adamkrak1 31.05.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witam W rzędzie (jedna za drugą) są trzy działki budowlane: (A)12ar, (B)12ar, ©10ar. Mnie podoba się ta trzecia © - dalej od drogi, widokowa, prawie idealna. Ale ja bardzo chciałem mieć działkę co najmniej 12 arową. W jaki sposób można przeprowadzić operację podziału tych działek, aby "urwać" z drugiej (B) 2ar i przydzielić to do tej 10arowej © ? Właściciel zgodził się, ale jak to wykonać oraz wszelkie koszty są na mojej głowie. Jeden z pomysłów to podzielić 12ar-ową (B) na dwie działki: 10ar oraz 2arI kupić wtedy te 2ar + 10ar ©. Ale gminny plan zagospodarowania zakłada, że minimalna powierzchnia działki nie może być mniejsza niż 10ar, więc wydzielenie 2ar, nawet w dobrej intencji nie jest chyba zgodne z prawem. Jak to przeprowadzić ?Jakie mogą być tego koszty ? pozdrawiam Adamkrak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_WAG 10.06.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Jeżeli są to grunty budowlane to wydzielenie 2 ar działki jest dozwolone. Okoliczność, iż mpzp przewiduje działki o powierzchni 10 ar, świadczy jedynie o tym, iż na mniejszej działce nie można pobudować domu. Nie mniej wydzielenie takiej działki jest prawnie dopuszczalne. Należy skonsultować się w tym przypadku z geodetą. Pomysłem też może być scalenie i podział gruntu, ale to już bardziej skomplikowana procedura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts