Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz ziemny po 5zł/m3

hydraulik_

Recommended Posts

Dostałem fakturę na 220 zł za 43 m3 gazu ziemnego .

To pewnego rodzaju kara za moje kolektory i pompę ciepła .

Chyba zostawię PC i Kolektory.

To jest skuteczna polityka pro ekologiczna:rolleyes:

Wyjedź na wczasy na 2 miesiące i zużyj 0m3 - będzie jeszcze drożej. Jak zmniejszysz zapotrzebowanie i zmieścisz się w tar W-1 - zapłacisz duuuuużo mniej - gaz wcale nie jest drogi w porównaniu z innymi nośnikami energii, ale trzeba jego koszt liczyć przyjmując okres roczny, a w/w wypowiedź wprowadza tylko zamęt.

Bla bla bla...

Jak się podpisuje umowę z jakąś firmą na gotowość do świadczenia usług, to się płaci za to abonament. Czy gaz zużyjesz, czy gazu nie zużyjesz, abonament musisz zapłacić. Bo oni muszą zapewnić Ci dostawy tego gazu, gdy nagle Ci się zachce z niego korzystać.

Nie bez przyczyny powinno się uwzględniać nie tylko sam koszt gazu jako takiego, ale i koszt abonamentu, przy porównaniu ogrzewania na gaz ziemny z dowolnym innym. Zwłaszcza, jeśli masz kuchenkę gazową i ten gaz i tak musisz kupować. Ale czy na pewno musisz?

Wyjedź na wczasy na 2 miesiące i zużyj 0m3 - będzie jeszcze drożej. Jak zmniejszysz zapotrzebowanie i zmieścisz się w tar W-1 - zapłacisz duuuuużo mniej - gaz wcale nie jest drogi w porównaniu z innymi nośnikami energii, ale trzeba jego koszt liczyć przyjmując okres roczny, a w/w wypowiedź wprowadza tylko zamęt.

Zamęt? - to jaki sens ma montaż solarów i pc do wody dla osób ogrzewających domy .Jaki jest sens ocieplania budynków przez użytkowników gazu ziemnego.

Nie uważałem GZ za drogie paliwo ,ale mam tez pc i pomału dochodze do wniosku ,że GZ jest za drogi w stosunku do PC.

Dotychczas odradzałem PC jak był GZ .Ale chyba to zrewiduje

Nie bede powtarzal swoich dzisiejszych obliczen, bo mozna je zobaczyc tutaj (http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204272-Op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87-pompy-ciep%C5%82a) , ale narazil Pan swoich znajomych na niepotrzebne wydatki polecajac im GZ, zanim zrewidowal swoja wiedze.

Gaz drozeje rocznie srednio na poziomie 5-6 krotnosci inflacji i w tym momencie koszt wytworzenia 1kWh ciepla z gazu to okolo 30gr. Natomiast z uzyciem poprawnie wykonanego wezla pompy ciepla glikol-woda, z dobrze dobranym dolnym zrodlem ten koszt to nawet 12gr/1kWh.