Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilarka łańcuchowa - spalinowa

kef

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kolega sie połapił na partenra bo był w promocji, ja kupiłem Husqe 300zł drożej niz on, i sie ze mnie smiał. Ale mina mu zrzedła jak po pół roku zdechło mu coś co w serisie okreslili jako nie objete gwarancja i miał zaplacić 220zł za naprawe. Naprawił i partnera sprzedał, kupił Husqe :D Moja husqa smiga do dzis bezproblemowo.... :D

Najprosciej: spytac lesnika, drwala, czym pracuje i co by kupił do pracy....odpowiedz bedzie (100%pewna): Husqe albo Stila.......

Oczywiście, ja dopiero zaczynam używać sprzęta

więc nie powiem co i jak. Przy domku jest pare drzewek i taniej wyszło kupić piłę niż pożyczać na tydzień.

A później jak się ostanie też się przyda do drobnych cięć drewna z lasu pod kominek. Jak ktoś chce iść na "zarobek" ;-) to pewnie wyda i na sprzęt i ciuchy ochronne.

Ja kupiłem Husqvarna 142 i naprawdę sprawuje się świetnie. Oczywiście piła jest mi potrzebna do jakiś prac ogrodowych, no i pocięcia trochę drzewa na opał.

Tez mam Husqvarne 142. Jeszcze nie uzywana , dlatego cieszy mnie to co o niej piszesz. Zaplacilem za nia w Stanach 200 dolarow. Z ciekawosci spytam ile w Polsce kosztuje taka pila?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

A ja mam McCullocha MacCat 2.3ci

Kupiona w końcu lat 80, a

odpalona pierwszy raz w zeszłym sezonie... :lol:

Jest po prostu świetna, całkowicie bezproblemowa, użytkowana intensywnie. Nie wiem jak będzie z ewentualnymi częściami, ale jak na razie mi ich nie potrzeba.

Witam na Forum.

Ja oprócz wspomnianych wcześnie różnych modeli stihla (eksploatuje ms341) polecam również pilarkę Shindaiwe , naprawde porządne maszyny ,ja bardzo mocno eksploatuje model 488 i mogę powiedzieć że jest to praktycznie bezawaryjna maszyna , pilarki te posiadają już po 2 pierścienie chromowany cylinder aluminiowy karter ciekawy uklad sprzęgla z kolkiem plywjacym nie do zajechania , jest w pelni japonska nie ma na rynku podrobek czego nie mozna powiedziec o innych firmach i a wyposazenie i parametry profesjonalnej pilarki.

Moze nie sa najtansze i napewno nie do kupienia w marketach ale jesli komys uda sie korzystnie kupic np. wspomniany model bedzie napewno bardzo zadowolony.

A i jeszcze amortyzacja moim zdzniem lepsz niż w stihlu o dziwo dlatego bardzo chętnie nią pracuje.

[/img]

Ja kupiłem Husqvarna 142 i naprawdę sprawuje się świetnie. Oczywiście piła jest mi potrzebna do jakiś prac ogrodowych, no i pocięcia trochę drzewa na opał.

Tez mam Husqvarne 142. Jeszcze nie uzywana , dlatego cieszy mnie to co o niej piszesz. Zaplacilem za nia w Stanach 200 dolarow. Z ciekawosci spytam ile w Polsce kosztuje taka pila?

Pozdrawiam

Kupiłem jesienią za 800 PLN. Jak doliczyć koszty transportu z USA to wychodzi tyle samo. No chyba że dolar znowu spadnie.

:lol: :lol: :lol:

• 2 years później...

Witam jestem nowa na forum. proszę o poradę. Mam nadzieję, że będę z nich częściej korzystać.

Pytane na dzisiaj brzmi: Jak obsługiwać piłę spalinową? Odziedziczyłam taką po mężu mam do ścięcia trochę drzew. Nie wiem jak ją odpalić. I rzecz najważniejsza nie wiem jak mieszać olej z benzyną. Czy to wystarczy włącz do oddzielnego baku olej a do oddzielnego benzynę i samo się wymiesza czy trzeba wymieszać w oddzielnym naczyniu a potem wlać. I jakie proporcje. Mam piłę Husqvarna

Dzięki za każdą pomoc :)

O żesz - po pytaniach widać że wiele o posługiwaniu się pilarką łańcuchową nie wiesz ... - może jednak się nie bawić tą zabawką ?? - to niebezpieczne narzędzie ...

Ale jak chcesz - no cóż ... - proszę -

- pilarka ma silnik dwusuwowy - czyli mieszasz olej / do silników dwusuwowych / z paliwem i tą miksturę lejesz do baku na paliwo w pilarce - stosunek oleju do paliwa to 1:50 .

- olej do smarowania łańcucha - to inny typ oleju i lejesz go do odpowiedniego zbiorniczka w pilarce .

- odnośnie odpalania - jaki typ pilarki ?

PS. A nie masz może instrukcji obsługi pilarki ??

Kobieto odłóż to narzędzie zanim sobie zrobisz krzywdę!

Taka piła potrafi odrzucić klocek drzewa lub samą siebie (gorący rozpędzony łańcuch) wprost w Twoją głowę lub nogi - zależy od pozycji w jakiej pracujesz.

Sam tego doświadczyłem i gdyby nie buty z prawdziwej skóry (skóra gr. 1cm) to dzisiaj miałbym kikut zamiast stopy.

Aha, wcześniej już pracowałem piłami spalinowymi pod okiem pilarzy i nie była to moja pierwsza wycinka drzew.

Co do ścinania drzewa (potocznie nazywanego spuszczaniem drzew) to musisz mieć troszkę wyczucia odnośnie kierunku padania drzewa, a o szybkich nogach i refleksie już nie wspominam.

Nie mam żednej instrukcji do obsługi, mąż pewnie miał ale z zaświatów mi nie podrzuci :(

patelnie i rondle potrafią uszkodzić człowieka bardziej uwież mi kolego. Poparzyłeś się kiedyś wrzątkiem? lub parą ? niemiłe i też zostaje na całe życie

czyli wymieszana benzyna + olej do jednego baku

a sam olej do drugiego baku

ok teraz powiedz mi kolego jaki olej wymieszać (taki do samochodu)? jaki najlepszy a jaki nalać ten którego sie nie miesza. Nie wiem jaki jest symbol tej piły nie znam się na tym ma zatartenapisy, bo mąż leśniczy dużo nią pracował