Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

....domček pod 77.....

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oj dawno nic nie pisałam w moim wątku. Dużo się działo, ale przed nami jeszcze wiele pracy.

Dach nad nową częścią domu prawie gotowy. Czekamy tylko na dachówkę :) Niestety majster nam się rozchorował więc minimalnie 3 dni przestoju bedą.

Wiecha już na swoim miejscu umieszczona przez mojego Słowaka :)

c (74).JPG

Konstrukcja bardzo dokładnie wykonana.

c (91).jpg

Tymczasowa podłoga z krokwi które pójdą na starą część. Na poddaszu będą 3 pokoje, jedna wielka lukarna z 3 oknami i jedno dachowe okno.c (122).jpg

Okno zrobiliśmy troche większe niż w projekcie. Zobaczymy czy tak zostanie czy się zmniejszy.

c (123).jpg

No i widok z tyłu. Planujemy jeszcze zrobić "sukienke" dachową żeby dom nabrał tradycyjnego charakteru.

c (124).jpg

Edytowane przez ZojaART

• 2 weeks później...

Dzięki za wszystkie miłe komentarza :)

Dawno nic nie pisałam, a u nas strasznie dużo się zmieniło.

Czaplanka nasz majster to akurat typ niepijący, także opijania nie było, ale za to było oblewanie. Mężowi się oberwało dwa razy, całym wiadrem wody został potraktowany. Mnie na szczęście oszczędzono.

Co do sukienki to niestety zrezygnowaliśmy z niej. nawet nad starą częścią domu nie będzie, bo po prostu dach ma teraz zupełnie inną konstrukcję niż ten stary i taka sukienka by juz tam nie pasowała.

Tydzień temu zburzyliśmy stary dach nad dreweniczką. Oj było kurzu i chaosu. :wave:

P1010009.jpg

P1010034.jpg

P1010037.jpg

P1010042.jpg

c12.jpg

Dwa dni byliśmy bez dachu nad głową, ale na szczęście wychwytaliśmy Złotą słowacką jesień :)

Najgorsze było sprzatanie 10 cm warstwy gliny ze stropu, która pełniła funkcje izolacyjną tak jakby.

P1010031.jpg

A tu już pierwsze krokwie poszły w góre. Piękne kolory były wtedy. Teraz już pada śnieg :(

a (1).jpg

a (5).jpg

Duży szacun dla majstra który na tak nierównej dreweniczke postawi równy dach. 10 cm różnicy góra dół to u nas standard, ale dach już będzie równiusienki.

a (6).jpg

No a tak to mniej więcej wygląda teraz. Folia już naciągnięta, więc deszczu się już nie boimy, ale chcemy jak najszybciej położyć dachówkę bo zima już za pasem.

p1010003xxx.jpg

P1010004xxx.jpg

Konstrukcja werandy już też gotowa :) Oj wielka będzię, ojojoj :)

f.jpg

Strop przygotowany, zacieplime go wełną a potem jeszcze kleszczyny.

f (2).jpg

Wełna na werandzie :) Będzie cieplutko :)

f (1).jpg

Hej Zoja :) Fajnie wyglądają dwa nowe dachy. Będziecie mieli piękny i duży domek. Teraz czekamy na dachówkę, oby tylko pogoda dopisała. Później to już chyba będzie czas na wstawianie okien. Chcecie to zrobic przed zimą? Tego etepu nie mogę sie już doczekac, bo bardzo mnie ciekawi jak będą wyglądac w realu. Pięknie jest :) Trzymam kciuki,

Witaj! Przeczytałam twój dzienniczek od deski do deski, noi jestem zakochana w tym domku, bedę częstym gościem:) pisz jak najwięcej, bo jest to lek dla mojej duszy. Moja babcia mieszka w małym zielonym drewnianym domku, który wybudował jeszcze mój dziadunio (nie ma go już wśród nas) ale zostawił piękną pamiątkę, jest to miejsce moich wspomnień z dzieciństwa, wakacji pełnych przygód ,słońca, pieczonego chleba mojej babuni i siana pachnącego ,że nigdy tego nie zapomnę i tych lasów szumiących, których sie nawet troszkę bałam,lasy czarodziejskie takie..eh..:) jestem szczęsliwa że mam takie wspomnienia. Powodzenia i czekam na więcej, pa!!!:bye:

• 4 weeks później...

Witajcie!

Długo nic nie pisałam bo czas teraz tak szybko leci a ja próbuje za nim nadążyć.

Jutro powrzucam najnowsze zdjęcia, bo akurat nie mam ich przy sobie. Duzo się nie pozmieniało, bo najwieksze prace już za nami. Przygotowujemy sie na zimę i robimy juz tylko to co najbardziej niezbędne.

Mój Słowak zaczął robić schody do piwnicy, które póki co będą nam służyć jako schody wejściowe. Jestem z niego bardzo dumna.

Eliza Okna do nowej części planujemy wstawić aż na wiosne. Te z czerwonymi ramami zostaną zastąpione drewnianymi w kolorze palisander. Fajnie by wyglądały też białe okna ze szprosami, ale na początek będą palisandrowe. Jak będziemy je malować za kilkanaście lat, to może zrobimy je na biało.

Dopi Weranda daje duzo możliwości. Chcę ją pomalować na czarno-brązowo tak żeby korespondowała z dreweniczką. Musi byc po słowacku wiec na biało odpada. Palisander będzię dominować a czarny kolor bedzie dopełnieniem na niektórych elementach. Tak to sobie póki co wymyśliłam. Musze to sobie jeszcze w 3D narysowac a zobaczyc czy to będzie pasować. Potem pokaże moje wypociny.

Gosiek postępy były ale się już skończyły. Jesteśmy już zmęczeni i teraz tylko chcemy przezimować do wiosny. No ale będę miała więcej czasu na dla wnętrz. Kilka rzeczy się pozmieniało. Jak zrobie fotki to się pochwalę.

Mariwa witam Cię serdecznie. Przeczytałam też wasz dziennik i też jestem pod wielkim wrażeniem. Piekna cieślarska robota "Mistrza". W przyszłym roku chcemy też dodać trochę cieślarskich zdobień do konstrukcji dachu, żeby nabrał bardzie ludowego charakteru.

Nie uwierzylibyście ilu ludzi się nas pytało, czy zburzymy dreweniczke jak już postawiliśmy nową część! No a przecież to jeszcze całkiem "nowy" do w porónaniu z 200-stu letnimy drewenicami, które nadal nadają się do mieszkania.

Troszke się obawiam, że przez to że zmieniła się konstrukcja dachu (brak sukienki w przodzie) i dobudowanie tak dużego ganku, nasza drewaniczka stracila trcohe ze swojego pierwotnego uroku. Mam nadzieje że za kilka lat jak już dokonczymy wszystkie szczegóły, nasz dom nabierze nowy charakter - połączenie starego z nowym :)

Jutro fotorelacje :cool:

Gosiek cieszę się że ci sie podoba moja kuchnia.

W sumie wstyd - ja tej mojej kuchni nadal jakoś specjalnie w moim wątku nie odprezentowałam, ale zmieniło sie tam kilka rzeczy i muszę zrobić nowe zdjęcia i to w świetle dziennym, no a że teraz tak szybko robi się ciemno, to nawet nie mam kiedy. Koniec roku jest zawsze nerwowy bo w pracy wszystko musi być do konca roku no a ja jeszcze oprócz tego dorabiam przez weekendy.

Akurat rysuję ilustracje do książeczki dla dzieci. Jak skończę to się pochwalę całością, póki co wrzucam jeden z moich rysunków.

bez_názvu.bmp.jpg

ZojaART ©

Przedstawiam wam Białego Konika :) To bardzo mądry konik, który ma przyjaciela Małego Martinka........ atd.

Dziś prawie rozmyślałam nad tym, ze przydałoby mi się zrobić sobie w końcu moje portfolio, no ale jak to się mówi, szewc bez butów chodzi. Logo firmy już od ponad roku nie mam czasu sobie wymyśleć :bash: No beznadziejna po prostu jestem. hehehe.

No ale obiecałam nową fotorelacje, czyli coś co większość forumowiczów lubi najbardziej

Dach jest już dawno gotowy. Musimy jescze przed zimą zamkąć czoło dachu. Póki co damy tam zwykła osb płytę a w przyszłym roku zrobimy na spokojnie już właściwe czoło stylizowany na tutejszy styl. Trzeba będzie się z tym troszke "pobawić", żeby to miało w sobie to "tink"

a (23).jpg

Mamy dość spadzistą działkę dlatego cały dom wygląda na bardzo wielki (zwłaszcza nowa część). a tak naprawdę to wszytko jest o wiele mniejsze niż się wydaje.

P1010007.jpg

Ganek - oj już sobie potrafię wyobrazić końcowy efekt :rolleyes:a (26).jpg

Nowa część póki co troszkę zanurzona w ziemi. W przyszłym roku musimy wyrównać teren i odkopać nasz dom na wysokość 1,2 m. Wytworzzy się w taki sposob taki niby tarasi powstanie murek upewniujący ziemie powyżej. Nie potrafie lepiej tego wyjaśnić. Taka stroma działka to dość kłopotliwy teran do zagospodarowania.

a (31).jpg

Nasze lukarny :) Zrobiliśmy jedną lukarnę z trzema oknami, bo w ten sposób zaoszczędziliśmy na materiale i straty ciepła też o wiele łatwiej zniwelować. a (32).jpg