praszyk 01.06.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Oczywiście jest poniżej podobny temat dotyczący budowy kominków tzw ciepłych, ale jakoś ostatnio nie bardzo eksploatowany . Chciałbym powrócić do tego tematu mam 3 pytania z tym związane do kolegi Bohusza min .Proszę o kilka zdań dotyczących nw pytań: 1. Jak łączyć płyty szamotowe stykające się pod kątem rozwartym np 135 st (przypadek gdy obudowy są inne niż prostokątne) - czy jakoś trzeba te płyty sfazować wstępnie ? (mam na myśli płyty z firmy OWO group), czy tez jakis inny sposób jest ? 2. czy w kominku szamotowym też jest tzw komora dekompresyjna ? 3. Jak sobie poradzić z nadprożem (pod drewn. belką okapową) - z czego zrobić - czy może z betonu ogniotrwałego ? i czy takie nadproże powinno być zbrojone ? 4. Czy podstawa (cokół) kominka ciepłego może być wykonany z YTONG'a ? dzięki , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.06.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Temat o kominkach (obudowach) szamotowych istnieje.Jest mało eksplatowany, gdyż jak widzę każdy mający jakieś wątpliwości wykonawcze zakłada osobny nowy temat.Pytania które zadałeś mają dziesiątki odpowiedzi właśnie w takich zakładanych tematach, które po jakimś czasie znikają. Wątpliwości praszyka. Tak płyty jeżeli jest potrzeba fazujemy do żądanego kąta, wtedy powierzchnia klejenia jest optymalna i maksymalna warstwa kleju nie jest przekroczona. Bez sensu są według mnie "komory" w jakichkolwiek kominkach, jedynie mają sens gdy sufity są drewniane.Jeżeli stropy betonowe, itp. wystarczy płyta izolacyjna bezpośredni do niego przymocowana.Jako nadproże stosujemy normalną odlewaną TERMOpłytę. Trochę inaczej to wykonujemy przy wkładach z szybą boczną. My przykładowo wykonujemy to z odlewanego szamotu, niektóre firmy z nami ściśle współpracujące stosują stelaże metalowe.Przyznam, że od wielu lat nie ma zainteresowania belkami drewnianymi, więc nie zastanawiałem się jak to rozwiązać w kominkach z ciepłymi ścianami. Napewno trzeba by ją zaizolować, czyli skrótowo mówiąc ochronić przed działaniem zbyt wysokich temperatur.Najlepiej izolować płytami krzemianowo wapniowymiPłyty te doskonale nadają się również do budowy kominka z zimnymi ścianami. Są prawdopodobnie najtańszym materiałem do tego typu rozwiązań.Podstawa może być z YTONG'a gdyż to strefa zimna. PSZe względu na dużo zapytań od firm kominkowych i domowych samowykonawców na jesień planujemy umożliwienie zobaczenia naocznie jak wygląda budowa kominka z ciepłymi ścianami i różnych systemów akumulacji ciepła. Pokazy będą się odbywać w naszym, aktualnie budowanym punkcie usługowo magazynowym w okolicach Krzeszowic (małopolska) Edytowane 11 Lipca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zanet 10.07.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Witam, Z tego co rozumiem zajmuje sie Pan wykonastwem kominkow typu cieplego. Jestem zainteresowana tematem - niedlugo bedziemy obudowywac nasz wklad i raczej sklaniamy sie na obudowe ciepla. Bedziemy mieli wklad z rozprowadzaniem ciepla Czy mozna poprosic Pana o namiary - chcialbym porozmawiac jak to dokladnie wyglada (rowniez jesli chodzi o koszty) PozdrawiamZaneta P.S. My budujemy sie w Michałowicach - polnoc KRK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.07.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Witam, P.S. My budujemy sie w Michałowicach - polnoc KRK To nasz rejon działania. Ale niestety na forum nie budujemy kominków. Kominki budujemy u klientów, po wcześniejszych oględzinach i uzgodnieniach na miejscu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekbo 15.05.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Witam, Wykonałem obudowę z krzemianowo-wapiennych, a front z płyt szamotowych. Chciałbym teraz całość związać klejem i siatką zanim położę pytki. Jaki klej polecacie?, musi to być klej, który dobrze przewodzi ciepło bo nie po to robiłem ciepły kominek żeby go izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.05.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Cienka warstwa kleju o jakiej piszesz, niewiele ci będzie przewodzić i tyle samo izolować...Możesz tą kwestię pominąć w swoich bilansach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts