DareK_21 31.05.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 WitamPlanuje ocieplic strop w małym domku jednorodzinnym.Zastanawiam sie czym byłoby lepiej ocieplic watą czy styropianem?Dodam ze strop nie jest uzywany i nigdy nie bedzie.I jaka najlpeij gruboscia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 31.05.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Ja bym wybrał styropian ze względu na to, że się nie kurzy. Mam wełnę u siebie i drugi raz bym nie połorzył, w ogóle chyba wybrałbym pur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 01.06.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 W większości przypadków ociepla się wełną. Styropian tez się będzie kurzyl:) Tyle że nie przyjmuje go pomiędzy włókna. Jesli ta izolacja ma być między legarami - bo nie napisałeś jaki strop masz - to i tak dajesz na wierzch deskę. Więc lepiej folia paroprzepuszczalna i wełna - w razie problemów z wilgocią - odda . Co do PUR-u przeczytałem kiedys kilka stron na ten temat, że to materiał przyszłości i takie tam cuda lecz jak na razie nie zdobył szerszego grona wielbicieli - co prawda lambda jest niby dobra - ale nikt nie pisze o kosztach takiego interesu:)i nikt nie wiej jak to sie zachowuje po paru- parunastu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DareK_21 01.06.2012 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ogolnie chodzi mi zeby było cieplej bo całe ciepło ucieka przez stropStrop jest płaski , po srodku sa tylko dwie belki podtrzymujace dach.Jezeli styropian to jaką gruboscia najlepiej i jak układac? A jezeli wełna to jaka folia pod i nad itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 02.06.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Ogolnie chodzi mi zeby było cieplej bo całe ciepło ucieka przez strop Strop jest płaski , po srodku sa tylko dwie belki podtrzymujace dach. Jezeli styropian to jaką gruboscia najlepiej i jak układac? A jezeli wełna to jaka folia pod i nad itp? Jeśli o samą izolację stropu idzie, to nie ma żadnej różnicy między wełną i styropianem w kontekście właściwości izolujących. Zrób sobie krótką analizę, czy istotnie to poddasze nie będzie nigdy uzywane, czy jednak z czasem znajdą się tam różne, czasowo niepotrzebne rzeczy z domu - od tego zależy jak ten strop potraktujesz. Jeśli nigdy tam nie będzie chodzone, to wystarczy z 15 - 20 cm miękkiej wełny rozłożyć, czymś to przykryć, zeby wymiany powietrza z poddaszem nie było i załatwione. Możesz tak to wyliczyć, aby zakryć owe belki, co je widac na strychu. W innym przypadku należy położyć izolację twardą i przykryć ją jakimiś płytami. Tutaj z pewnością styropian będzie lepszy i sporo tańszy. Jak ktoś jest dokładny, to może układać płyty docelowej grubości obok siebie..........i tak to przykryte będzie. Ale pewniej jest kłaść dwie warstwy na zakładki. Unika się szrokich szpar między płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DareK_21 02.06.2012 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Chodzi doładnie o sama izolacje.Po strychu nikt nigdy nie bedzie chodził.Jaka opcja bedzie najlpeiej opłacalana styropian czy wata?Co do konstrukcji stropu to nie wiem jaka ja opisac (jest standardowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DareK_21 03.06.2012 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Mogłbys cos wiecej powiedziec o granulacie?Gdzie go kupic i jak sie wykłada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DareK_21 04.06.2012 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Czyli na koniec mozna zakryć całosc folia?Ten granulat musi byc jakis specjalny czy obojetnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 04.06.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Witam Możesz również zastosować wełnę mineralną poddaszową np. TOPROCK czy MEGAROCK w rolce bądź SUPERROCK czy ROCKMIN w płytach. Układasz ją bezpośrednio na stropie. Najkorzystniej jest zastosować układ dwuwarstwowy z zastosowaniem mijanki pomiędzy warstwami. Uniemożliwi to wystąpienie liniowych mostków termicznych i zniweluje powstawanie ewentualnych nieszczelności. Nie ma konieczności stosowania dodatkowych folii na wełnę czy też na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DareK_21 05.06.2012 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Chyba jednak wyłoze wełna mineralna.Patrzałem troche na allegro i znalazłem taka wełne: http://allegro.pl/isover-welna-uni-mata-150-mm-15-cm-gratis-i2329337971.html Mogłaby byc taka wełna na strop?Wszytsko kłasc bezposrednio na strop bez foli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts