląda bardziej swojsko. Mi kojarzy się z gospodarstwem moich dziadków, gdzie wszędzie mieli nadbitkę. Pozdrowienia :)

Oj Asiu za rok to u nas nadal na podwórku będzie panować Soboma i Gomora. Jeszcze oczyszczalnie sciekow bedziemy robic, jak sie uda to okna wprawimy no roboty przed nami jeszcze na kilka lat :) Wzięliśmy mały kredyt który ledwie wystarczy na położenie dachu, reszta będzie robiona wg możliwości. Tak bardzo bym chciała żeby wszystko dało się sprawic od zaraz, no ale trzeba do wszystkiego dochodzić krok po kroku :p

Pewnie całe zycie będziemy cos przerabiać na naszych 777 m2, ale najważniejsze że nas to cieszy :)

Witaj Kogut. Wpadłam do ciebie i też widze że ostro pracujecie. Najgorszy etap za wami, to teraz ściany szybko pną się w górę :)

No a u nas rozmieszczane są już belki na stropie. :wave:

Nie mogliśmy pozwolić sobie na budowanie z drewna, ale za to zrobiliśmy strop na grubych belach :)

P1010028.jpg

Na razie bele zostały powyciągane na góre, dzisiaj miały być porostawiane na rónych szerokościach, zaimpregnowane na końcach i omurowane :)

Drewno jest jeszcze mokre dlatego będziemy je malować dopiero na wiosne. Chcieliśmy nabić na góre osb płyty, ale na koniec stwierdziliśmy że z podłogą poczekamy a za pół roku nabijemy na nie drewniane deski, które nie wyjda o wiele drożej od płyt. Póki co zrobimy prowizoryczną podłoge z różnych desek i resztek płyt.

P1010032.jpg

Dachówka już wybrana. Klasyka. Dobra do klimatu w którym mieszkamy - dużo opadów śniegu.

2112000000_500x500.jpg

Wypadło na Marsylke z Tondachu. Na Słowacji to jedna z najbardziej popularnych firm produkujących dachówke, ale my naszą ściągniemy z Krakowa. Róźnica w cenie jest oooooooolbrzymia. 1 szt. na Słowacji kosztuje 1,63€, a w Polsce w przeliczeniu wychodzi na 0,64 €. No ja tego nie rozumiem, skąd Słowacy biorą te ceny!

No a nasz piecyck wolnostąjący już jest w drodze. Nowy komin już postawiony. :wave: no a w domu znowu pył i brud :bash:

No ale to na już ostatnia przeróbka w środku starej części.............ah nie, w przyszłym roku czeka nas wymiana okien :bash:

No a jak już przy oknach jestem to pokaże jakie się mi marzą do naszej dreveniczki i do nowej części>

2237966916.jpg

Szprosy - bardzo niepraktyczna rzecz, ale jestem gotowa dla nich cierpieć i meczyć sie przy myciu okien. Do drewnianego domu i tak grzechem byłoby dać zwykłe okna plastikowe.

Bardzo podobają mi się białe okna ze szprosami ale wtedy wszystko powinno być białe (weranda, drzwi, wykończenie wokół okien), a to już za bardzo zachodzi na skandynawski styl a my się chcemy trzymać się miejscowego ludowego stylu.

Edytowane przez ZojaART

P1010020.jpg

No a tak wygląda aktualnie część wejściowa gdzie będzie przeszklona weranda, która bedzie pełnić funkcję wiatrołapu.

Te drzwi które mamy teraz zostaną przerobione na okna o wejście będzie tam gdzie jest wymurawana część.

P1010025.jpg

No na moim projekcie narysowałam to tak na szybko >

2x.jpg

3x.jpg

Ta część przy schodach wejściowych będzie zaszklona. W drugiej nie zaszklonej części widać wejście do piwnicy. W rzeczywistości cały ganek z werandą będzie oczywiście zadaszony. Póki co tak to sobie wymyśliliśmy.

No roboty przed nami jeszcze sporo :)