aga_kraków 30.03.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 witam tak mnie ostatnio naszło na ścianę 3W postanowiłam policzyć sobie jakie ściany3W będą miały taki sam współczynnik przenikania ciepła jak(uprzednio wybrana)2W(24BK+15styr) i wyszła mi np taka sciana:18cmBK+15cm styr+8cmBK co o niej sądzicie?domek z kart? wiem,że teoretycznie możliwa, ale nie słyszałam ,żeby ktoś tak "cienko" budował... mogłabym spytać architekta, ale boję się wygłupić... proszę was o opinie Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 30.03.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Wystarczyłoby 18+10+6. Ściana nośna 18cm. jest dopuszczalna. Sam następnym razem tak pewnie budowałbym tyle, że z wełną. Może od wewnątrz ceramika poryzowana? Nigdy więcej dwuwarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McLim 30.03.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Nigdy więcej dwuwarstwowej. Art, możesz rozwinąć tę myśl? Co jest takiego 'be' w ścianie dwuwarstwowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 30.03.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Też jestem ciekaw ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 30.03.2004 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 ...zapomniałam, chodzi o dom parterowy ArtMedia dzięki za odpowiedźtak grubo styr. bo chcę mieć b.b.ciepłą ścianę może jeszcze ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 30.03.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Aga, sporo cieplejsza sciane mialabys murujac sciane nosna z silikatow 18cm, reszta bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 30.03.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 I chociaz ściana jako całość będzie miała gorszy wspólczynnik U, to ściana z silikatów, w takich samych temperaturach zewnętrznych i wewnętrznych będzie o kilka stopni cieplejsza. Takie to jakoś do góry nogami wywrócone ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 30.03.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 możesz rozwinąć tę myśl? Co jest takiego 'be' w ścianie dwuwarstwowej? Nietrwałość. Trzeba uważać i jeszcze innym kazać uważać. W przeciwnym wypadku rogi wczesniej czy później poobijane, nie licząc pomniejszych uszkodzeń. Jeżeli już to przynajmniej przy wejściach, wjazdach do garazu, naroznikach trzeba dać conajmniej jakieś płytki imitujące cegłę itp. lub po prostu fragment trójwarstwowy. Kilka lat temu na tym forum broniłem ściany dwuwarstwowej a teraz publicznie odszczekuję. Bo mam swoją. 2W jest do d... Tylko 3W! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 30.03.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 ja chciałem 2W, ale architekt (kobieta) powiedziała. "zrób pan pożądną ściane". I robię 3W na pustakach ceramicznych. W sumie będzie U-220 (25cm) + 2x4cm styropian + K-3(12cm). Na zewnątrz da się tynk mineralny + coś na wzmocnienie jego, od wewnątrz też mineralny. Myśle, że będzie O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 30.03.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 przy 3W ze styropianem uważajcie na gryzonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 31.03.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 przy 3W ze styropianem uważajcie na gryzonie Przy dwuwarstwowej też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 31.03.2004 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 I chociaz ściana jako całość będzie miała gorszy wspólczynnik U, to ściana z silikatów, w takich samych temperaturach zewnętrznych i wewnętrznych będzie o kilka stopni cieplejsza. Takie to jakoś do góry nogami wywrócone ). Wybacz.....nie rozumiem czy mógłbyś napisać jaśniej? Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 31.03.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 To bardzo proste Aga.Silikat jest materiałem bardzo gęstym ( przez to równie ciezkim), który jest słabym izolatorem ciepła. Inaczej mówiąc szybko się nagrzewa, ale i szybko traci ciepło...........do momentu, kiedy nie pokryjemy go warstwą dobrego izolatora - styropian czy wełna - to wszystko jedno.Co sie wtedy dzieje, ano ciepło które silikat wchłonie podczas ogrzewania, się w nim kumuluje, bo nie ma jak uciec.I tu dochodzimy do najważniejszej pozytywnej cechy silikatów, cegły pełnej i innych materiałów o dużej gęstości........otóż dobrze ocieplone działają jak akumulatory ciepła, wyrównując temperaturę w domu. Mało tego,, te materiały wchłaniaja dobrze parę wodną w momencie kiedy jest jej dużo, a oddaja do wnętrza, kiedy jest sucho, czyli najczęściej w sytuacji, kiedy dom jest ogrzewany, a powietrze bywa przesuszone.BK, keramzyt czy ceramika poryzowana , np. porotherm, to całkiem inna filozofia. Materiały te mają w sobie dużo zamkniętego powietrza, zatem, odwrotnie niż silikaty baaardzo trudno przewodzą ciepło.Nie nagrzeja sie w całej masie, ale zastosowane w odpowiedniej grubości pozwalaja wybudować jednowarstwową ścianę, która wewnątrz też będzie ciepła i sucha. I jeszcze jedna - dla wielu - dość istotna różnica. Zimą podczas duzych mrozów , tzw. punkt rosy wypada sporo poza sciana, jeśli idzie o dobrze ocieplone silikaty. Natomiast dla jednowarstwowych zawsze wypadnie gdzies w strukturze. Osobiscie twierdze, że nie ma to jakiegos znaczenia, materiały zostały przebadane i dopuszczone do eksploatacji. Tak jednak jest i było to podnoszone nie raz na forum, zatem i ja pozwalam sobie o tym przypomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 31.03.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Nasza z gazobetonu ma temperaturę podczas największych mrozów taką samą jak powietrze wewnątrz. Zmierzone pirometrem. Sugerujesz, że z silikatów byłaby cieplejsza niż powietrze?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 31.03.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Sugerujesz, że z silikatów byłaby cieplejsza niż powietrze?!? Pewnie, że tak! Sam widziałem kiedyś silikaty jadące z wytwórni na ciężarówce, z których ciepło aż buchało (tzn. w chłodny dzień unosiła się para) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 31.03.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Którą ścianę zmierzyłeś......wewnętrzną, czy zewnętrzna, tą od ocieplenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 31.03.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Inaczej, zmierz swoją ścianę z gazobetonu po obu stronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 31.03.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Poza tym gazobetony występują w r óżnych odmianach gęstości. Najcięższe nawet 1400 kg/m3, czyli niewiele mniej niż silikaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 01.04.2004 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Dziękuję,Qgiel,teraz jasnedopiszę sobie twoją ścianę do porządku obrad z architektem niemniej myślę sobie, ze różne ściany dają różne korzysci te które akumulują ciepło -bezwładność(też zaleta) te które nie akumulują -sterowalność dlatego, na wypadek gdyby ktoś się zagubił przypominam jeszcze moje pytanie i proszę o dalsze wypowiedziściana 18BK+15 styropian+8BK - co sądzicie?Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 01.04.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 uważam, że jeśli BK o gr 18 cm spełnia normy wytrzymalościowe, to czemu nie. Zmieniłbym tylko styropian na wełnę (cena dziś niemal identyczna, a min akustycznie znacznie lepiej). W swoim projekcie także chciałem uniknąć grubej ściany 3w, dlatego mam maxa 18,8; 10 cm wełny i dz 8,8.Zalety to:-- zyks na powierzchni- niższa cena mkw ściany- cieńsza ściana=więcej światła słonecznego w pomieszczeniachwady:-nie widzę (choć zapewne jakieś są) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts