akme 31.05.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 witam, nie znalazlem nigdzie odpowiedzi na taki problem. Czy jak buduje wlasny dom na dzialce rodzicow (nie mozna obecnie wydzielic dzialki osobno, dopiero PO zbudowaniu domu, ale zgoda budowlana jest na rodzicow) to czy moge odliczyc koszt VAT z wszystkich faktur poniesionych na budowe domu? Faktury sa wystawiane NA MNIE, a dzialka i zgoda budowlana jest na ojca bo to jego dzialka póki co, moja będzie dopiero po wybudowaniu domu i wydzieleniu jej (tak powiedziano w urzędach). CZY NADAL ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ODLICZANIA CAŁEGO VAT-u z faktur np. za kostki fundamentowe, pustaki, deski, żeliwo itp. ? Jeśli nie mogę ja, to czy mógłby za mnie takie faktury odliczyć ojciec? Generalnie czy nadal można odliczać te faktury z budowy czy już tego nie ma? jeśli można to do jakiej kwoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 31.05.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Do dokumentów składanych w US musisz dołączyć między innymi kopię pozwolenia na budowę albo- w przypadku remontu niewymagającego pozwolenia na budowę kopię dokumentu potwierdzającego tytuł prawny do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego. My mamy podobną sytuację tyle że działka jest jeszcze rodziców ale pozwolenie jest na nas więc z tego co się orientowaliśmy nie będzie problemu ze zwrotem. A dlaczego podział działki obecnie jest nie możliwy? My mamy budowę rozpoczętą i właśnie "robi się" podział działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 31.05.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 A odliczać vat można bodajże do 2013 roku więc już dużo czasu nie zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akme 31.05.2012 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 jeszcze nie jest rozdzielona działka bo jest o 2m za wąska na przepisowy wjazd i musi być wjazd wspólny i wydzielenie PO budowie domu to pewna informacja, że odliczać VAT za budowę domu można tylko do 1 stycznia 2013 roku ? bo wiele o tym szukalem w google ale nic nie znalazlem, nieraz pisali że do konca czerwca TEGO roku, a nieraz że do końca 2012 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 31.05.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Ups, trochę nie precyzyjnie się wyraziłam. Do końca 2013 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 01.06.2012 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie, nie odliczysz.Faktury muszą być na osobę z Pozwolenia na budowę.Jeśli Pozwolenie jest na ojca to bierz faktury na ojca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 01.06.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ale dlaczego pozwolenia masz na ojca? Nawet jeżeli działka nie Twoja pozwolenie mogło być na Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts