ttstewart 31.05.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) Witam, Dowiedziałam się, że skoro moja działka graniczy z drogą powiatowa to muszę załatwić odpowiednie formalności, zanim przystąpię do budowy ogrodzenia od frontu.Zgłoszenie w Starostwie już jest.Złożyłam też wniosek w Zarządzie Dróg Powiatowych i po krótkim oczekiwaniu przyszła odpowiedź, w której opisano wymogi odnośnie szerokości bramy, średnicy rury, która ma być pod wjazdem itd..Poproszono mnie też o dostarczenie projektu wjazdu na moją posesję.I dotąd wszystko rozumiem. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa.Czy ten projekt ma dotyczyć tylko samego wjazdu na dziakę z drogi powiatowej, czy też całości ogrodzenia?A jeśli tylko wjazdu to czy mogę już stawiać ogrodzenie, a projektem wjazdu zająć się w miedzyczasie? Edytowane 1 Czerwca 2012 przez ttstewart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 01.06.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Cisza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 01.06.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Praktyka jest taka, że jak papier jest złożony w urzędzie, to już dają człowiekowi spokój strażnicy miejscy, których zwłaszcza interesują wjazdy na posesję i zajmowanie pasa ruchu przy tej robocie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 02.06.2012 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Kolejne uwagi....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 04.06.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Budowa zjazdu z drogi publicznej wymaga uzyskania pozwolenia na budowę (po uzyskaniu decyzji lokalizacyjnej wydanej przez zarządcę drogi oraz po opracowaniu projektu), natomiast budowa ogrodzenia od strony drogi publicznej, wymaga zgłoszenia robót niewymagających pozwolenia na budowę, czyli sprawę załatwiasz szkicem na mapie sytuacyjno - wysokościowej, ewentualnie uzupełnionym charakterystyką planowanego ogrodzenia i jeśli właściwy organ nie wniesie w wymaganym terminie sprzeciwu to możesz spokojnie budować. Jest jeszcze kwestia odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni, jeśli ogrodzenie jest realizowane bez jednoczesnej budowy domu, to obowiązuje Cię odległość 8 metrów (inna kwestia, czy zarządca tę odległość egzekwuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 04.06.2012 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 W sprawie samego zjazdu muszę złożyć do Starostwa i Zarządu Dróg Powiatowych projekt.Tym zajmę się potem. Zamiar budowy ogrodzenia od strony drogi publicznej został zgłoszony i nie było odpowiedzi odmownej.Zatem ogrodzenie chyba mogę już budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 04.06.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Zamiar budowy ogrodzenia od strony drogi publicznej został zgłoszony i nie było odpowiedzi odmownej.Zatem ogrodzenie chyba mogę już budować? Jeśli minęło 30 dni od złożenia zgłoszenia to jak najbardziej można budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 04.06.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Dziękuję za informacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 05.09.2012 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Trochę się porobiło....Chcę zmienić lokalizację wjazdu na działkę i przez to zmieni się miejsce, w którym będzie brama.Czy ponownie muszę zgłosić zamiar budowy ogrodzenia do starostwa, czy przymkną oko na to, że bramę przesunęłam o 6m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.09.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 O 6 metrów to trzeba by było mocno to oko przymykać - zapytaj w urzędzie - pewnie trzeba będzie zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejwwa 08.09.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Dla pewności lepiej zgłosić i dorzucić im jakiś projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 07.11.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Mój dom stoi 3,5 m od drogi powiatowej na miejscu starego domu,czyli przy samym chodniku.Nic nie zgłaszałam do rejonu dróg,chociaż kazali zawiadomić o budowie ogrodzenia.U mnie wyszło 2 przęsła i bramka bo działka 16m mam tylko od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 14.11.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 przechodziłem ta drogę ostatnio, napiszę ci po kolei: ogrodzenie i zjazd to dwie oddzielne sprawy, zjazd: musisz mieć projekt zjazdu zrobiony przez projektanta z uprawnieniami, następnie zgłaszasz się z tym do Dróg Powiatowych, oni zatwierdzają że jest ok, następnie piszesz do nich pismo o pozwoleniu na budowę zjazdu, podajesz dzień i szerokość jaką będziesz zajmować, za którą musisz zapłacić, ja miałem chodnik pomiędzy moim zjazdem a drogą więc nie musiałem robić projektu organizacji ruchu na czas budowy, jeżeli zaniżasz chodnik państwowy i wchodzisz z robotami na drogę to musisz robić projekt organizacji ruchu. najlepiej idź do nich i zapytaj co i jak. Jeżeli chodzi natomiast o ogrodzenie: oni maja wzór pisma które musisz wypełnić, miedzy innymi ustalana jest odległość od osi drogi lub od chodnika jeżeli istniej, jak wydadzą ci decyzję to składasz do starostwa kolejne pismo o rozpoczęciu budowy, czekasz 30 dni i jak sie nie przyczepią możesz budować. Przesuwanie zjazdu jest niedozwolone, musisz zmieniać projekt, też to przechodziłem, nie ma sensu też poszerzać wjazdu niezgodnie z projektem bo nie przejdzie sprawdzone. Ogólnie droga przez mękę i kupa papierów, do tego Drogi Powiatowe w Krakowie, to porażka. nie miałem do czynienia z gorszym urzędem podczas całej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts