awieuro 31.05.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 WitamNadszedł czas na rzecz której jeszcze nie robiłem. Mało tego nigdy nie kryłem gontem, a tu montaż okna w istniejącym dachu. Poradzicie proszę na co zwrócić szczególną uwagę, co trzeba wiedzieć, jak to poskładać do kupy...Każda wskazówka będzie bardzo cenna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.05.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 W przypadku gdy piszesz o goncie bitumicznym to może być dość trudna sprawa w przypadku gdy się dobrze zwulkanizował. Sprawdź czy istnieje możliwość dokupienia takiego samego gontu bo może okazać się konieczna. 500,00 za montaż 1 szt. nie będzie za dużo. Natomiast w przypadku drewnianego nie mam żadnego doświadczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 01.06.2012 04:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Mowa o goncie bitumicznym. Okien jest kilka w dwóch wymiarach. Zastanawiam się co w przypadku gdy miedzy krokwiami jest 80 cm a okno ma 66cm. Zdałoby się wymiany zamontować, bo przecież na dechach nie położę ramy, czy wzmocnienie z łaty pod deskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.06.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie ma żadnego niebezpieczeństwa w montażu na deskach gdyż mocowanie będzie dość blisko krokwi. Wykonując to jednak profesjonalnie zrobiłby tak:1. Na górze i na dole przykręciłbym (na płasko) kontrłaty (2,5x5) długości 66 cm wkrętami maksimum 45 mm.2. Następnie łaty (4x6) np. na sztorc wkrętami 90 mm oraz w dowolny sposób z obu stron do krokwi. Uzyskasz wówczas po bokach szczelinę wentylacyjną.3. Należy sprawdzić czy deski przechodzą z sąsiedniego pola bo jak nie to końcówki mogą się zwiesić. Należy wówczas zastosować np. kontrłatę wspierającą o długości większej niż długość okna o 20~25 cm.Potrzebna będzie opalarka i szeroki płaski nóż a najlepiej kielenka używana przy pracach z papą termozgrzewalną w celu rozłączenia poszczególnych elementów gontu i wyjęciu papiaków (ze zszywkami może być kłopot). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 01.06.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Dziekuję za cenne wskazówki. Są jeszcze dwie rzeczy:1. Być może pod gontem jest papa(pewności nie mam a jeśli już tam będzie to może okazać się materiałem z najniższej półki). Co wtedy? Starać się ją łączyć z ramą okna(grzać , kleić) , czy może zastosować jakiś inny materiał.2. Jeśli uda mi się wykorzystać zdemontowany gont, jakim środkiem go później popodklejać jak nie będzie się chciał trzymaćPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 02.06.2012 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Wytnij tunel i dotnij gont ,zrób to na gotowo pod szerokość opierzenia.Najpierw postaraj się delikatnie podłożyć górne opierzenie,później wstaw okno,zastosuj opierzenie boczne modułowe na każdy pas gontu. Po wstawieniu okna,opierzenia podklej klejem kauczukowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.06.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Po wycięciu otworu wsuń pod pokrycie górna część kołnierza (najtrudniejsza faza operacji) , póżniej dopiero wstaw okno. Przy bokach zagięcie przegnij pod spód i sklep bo przykręcisz ja z wierzchu farmerami podkładając klej. Ja dorabiam kołnierze z bl. bo jest sztywniej i boki lepiej dolegają. Od spodu przykręć 2 deski wzdłuż krokwi , dłuższe od okna o 0,5 mb. Powodzenia . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts